Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
18°
Ara
Damga Gazetesi Sağlık Gereksiz antibiyotik kullananlar dikkat! Bakın kontrolsüz kullanım nelere sebep oluyor

Gereksiz antibiyotik kullananlar dikkat! Bakın kontrolsüz kullanım nelere sebep oluyor

Kış aylarının yaklaşmasıyla üst solunum yolu enfeksiyonlarının artması antibiyotik kullanımını da arttırdı. Peki gereksiz antibiyotik kullanımı nelere sebep oluyor? İşte uzman isimden antibiyotik uyarısı...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Okunma Süresi: 2 dk

Özellikle sonbaharın gelmesinin ve kışın yaklaşmasının ardından üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşandı. Bu dönemlerde kontrolsüz antibiyotik kullanımının yaygınlaştığı da ifade ediliyor.

Konu hakkında İç hastalıkları Uzmanı Dr. İlhan Yıldırım uyarıda bulunarak, “Biz hastaları muayene edip, gerekli hallerde, aldığımız kan tahlillerine göre antibiyotik kullanımını planlıyoruz. Çünkü antibiyotiği yanlış kullandığınızda tedavinin seyri değişebiliyor. Hastalık kötüleşebiliyor” açıklamasında bulundu.

GEREKSİZ ANTİBİYOTİK KULLANIMINA DİKKAT!


Uzman isim “Hastalar, genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu olduğunda direkt antibiyotik kullanımına yöneliyorlar” diyerek şu uyarılarda bulundu:

“Ama burada önemli olan şey üst solunum yolu dediğimizde kişilerde hem viral hem de bakteriyel enfeksiyon olabilir. Biz viral enfeksiyon geçirdiğimiz zaman, viral enfeksiyonlara karşı koruyucu noktasında iki temel yapımız vardır. Bir bağışıklığımızı koruyan bizim doğal hücrelerimiz, ikincisi flora elemanı dediğimiz doğal mikroplarımız."

antibiyotik1.jpg
Gereksiz antibiyotik kullanımının pek çok zararı olduğu biliniyor.

Yıldırım, ayrıca antibiyotiğin gereksiz kullandığı zamanlarda flora elemanı denilen bakterilerin ölmesine sebep olduğu ifade etti.

Uzman isim böylelikle virüsün savaşacağı kişi sayısının bire indiğini söyledi.

"İLAÇLAR DOĞRU YERDE KULLANILMAZSA ZEHİR GİBİDİR"

"Böyle bir durumda viral enfeksiyonu daha fazla agresifleşip alt solunum yollarına inmeye başlayabiliyor." diyen Yıldırım, "Zaten buraya inmesiyle hastalarda bu noktadan sonra bronşit söz konusu oluyor. O yüzden antibiyotiği gerçekten gereksiz kullanmamak bizim için çok değerli. Bu tip durumlar hastanın iyileşmesinden daha çok kötüleşmesine sebep oluyor.” dedi.

Uzm. Dr. İlhan Yıldırım, “Biz ilaçları özellikle kişilere verirken doğru yerde, doğru zamanda kullanmak şartıyla veriyoruz. Çünkü ilaçlar doğru yerde ve zamanda kullanmazsanız zehir gibidir.” şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *