Müge Yücetürk - İnternetin kullanıcılara getirdiği en büyük değer zamandır. Artık bir olaydan haberdar olmak için büyük haberi veya ertesi günün gazetesini beklemenize gerek yok. En son haberleri ve bilgileri web sitelerinden ve hatta sosyal medya platformlarından öğrenebiliyoruz. Bununla birlikte, doğrulanmamış, yanıltıcı veya kasıtlı olarak çarpıtılmış içerik miktarı her geçen gün artmaktadır.
Doğrulanmamış bilgilerin yayılması dünyadaki en büyük sorunlardan biridir. Çünkü doğrulanmamış haberlerden veya bilinmeyen bir sosyal ağ kullanıcısı tarafından paylaşılan bilgilerden büyük sayılar etkilenebilir. Sosyal medya platformlarında gördüğümüz haber ve bilgileri teyit etmenin belli başlı yöntemleri var. Bu yöntemlerle bilgi kirliliğinden kurtulabilir, gerçeğe kendiniz yaklaşabilirsiniz.
Sosyal medya bilgilerini teyit etmek için kullanabileceğiniz yöntemler
- Gördüğünüz haberlere şüpheci yaklaşın.
- Kaynak doğrulamasını deneyin.
- Farklı platformlar üzerinden haberi sorgulayın.
- Google tersine görsel arama yapın.
- Ekran görüntülerine güvenmeyin.
- Farklı kaynaklardan aynı haberi teyit edin.
- Resmi kaynaklara ulaşın.
- Yayın tarihini kontrol edin.
- Yalnızca manşetlere göre haberi yorumlamayın.
- Referans alabileceğiniz güvenilir kaynaklarınız olsun.
Kısacası asla birkaç bilgi kaynağıyla yetinmeyin. Ancak takip ettiğiniz bazı kaynakları uzun süre kullanabilir ve yalan haber paylaşımlarını birincil referansınız olarak görmeyebilirsiniz. Burada gördüğünüz her habere inanmayın ama "Burada paylaşılsa doğru da olabilir." nasıl düşünebilirsin Her kullanıcı kendi tercihlerine göre başvurulacak kaynakları tanımlayabilir. Ancak, insanların güvendiğini bildiğiniz kaynakları göz önünde bulundurmalısınız. Bilgi kirliliğini önlemek için sosyal medyada gördüğümüz bilgileri nasıl onaylayabiliriz sorusunu yanıtladık ve onaylamak için üye olabileceğiniz bazı yöntemleri anlattık. Bilginin kolay, doğru bilginin zor olduğu günümüzde gördüğünüz hiçbir şeye inanmayın ve bunu doğrulamak için bazı basit yöntemler uygulayın.