Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
18°
Ara

Ölüm riskini azaltan şey ne?

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Ölüm riskini azaltan şey ne?

Kimi insan egzersiz yapmayı çok sevip bunu hayatının bir parçası haline getirse de, kimi insan yürümeyi bile hiç sevmeyebiliyor.  

Egzersizin, sporun sağlığa faydalı olduğunu zaten bilmeyenimiz yoktur. 

Düzenli spor kalp sağlığına, yüksek tansiyona, tip 2 diyabet gibi hastalıklara iyi gelmesinin yanında yaşam kalitesini artırdığı ve psikolojik olarak da daha mutlu bir bir ruh halinde olmayı sağladığı biliniyor. Ve bunun dışında daha saymadığım çok fazla faydası mevcut. 

Yapılan yeni bir araştırmaya göre de, egzersiz yoğunluğunu artırmak egzersiz süresinden daha etkili olabiliyor. ABD'de üç yıl boyunca alınan fitness verileri incelenip ölüm oranları takip ediliyor. Sonuçlar, yoğun yapılan fiziksel aktivitenin erken ölüm riskini önemli ölçüde azalttığını ortaya koyuyor.

İsviçre'deki Basel Üniversitesi ve İngiltere'deki Leicester Üniversitesi tarafından yapılan bu araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlar, daha yoğun yapılan fiziksel aktivitenin, erken ölüm riskini önemli ölçüde azalttığını gösteriyor. 
Basel Üniversitesi'nden Fabian Schwendinger ise şöyle diyor: “Yüksek yoğunluk, kardiyovasküler sistemi daha fazla uyarıyor. Bu tür aktiviteler, damar fonksiyonlarını ve kardiyorespiratuvar zindeliği artırıyor.”

Geçtiğimiz yıllarda başka bir araştırmada ise genç yaşta ölme riskini azaltmak için her gün sadece iki dakikalığına yoğun egzersiz yapmanın yeterli olabileceği ortaya konmuştu.

Sydney Üniversitesi'ndeki bilim insanlarının yaptığı bu araştırmanın sonucunda, günde iki dakika dokuz saniye boyunca şiddetli egzersiz yapan kişilerin, haftada sadece toplam iki dakika yapanlara kıyasla, araştırma süresi içinde ölme olasılığının yüzde 18 daha az olduğunu ortaya koydu.

Çalışmanın baş yazarı Dr.Matthew Ahmadi şunları söylüyor: “Sonuçlar, hafta boyunca kısa sürelerde kalp ritmini yükselten yoğun aktivite yapmış olmanın daha uzun yaşamamıza yardımcı olabileceğini gösteriyor. Düzenli fiziksel aktivitenin önündeki en yaygın engel zaman eksikliği olduğu düşünüldüğünde, gün içinde ara sıra küçük miktarlarda egzersiz yapmak, meşgul insanlar için özellikle çekici bir seçenek olabilir.”

Sonuç ne olursa olsun spor yapmanın hayatımıza olan olumlu etkisi ortada. 
Şöyle de bir söz vardı: “Daha az oturun, daha çok hareket edin." 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *