Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Ara

Başarı denemelerin ardındadır!

YAYINLAMA:
Başarı denemelerin ardındadır!

Arılar kara sineklerden daha zekidir. Bir arı bir pet şişenin içine girerse ışığa doğru uçar ve şişenin ağzını bulup kolayca dışarı çıkar. Kara sineğin böyle bir zekâsı yoktur. Şişenin sağına soluna vurarak rastgele uçmaya devam eder ve belki tesadüfen şişenin ağzını bulur ve dışarı çıkar. Şişeyi ters çevirirseniz işler değişir. Arı gün ışığına doğru uçtuğu için şişenin şimdi altta kalan ağzını asla bulamaz. Ama çok daha az zeki olan kara sinek deneyip yanıldığı için şişenin ağzını bulma ve dışarı çıkma ihtimali hala vardır. Deneyip yanılmak altın değerindedir.

Bu anekdot, zekanın ve deneyip yanılmanın yaşamda nasıl farklı çözümde çözülebilir bir şekilde örnekleniyor. Arı ve kara sinek karşılaştırmaları, sistemik zeka ile rastgele denemenin hayatta kalma çözümü, üzerindeki gözler önünde seriliyor. Bu örnekten yola çıkarak, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde başarı elde etmek için deneme-yanılma yöntemi gayet sağlıklıdır.
Her zaman zekice planlar ve mantık yeterliliği olmayabilir; Bazen başarıya ulaşmak için hatalar yapmak ve deneylerle öğrenmek gerekir .

Thomas Edison'un ampulü icat ederken 1.000'den fazla kez denemeseydi, pes etseydi vay halimize ... Edison'un da dediği gibi, "Başarısız olmadım, sadece işe yaramayan 10.000 yol buldum."

İş dünyasında girişimcilerin başarıları genellikle birçok başarısızlık denemeden sonra gelir. Eski Japon atasözü "Yedi kez düş, sekiz kez kalk" derken, hataların gelişim sürecinin parçalarının bir parçası olduğunu vurgular. Başarı, sadece planlı zekâdan değil, sabırla deneyip yanılmaktan da doğar .

Hayatın dengesini yakalayabilmek; tecrübe dediğimiz denemelerden başlıyor. Aklımıza gelebilecek tüm işlerde ve tüm ilişkilerde de öyledir. İlişkilerin çeşidi rengi görseli nasıl olursa olsun, ilişkilerdeki başarı dinamizmi her tür ikilinin olgunlaştırılmasıyla birleştirilir. İnsanlar, hataları yaparak ve yaptıkları hatalar ile yüzlestikleri sürece daha iyisinin peşinden koşar ve sonuç kaçınılmaz bir başarıdır.

Hatalarımız ve hayal kırıklıklarımızla yüzleşmenin, yine de umutla ve denemeye devam ederek yaşamanın gerekliliğini fısıldar. Deneyip yanılmak, insanın yaşadığı ve öğrenmenin özüdür

Deneyip yanılmanın değeri, esneklik ve uyum sağlama yeteneğinin de uzanmasıdir. Katı stratejiler, bazen sürdürülebilir uyumu sağlayamaz. Ancak, deneme yanılma yaklaşımı sürekli değişime karşılık ve farklı sonuçlar deneylererek başarı ulaşılabilir.

Stratejik düşünme, planlama ve problem çözme yetileri önemlidir, ancak bu yetenekler istikrarlı bir şekilde sınırsızlaşırsa başarıya ulaşmak zor olabilir. Aynı şekilde, sürekli deneme ve hatalarla dolu bir süreç de ulaşmada etkili olabilir.

Bu dengeyi sağlayabilmek, yaşamda başarılı olmanın anahtarlarından biridir. Akıllı varlıkların yanı sıra, hata yapmaktan korkmamak ve esnek kalabilmek uzun süre kalıcıdır.

Gelin biraz arı, biraz kara sinek olalım. Deneyip yanılalım. Korku başarısızlığa sürükler. Kendi paradigmamızın ötesinde bambaşka var olma şekillerine doğru yönelmenin daha güzel bir yöntemi olmaz. Üstelik bu yöntem bizi hata yapma korkusundan da özgürleştirir çünkü yanılma yöntemin iki ana motorundan biridir. Başarı denemelerin,hataların, yuzlesmelerin arkasindadir. Hata yapmaktan değil aynı hatayı üst üste yapmaktan korkmak lazım.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *