Müge Yücetürk - Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilginç bir davada, bir hukuk firması bir davayı savunmak için ChatGPT aracını kullandı. Avukat, bir havayolu şirketini dava eden bir müvekkilini temsil etti ve davayı yapay zeka yardımıyla araştırdı. Ancak ChatGPT tarafından sağlanan bilgilerin doğru olmadığı ortaya çıktı.
Avukat, ChatGPT'yi kaynak olarak adlandırdı. bilgi yanlış
Avukat Steven Schwartz, bir chatbot tarafından yardım edildiği için tartışmalıydı. ABD Bölge Yargıcı Kevin Castell, havayolu şirketi hakkında sunulan bilgilerin yanlış olduğu sonucuna vardı ve davacıların iddialarının inandırıcı olmadığını söyledi.
Havayolunun avukatları tarafından yapılan bir meydan okuma, havayolları tarafından açıldığı iddia edilen davaların çoğunun aldatmaca olduğunu bildirdi. Chatbotların davalarda kullanılması, yapay zekanın güvenilirliği konusunda ciddi endişeler doğuruyor.
Bu arada Yargıç Castel, yanıltıcı ifade verdiği için davacının avukatını cezalandırmaya karar verdi. Ancak Schwartz, olayların gerçekliğini doğrulamak için chatbot'a "Yalan mı söylüyorsun?" diye sordu.
ChatGPT ise verilen bilgilerin doğru olduğunu ve bazı yasal araştırma platformlarında bulunabileceğini iddia etti. Ancak listelediği kazaların hiçbirinin havayoluyla ilgili olmadığı ortaya çıktı. Kaynak sorulduğunda ChatGPT özür diledi ve olayın "anonim" olduğunu söyledi.
Yapay zeka hayatımızın her alanını kaplamış durumda ancak hukuki konularda kullanımı tartışmalı. Ancak son zamanlarda yapay zeka tabanlı bir Yargıtay Hukuk Merkezi açıldı. Bu merkez, emsal belirleme ve rasyonel kararları değerlendirme konusunda eğitilmiştir.