Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
19°
Ara
Damga Gazetesi Ekonomi Prim Gün Sayısı Düşüyor: Bağ-Kur'lular İçin Emeklilik Müjdesi Geliyor mu?

Prim Gün Sayısı Düşüyor: Bağ-Kur'lular İçin Emeklilik Müjdesi Geliyor mu?

Bağ-Kur 7200 prim gün sayısı, Torba Yasa 2024 kapsamında vatandaşların gündeminde ilk sıralarda yer alıyor. TBMM’de yeni yasama döneminin başlamasıyla birlikte esnafa erken emeklilik fırsatları tartışılmaya başlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 9000 gün olan Bağ-Kur prim gün sayısının 7200’e düşürülmesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Peki, Bağ-Kur 7200 prim gün sayısı Torba Yasa’da var mı, düzenleme ne zaman çıkacak? İşte son dakika gelişmeleri ve tüm detaylar.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Okunma Süresi: 5 dk

Bağ-Kur 7200 prim gün sayısı, Torba Yasa 2024 kapsamında vatandaşların gündeminde ilk sıralarda yer alıyor. TBMM’de yeni yasama döneminin başlamasıyla birlikte esnafa erken emeklilik fırsatları tartışılmaya başlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 9000 gün olan Bağ-Kur prim gün sayısının 7200’e düşürülmesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Peki, Bağ-Kur 7200 prim gün sayısı Torba Yasa’da var mı, düzenleme ne zaman çıkacak? İşte son dakika gelişmeleri ve tüm detaylar.

Bağ-Kur 7200 Prim Gün Sayısı Düzenlemesi Geliyor mu?

Esnafa erken emeklilik imkanı sunacak olan Bağ-Kur prim gün sayısı düzenlemesi, yeni dönemde Meclis’te görüşülecek önemli konular arasında yer alıyor. Mevcut durumda Bağ-Kur’luların emekli olabilmesi için 9000 prim gününe ihtiyaçları var. Ancak yapılacak düzenlemeyle bu sayının 7200’e düşürülmesi gündemde. Böylece, SSK ve Bağ-Kur prim gün sayısının eşitlenmesi hedefleniyor. Bu adım, küçük esnafa emeklilik hakkını daha erken kazanma fırsatı sunacak.

Bakan Vedat Işıkhan’ın Açıklamaları

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bağ-Kur düzenlemesi ile ilgili yaptığı açıklamada, prim gün sayısının düşürülmesinin Orta Vadeli Plan'da yer aldığını belirtti. Bakan Işıkhan, "Bağ-Kur’luların prim gün sayısını SSK’lılarla eşitleyeceğiz. Bu, önümüzdeki iki yıl içinde hayata geçirilecek bir çalışma olacak. Ancak bütçe disiplini açısından bu yıl düzenlemenin tamamlanmasını beklemiyoruz" dedi.

Ayrıca, Bakan Işıkhan kadınlara yönelik prim desteği ve esnafa kademeli emeklilik konularının da Torba Yasa kapsamında değerlendirileceğini duyurdu. Yeni düzenlemeyle SSK-Bağ-Kur prim eşitlemesi sağlanarak, esnafa erken emeklilik yolunun açılması hedefleniyor.

Bağ-Kur 7200 Prim Gün Sayısı Ne Zaman Çıkacak?

Torba Yasa'nın Meclis’ten geçmesinin ardından düzenlemenin 2024 veya 2025 yılı içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor. Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yasalaşacak bu düzenleme, esnafa emeklilik için önemli bir avantaj sağlayacak. Ancak henüz net bir tarih belirlenmiş değil. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu düzenlemeyi orta vadede uygulamaya koyacaklarını açıklasa da, yıl sonuna kadar tamamlanması beklenmiyor.

Kimler Faydalanacak? Bağ-Kur 7200 Gün Emeklilik Şartları Neler?

Düzenleme kapsamında, Bağ-Kur prim gün sayısının 9000’den 7200’e indirilmesinden küçük esnaf yararlanacak. İşte düzenlemenin detayları:

  • Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na kayıtlı bakkal, kasap, kuaför, berber, ayakkabıcı ve kıraathane işletmecileri gibi küçük işletme sahipleri düzenlemeden faydalanabilecek.
  • Büyük şirket sahibi olan, bilanço esasına göre defter tutan işletmeler ve büyük sanayi kuruluşları bu haktan yararlanamayacak.
  • Düzenleme özellikle vergi kaydı olan esnaflar ve sanatkârlar için avantaj sağlayacak.

Yeni prim gün düzenlemesiyle birlikte, Bağ-Kur’lu esnafın daha erken emeklilik hakkına sahip olması hedefleniyor. Böylece hem çalışma süreleri kısalacak hem de emekli maaşı hakkına daha kolay ulaşılacak.

Ev Kadınlarına Prim Desteği Torba Yasa’da Olacak mı?

Bakan Vedat Işıkhan, ev kadınları için de prim desteği sağlanacağını açıkladı. Kadınlara yönelik bu düzenleme ile birlikte, sosyal güvenlik kapsamına dahil olmayan kadınlara prim ödemesi desteği verilecek. Böylece, kadınların emeklilik hakkı kazanması kolaylaştırılacak.

Ev kadınlarına yönelik bu prim desteği, kademeli emeklilik modeli ve 3600 ek gösterge düzenlemeleriyle birlikte Torba Yasa'da yer alması beklenen diğer çalışmalar arasında. Tüm bu düzenlemelerin Meclis’ten geçmesinin ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak yasalaşması planlanıyor.

Torba Yasa'da Başka Hangi Düzenlemeler Var?

Torba Yasa kapsamında yalnızca Bağ-Kur ve SSK prim eşitlemesi değil, aynı zamanda kademeli emeklilik, ev kadınlarına prim desteği ve 3600 ek gösterge düzenlemeleri de bulunuyor. Bu düzenlemeler, emeklilik şartlarını iyileştirerek geniş bir kitleyi kapsayacak.

Bakanlığın açıklamalarına göre, bütçe dengesi gözetilerek yapılacak olan bu düzenlemeler 2025 yılına kadar uygulanmaya başlayacak. Bu değişikliklerin, uzun vadede emeklilik sisteminde adaleti sağlamak amacıyla hayata geçirilmesi bekleniyor.

Bağ-Kur Prim Düzenlemesi Emekli Maaşlarına Etki Edecek mi?

Prim gün sayısının 7200'e düşürülmesi, emekli maaşlarının hesaplanmasında da değişikliğe yol açabilir. Ancak Bakanlık tarafından yapılan açıklamalarda, emekli maaşı hesaplamalarında herhangi bir değişiklik olup olmayacağı konusunda henüz net bir bilgi verilmedi.

Uzmanlar, prim gün sayısının düşürülmesinin, esnafın daha erken emekli olmasını sağlayacağını ancak maaşlara doğrudan bir etkisi olmayacağını belirtiyor. Emeklilikte daha kısa süreli prim ödemesi yapacak olan esnaflar için bu düzenleme büyük bir avantaj olacak.

 Bağ-Kur 7200 Prim Gün Düzenlemesi Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

Bağ-Kur 7200 prim gün sayısı düzenlemesi, esnafa erken emeklilik hakkı tanıyarak büyük kolaylık sağlayacak. Mevcut durumda 9000 gün olan prim gün sayısının 7200’e indirilmesi, hem çalışma süresini kısaltacak hem de emekliliğe erişimi hızlandıracak.

Bakan Işıkhan’ın açıklamalarına göre, düzenlemenin önümüzdeki iki yıl içinde hayata geçirilmesi planlanıyor. 2024 yılı sonuna kadar tamamlanması beklenmeyen bu çalışmanın, 2025 yılında yasalaşarak yürürlüğe girmesi öngörülüyor. Torba Yasa kapsamında görüşülecek olan bu düzenleme, özellikle küçük esnaflar için büyük bir rahatlama getirecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *