Necdet Oktay Apaydın - Artık Meta adını verdiğimiz Facebook, birkaç yıl önce dünyanın en popüler GIF paylaşım platformu Giphy'yi satın alma girişimiyle ortaya çıktı. Şirketin hedefi, platformu satın alıp Instagram ile entegre etmek. Bunun daha iyi bir kullanıcı deneyimi ile sonuçlanacağına inanılıyor.
Görüşmelerin ardından Giphy ve Meta anlaşarak 400 milyon dolarlık bir anlaşma imzalandı. Ancak İngiltere rekabet kurumu anlaşmayı reddetti ve Meta'dan Giphy'yi satmasını istedi. Bu siparişin ardından Giphy'nin yeni sahibi nihayet belli oluyor.
23 Mayıs 2023: Meta, Giphy'yi Shutterstock'a satıldı!
Giphy'nin yeni sahibi, en büyük stok fotoğraf platformlarından biri olan Shutterstock. Ayrıca Shutterstock, dev GIF platformunu sadece 53 milyon dolara satın aldı. Meta, bu anlaşma ile Giphy'den 417 milyon dolar kaybetti. Birleşik Krallık rekabet kurumu da Meta'nın 400 milyon dolarlık anlaşmasının ardından 70 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.
CMA, Meta'nın Giphy'yi satın alma girişimini engellemeye çalışıyordu
Edinme sürecinde CMA'lar için tek sorun düzensizlikler değildir. Yetkililere göre, bu satın alma çalışmasıyla Meta rekabeti geride bırakacak ve zaten güçlü olan İnternet sektöründe daha da güçlenecek. Ayrıca 2021 yılı sonunda hazırlanan bir raporda Meta'nın bu satın alma için her türlü gerekçesinin asılsız olduğu belirtildi. Meta, Giphy'yi elden çıkarmak için bastırırken Birleşik Krallık lobi yaptı.
Giphy'yi satmak zorunda bırakıldı
Birleşik Krallık Rekabet Temyiz Mahkemesi tarafından hazırlanan bir rapor, CMA'nın 6 temyiz gerekçesinden 5'inde doğru olduğu sonucuna varmıştır. Sonuç olarak Meta, Giphy'yi satmak zorunda kaldı.
Raporda, söz konusu anlaşma ile Meta'nın sosyal medya dünyasındaki gücünün kat kat artacağı söyleniyor. Ayrıca Meta, bu satın alma işleminden sonra Giphy'nin diğer sosyal medya platformlarının entegrasyonunu sonlandırabilir. Sonuç olarak, İngiltere'deki sosyal medya kullanıcılarının platformlarda geçirdikleri sürenin %73'ünü Meta kanallarında geçirme olasılığı yüksektir. Tüm bunlara ek olarak; TikTok veya Snapchat gibi diğer Giphy müşterileri, anlaşma sayesinde İngiltere'deki internet kullanıcılarından daha fazla veriye erişebilecek. Bütün bunlar nihai satın alımın iptaline yol açar.
İşte meta açıklaması: Özür dileriz ama nihai kararı kabul ediyoruz...
Konuyla ilgili olarak Meta'ya ulaşan TechCrunch bir yanıt aldı. Meta'nın bir sözcüsü, "CMA'nın kararından hayal kırıklığına uğradık. Ancak, bu konudaki bugünkü kararı nihai olarak kabul ediyoruz..." dedi ve Giphy'yi satmayı kabul ettiğini söyledi.