Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
18°
Ara

“İşim, odağım, pusulam; Beylikdüzü!”

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
“İşim, odağım, pusulam; Beylikdüzü!”

Güneş bulutların arasından nazlıca görünüyorsa yağmur yağmaya, soğuk havalar ile muhteşem kar manzaraları yaklaşmıştır. 

Günümüzde böyle havalar insanlara, beton kalitesi düşük sığındıkları evlerinde deprem korkusuyla sokakta ne yapacaklarını akıllarına getirir.  

Deprem ise, hükümetin korku politikasından daha önemli olan kendini devamlı hatırlatır.  

“Ben, bir günün bir saniyenin, bir ömür olduğunu anladım” demiş ünlü yazar Yaşar Kemal. Nasıl anladığını bilemeyiz ancak, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık bu anlamlı sözü, Gölcük ve 6 Şubat 2023 depremleri sonrasında konusunda uzman bilim adamlarıyla görüşmelerinden, depremin yoğun olduğu insanların korkusuz yaşadıkları ülkelerde yaptığı incelemelerinden anlıyoruz. 

İnsan kalıbıyla, makamıyla değil, kalbiyle insandır. 

Trabzon’lu adam boyunun uzunluğuyla, makamıyla değil, içinde beslediği sevgiyle, merhametle bilgisiyle yönettiği, ailesiyle yaşadığı kentin huzurlu olmalarıyla ilgileniyor.   

Şükrü ise insanlara hizmet etmek için ülkesine fikirleriyle faydalı olma fırsatı veren yaratanına dua etmek.    
Onun için “park açmaktan başka bir şey yapmıyor” diyenler, olmasını hiç istemediğimiz olası bir afet sonrası eminiz ki hayır duası edeceklerdir. Geçmişte söylediklerinden utanırlar mı bilemeyiz. Ancak o hakkını onlara helal edecek kadar yüce gönül olduğunu biliriz.     

Beylikdüzü Belediyesinin aylık meclis toplantılarının birinde yapılan eleştiriye, “inanmasanız da, hep aynı yolu yürüyeceğim” cevabında, engellemelere rağmen kararlılıkla yoluna devam edeceğini vurguluyordu.   
Şehir Planlayıcısı çalışmıyor diyenlere ise, ‘Dönüşümün öncüsü Beylikdüzü’ sloganıyla kentsel dönüşümü başlatarak güvenli binalarla verdi.    

Yetmez dedi.  

Dirençli Kent Beylikdüzü olma hedefiyle “Beylikdüzü Afet Yönetim Modeli” projesini, afet öncesi, anı ve sonrası olarak üç aşamada ele aldı. Proje kapsamında değerli dört tesisi taaa 2021 yılında hayata geçirdi. Çamur atanlar uyurken o sahada komşularının rahatını düşünüyordu. 
Övünmedi, kibirlenmedi. ‘Ben değil, biz’ dedi. 

Malum, söz konusu deprem ve insan. Her türlü afete hazırlıklı olunmalıydı. O ressam titizliğiyle beyaz tuale fırçasını dokundurdu.  

Çalışmaların yönetileceği, farkındalık eğitimlerinin verileceği, arama-kurtarma ekibinin yer aldığı ve diğer ilgili kamu kurumlarıyla koordinasyonun sağlanacağı Afet ve Acil Durum Yönetim Merkeziyle başladı. 

Olası bir afet sonrasında teknoloji yazılımlı enerjisini kendi üreten, Afet Müdahale ekiplerinin ihtiyaçlarını, konaklama ve depolama imkânını karşılayacak on mahallede Afet ve acil durum müdahale istasyonları kurdu.
Yemek ve ekmek ihtiyacını karşılamak üzere bin metrekare alana Beylikdüzü Mutfak projesini afet anında iki yüz bin kişiye çorba ve ekmek veya günlük on bin kişiye üç öğün yemek dağıtımı yapacak kapasitede planlandı.

“Biz, depremin, fırtınanın olduğu anlarda dahi bu kentin çorbası kaynasın istiyoruz” diyerek kurulan mutfakta günümüzde ise her gün ortalama iki bin beş yüz ihtiyaç sahibine sıcak yemek ulaştırılıyor. 

Bitti mi? Hayır.

Kapalı geçici barınma alanı, lojistik depolama merkezi, afet sırası ve sonrasında kentin ihtiyaçlarının karşılanması, gelen afet yardımlarının depolanması, arama-kurtarma ekiplerinin koordinasyonu ve konaklaması düşünüldü. Afet Sonrası Geçici Barınma ve Lojistik Merkezi ile operasyonel tüm ihtiyaçların giderileceği Afet Anı Koordinasyon ve Lojistik Merkezi’ de kuruldu.

Birileri ahmaklara olmayacak şeyleri anlatıyor olabilir. Şehir Planlayıcısı Belediye Başkanı ise her bulunduğu ortamda, davet edildiği TV-radyo programlarında, etkinliklerde tane tane insanlara deprem ve afetlerin önemini anlatarak bilgilendiriyor.  

Kime hesap vereceğinin sorumluluğu bilinciyle kentin gerçek sahipleri için çalışıyor.   
Birilerini savunmak, övmek veya yer etmek hadimiz değil. Fakaat, çalışanın emeğini inkâr etmeninde kul hakkına girdiğini biliriz.  

Demem o ki, gönlü güzel, üslubu zarif, Atatürk’ün yolundaki insanların yok olmasına izin vermeyelim. Dedikodulara değil, yaşadığı yere üst üste taş koyana destek olalım. 

Madem hepimiz aynı geceyi yaşayıp, aynı manzarayı görüyoruz. Ormanları değil, beyninize ekilen yanlış fikirleri yakın. 

Depremi unutturmaya çalışanlara, Cumhuriyet Bayramımızı görmezden gelenlere inat yurdumuzu güneş gibi aydınlatan bayramımızı gururla kutlayalım.

“Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz" diyen MUSTAFA KEMAL’in ASKERLERİ olarak al yıldızlı bayraklarımızla Cumhuriyet Bayramı kortejinde hep beraber,
Her geceyi güneş boğar
Ülkemizin günü doğar
Yol uzun da olsa ne var

YÜRÜYELİM ARKADAŞLAR...

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *