Berrin Yeşiltepe - Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından biri olan Instagram, yıllardır merak konusu. Tahmin edebileceğiniz gibi sorun Instagram'ın algoritmasında yatıyor. İnsanlar gün boyunca yüzlerce, belki de binlerce gönderi görüyor ve bu gönderilerin nasıl kategorize edildiği net değil. Instagram CEO'su Adam Mosseri, yıllardır süren tartışmaya Instagram'ın algoritmasının nasıl çalıştığına dair soruları detaylandırarak son verdi.
Adam Mosseri'nin açıklaması gönderilerin, hikayelerin, keşif sayfalarının ve makaraların Instagram'daki sıralamasını ortaya koyuyor. Açıklamaya baktığımızda Instagram'ın aslında birden fazla algoritmaya sahip olduğunu ve bu algoritmaların aynı anda çalıştığını görebiliyoruz. Gelin, Instagram'ın algoritmasının nasıl çalıştığına daha yakından bakalım.
Instagram algoritması nasıl çalışıyor ?
- Geçmiş görüntüleme
- Etkileşim sıklığı
- Yakınlık
- Kullanıcı etkinliği
- Etkileşim geçmişi
- Gönderinin popülerliği
- Gönderi sahibinin popülerliği
Hikayeler nasıl sıralanıyor ?
Geçmiş görüntüleme
Geçmiş davranışlar, Instagram'da hikayeleri sıralarken en önemli faktördür. Adam Mosseri, geçmiş hamlelerin Instagram'ın algoritmasının nasıl çalıştığı konusunda önemli olduğunu söyledi. Hikayeye baktığımızda en önemli konunun önceki görüş olduğu sonucuna varıyoruz. Bir kullanıcının hikayesini ne kadar çok görürseniz, o kullanıcının varlığı o kadar artar.
Etkileşim sıklığı
Instagram Hikayelerini sıralamanın en önemli yönlerinden biri, kullanıcıların diğer Hikayelerle ne sıklıkla etkileşime girdiğidir. İlk satır, size daha fazla beğeni ve DM kazandıran hikayelere sahip hesaplardaki hikayeleri gösterir.
Yakınlık
Instagram ayrıca hikaye paylaştığınız kişinin bir aile üyesi mi, arkadaş mı yoksa yabancı mı olduğunu tahmin etmeye çalışır. Yakınlık arttıkça hikaye öne çıkıyor.
Keşfet sayfası nasıl çalışıyor ?
Gönderinin popülerliği
Instagram'ın algoritmasının Keşfet sayfanızda nasıl çalıştığına ilişkin en önemli husus, gönderi popülerliğidir. Daha hızlı, daha çok beğeni ve kayıtlı gönderilere öncelik verilir.
Keşfet'teki hareketler
Algoritma oluşturmanın birincil sorumluluğunun kullanıcıların kendileri olduğunu söyledim. Bu, bir Keşfet sayfası oluşturacaktır. Kullanıcılarınızın ilgilendiği her şey parmaklarınızın ucunda.
Gönderinin sahibiyle olan geçmiş
Keşfet sayfası, sizi takip etmeyi bırakan kullanıcıların gönderilerini içerir. Takip etmediğiniz bir hesap bir gönderiyi beğendiyse, paylaştıysa veya kaydettiyse, bu sayfalar Keşfet'te vurgulanır.
Gönderinin sahibiyle ilgili bilgiler
Son haftalarda paylaşımları olan hesaplar daha çok kişiye ulaşıyor ve Keşfet sayfasında öne çıkıyor.
Reels sayfası nasıl çalışıyor ?
Kullanıcı etkinliği
Instagram algoritması nasıl çalışıyor sorusunun cevabı, pek çok kategoride benzerlik gösteriyor. Tıpkı anasayfa ve Keşfet'te olduğu gibi Reels sayfasında da kullanıcı etkinliği ön planda tutuluyor. İlginizi çeken kategoriler, Reels'te karşınıza çıkıyor.
Etkileşim geçmişi
Geçmişte etkileşime geçtiğiniz hesaplara ait Reels'ler, bu sayfada daha çok gösteriliyor.
Popüler gönderi
Oluşturulan reel videodaki ses veya görüntü ne kadar popülerse, ön sırada yer alma olasılığı o kadar yüksektir.
Yayın sahibi popülerliği
Makaralardaki gönderiler, posterin popülaritesine göre sıralanır. Reel tarafında ise takipçi sayısı ve etkileşimi yüksek olan hesaplar öne çıkıyor.
Adam Mosseri'nin sözleri, Instagram'ın algoritmasının nasıl çalıştığını merak edenlerin kafasındaki soru işaretini giderdi.