İBB Ulaşım Yönetim Merkezi tarafından işletilen şehir içi trafik elektronik denetleme sistemi EDS ile kesilen cezaların yüzde 30’unun, İBB ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü arasında imzalanan protokol ile İBB’ye ödenmesi kararlaştırıldı.
İmzalanan protokol ile açıkça verilen karara rağmen İBB, 2011-2012-2013-2014 dönemlerine ait; hakkı olan, toplamda 74 milyon 389 bin 731 TL’yi tahsil edemedi. Yaşanan usulsüzlük dolayısıyla İBB, Temmuz 2023 tarihinde, tahsil edilemeyen tutarın belediyenin hesabına işleyecek yasal faiziyle birlikte aktarılması talebiyle mahkemeye başvurdu.
Karayolları Trafik Kanunu Hatırlatıldı
İBB’nin başvurusu üzerine İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nde görülen davada, taraflara “2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun Ek 16. maddesinde; “Belediyelerce veya sermayesinin tamamı belediyelere ait şirketler tarafından kendi bütçe kaynakları kullanılarak, karayollarında can ve mal güvenliğini sağlamak, düzenli ve güvenli trafik akışını temin etmek amaçlarına hizmet etmek üzere kurulmuş veya kurulacak elektronik sistemlerin Emniyet Genel Müdürlüğü’nce trafik ihlallerinin tespiti amacıyla kullanılması durumunda, aylık dönemler halinde yapılan tespitlere dayanılarak düzenlenen trafik idari yaptırım karar tutanaklarında yer alan trafik idari para cezasının yüzde 30’u oranındaki tutar, izleyen ayın sonuna kadar Emniyet Genel Müdürlüğü bütçesinden ilgili belediyelere sistem kullanımı hizmet bedeli olarak ödenir” kuralına yer verildiği hatırlatıldı.
Tutarın yüzde 30’u ödenir
Mahkeme, iki taraf arasında imzalanan protokolde “Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) Gelirlerinin Harcanması” başlıklı 20. maddesinde ise “TEDES sistemi üzerinden tespit edilen trafik kural ihlalleri aylık olarak trafik ihlalleri tespit listesine kaydedilecek ve ilgililerce onaylanacak, listede belirtilen trafik idari yaptırım karar tutanaklarında yer alan trafik idari para cezalarının yüzde 30’u oranındaki tutarı izleyen ayın sonuna kadar ilgili EGM birimi tarafından İBB’ye sistem kullanma hizmet bedeli olarak ödenir“ hükmünün yer aldığını belirtti.
Yasal faiziyle geri ödenecek
Mahkeme, belirtilen tutarın yasal faiziyle İBB’ye ödenmesine karar verdi. Ayrıca protokoldeki açık hüküm mahkeme kararıyla da sabitlendi.
“Davacının iade talebinin kabulü ile 74.389.731,60 TL’nin idareye başvuru tarihi olan 21 Temmuz 2023 tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faiziyle birlikte davalı idarece davacıya ödenmesine, kararın tebliğini izleyen günden itibaren 30 gün içerisinde İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne istinaf yolu açık olmak üzere 29 Şubat 2024 tarihinde oybirliği ile karar verildi” denildi. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 8. İdari Dava Dairesi tarafından verilen kararda da, “İstinaf başvurusuna konu mahkeme kararı hukuka uygun bulunduğundan ve başvuru dilekçelerinde ileri sürülen iddialar da söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediğinden istinaf başvurularının reddine, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanun’un 46. maddesinin (d) fıkrası uyarınca 30 gün içerisinde Danıştay’a temiz yolu açık olmak üzere 17.01.2024 tarihinde oybirliği ile karar verildi” şeklinde açıklanan kararda mahkeme, İBB’yi haklı buldu.