Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
18°
Ara
Damga Gazetesi Gündem 2025'te asgari ücret ne kadar olacak: Kulislere yansıyan 2 formülün olduğu ortaya çıktı

2025'te asgari ücret ne kadar olacak: Kulislere yansıyan 2 formülün olduğu ortaya çıktı

2025'e sayılı günler kala milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret zammı için görüşmeler çok yakında başlayacak. Tüm çalışanları yakından ilgilendiren asgari ücrette hükümet tarafından 2 yeni formülün masaya yatırılacağı konuşuluyor. Peki o 2 formül nedir? Asgari ücret zammı ne kadar olacak?

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Okunma Süresi: 3 dk

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı asgari ücrete yapılacak zamma çevrilmişken 2025'te yapılacak zam oranı içinde tahminler yürütülmeye başlandı. Aralık ayında işçi, işveren ve bakanlık tarafından katılacak yetkililer ile ortak bir kararla yeni yılda asgari ücretine yapılacak zam belli olacak. En düşük asgari ücret tutarı 17 bin 002 TL iken 2025 yılında asgari ücrete yüzde kaç oranında zam gelecek? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçi, işveren sendikalarının görüşmeleri masaya yatırılmadan önce hükümet kanadından 2 yeni formülün olduğu ortaya çıktı.


Türkiye'de her bir kesimde çalışan işçileri doğrudan etkileyen asgari ücrete yapılan zam, 2025'in yaklaşmasıyla birlikte en çok merak edilen ve araştırılan başlıklar arasında yerini alıyor. 2025'te asgari ücret olduğu kadar emekli maaşlarına da gelecek zam oranında son durum ne olacak? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından asgari ücret için çalışmaların başladığı belirtilirken hükümet kanadından 2 yeni formül ile değerlendirilmelerin yapılacağı belirtildi.

Hükümet kanadından 2025 yılı asgari ücret zam oranının tahmini öngörüsü belli oldu


Asgari ücrette 2 yeni formül nedir?


Asgari ücrete yapılacak zam oranı ile ilgili Tespit Komisyonu'nun henüz görüşmeleri başlamasa da ortaya çıkan analizlerle zam oranının belirlenmesi hedefleniyor. Buna göre milyonlarca kişinin merak ettiği sorular arasında asgari ücrete yapılması planlanan zam oranı 2024 yılı enflasyon oranına göre mi yoksa 2025 yılından enflasyon tahmini oranı mı baz alınarak belirleneceği oluyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TÜRK-İŞ ve TİSK'in 3 toplantı için bir araya geleceği tespit komisyonu öncesinde ekonomi yönetimi için en düşük asgari ücret oranının yüzde 23 ila 25'lik bir artış ile asgari ücret zammının belirlendiği iddia edildi. Konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'da merakla beklenen o oran hakkında ilk kez konuştu.

Işıkhan; 2025 yılı asgari ücret oranına ilişkin yaptığı açıklamasında Geçen yıl Aralık ayında izlediğimiz yol neyse yeniden aynı şekilde ilerlemeyi düşünüyoruz. Çalışanlarımızı enflasyona karşı ezdirmeyeceğiz, vatandaşın satın alma gücünü koruyarak 2025 yılı asgari ücret oranında anlaşmaya varılmasını arzu ediyorum" ifadelerini kullandı.

2025 asgari ücret zam oranı için hükümet tarafından 2 formülün belirlendiği ortaya çıktı


Hükümet tarafından asgari ücret oranı beklentisi belli oldu

2025 yılı asgari ücret için belirlenecek zam oranının hükümet tarafından beklenen oranının kulislere göre yüzde 28 ila 30 arasında olduğu belirtiliyor. Geçtiğimiz yıl 2024 asgari ücret zammı yüzde 49 olarak belirlenmesine rağmen, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in tasarruf paketi çerçevesinde rekabet gücünü tüm tarafların sağlanması konusunda duyarlı olmaya davet edildiği öğrenildi.


Asgari ücret 2025'te kaç bin TL olacak?

Aralık ayında başlayacak olan Tespit Komisyonu görüşmesinde hükümet tarafından yüzde 28-30 oranında asgari ücret oranının belirlenmesi durumunda yeni asgari ücret tahmini olarak 21,950 TL civarında olabilir. Şartlar geçtiğimiz yıl enflasyon oranına göre belirlenmesi durumunda fiyat farkları olacağından ekonomistlere göre yeni asgari ücretin 21-23 bin arasında belirlenmesinin beklediği iddia ediliyor. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *