Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Parçalı az bulutlu
8°
Ara

Sağlıklı anne bebek ilişkisi ve güçlendirici öneriler

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Sağlıklı anne bebek ilişkisi ve güçlendirici öneriler

Bir çocuk dünyaya geldikten sonra anne babaların dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Bebeklikten yetişkinliğe kadar olan süreçte, çocukların bazı temel ve dönemsel ihtiyaçlarının karşılanması oldukça önemlidir. Fiziksel ihtiyaçlar çocuğun en temel ve karşılanması gereken ihtiyaçlarıdır ancak en az fiziksel ihtiyaçlar kadar önemli olan duygusal ihtiyaçları da göz ardı etmemek gerek. İşte tam bu noktada ‘’Anne-bebek ilişkisi’’ bizim için önemli duygusal ihtiyaçlar arasında yer alıyor.

 

Anne bebek ilişkisi, sağlıklı gelişimin önemli bir parçasıdır. Anne ve bebek arasında kurulan ilişki bebek dünyaya geldikten sonra değil, anne rahmine düştüğü ilk andan itibaren başlar. Bebek doğduktan sonra ise anne ile sevgi ve bağlılık temeli üzerine kurulan ilişkileri, daha da güçlenir. Bu ilişki aynı zamanda bebeğin hem ileriki yaşlarda kuracağı ilişkilerin temelini oluşturur hem de bebeğin dünyayı algılamasını ve anlamlandırmasını sağlayan ilk faktördür. Annenin bebekle kurduğu ilişki, bebeği her yönden etkiler. Bu etki çocukluk ve yetişkinlik döneminde de sürer. Bu sebeple bebekler büyürken bilinçli yaklaşmak önemlidir.

 

Sağlıklı anne bebek ilişkisi nasıl oluşur?

Sağlıklı anne bebek ilişkisinde en önemli husus, annenin bebeğine olan yaklaşımıdır. İlk olarak, yaşamın özü olan bağlanma sürecinden bahsetmek gerekir. Bebek, annesi tarafından tüm temel ihtiyaçlarının zamanında karşılanacağını bilmelidir. Aynı zamanda ihtiyacı olan sevgi, ilgi ve şefkati de almalıdır. Bu sayede bebek anneye güvenir ve “güvenli bir bağ” oluşturur.

Hepimizin ihtiyacı olduğu gibi bebeklerin de duygusal ihtiyaçları vardır ve annenin, bu duygusal ihtiyaçlara duyarlı bir şekilde yanıt vermesi gerekir. Bir bebek rahatsız, huzursuz, korkmuş hissettiğinde ya da ağladığında, annenin empatik ve ilgili bir şekilde yaklaşması bebeğin duygu düzenleme becerisinin gelişimine de katkı sağlar.

Bir bebek için güven ve güvenlik hissi sağlıklı gelişebilmeleri açısından önemlidir. Bebeklerin çevresini keşfedebilmesi için güven duygusuna ihtiyaçları vardır. Annesi tarafından dünyasının güvende olduğunu hisseden bebek, daha cesaretli olur ve öğrenme süreci gelişir.

Sağlıklı gelişim ve ilişki için gerekli olan hususlardan biri de, annelerin gelişim özelliklerini bilmesidir. Gelişim özelliklerini bilen anne, çocuğunun ihtiyaçlarını ve desteklemesi gereken noktaları da bilir. Bu sayede anne ve bebek arasındaki ilişki güçlenmiş olur. Örneğin; 2 yaş ile beraber çocuk anneden ayrışmaya başlar. Fakat ayrışmaya ve bağımsızlığını kazanmaya çalışan çocuk aynı zamanda kaygı duyar. İşte tam burada, bu dönemin özelliklerini bilen ve çocuğuna hem duygusal yakıt olan hem de bağımsızlığını destekleyen bir anne modeline ihtiyaç vardır.

Bebekle kurulan iletişim de sağlıklı anne bebek ilişkisini etkiler. Burada bahsettiğimiz iletişim şekli sadece sözlü ifadeler değil. Özellikle bebekler ve çocuklar ile iletişim kurarken jest ve mimiklerimiz, ses tonumuz, dokunuşlarımız ve göz temasımız önemli bir yer tutar. Henüz kendisini bir yetişkin gibi ifade edemeyen bebeğinizin ihtiyaçlarını anlamanız ve bebeğinizin de kendisini ifade edebilmesi için bu iletişim yöntemleri etkin bir şekilde kullanılmalıdır. İhtiyaçları ve hissettikleri anlaşılan bir bebek, annesine güvenir ve kurulan sağlıklı iletişim sayesinde doğru bir psikoloji ile büyür.

Anne ve bebek ilişkisi oyunla beslenir, aralarındaki bağ güçlenir. Çünkü oyun, bebeklerin/çocukların dilidir. Hayatı oyun yoluyla öğrenirler. Bebeğiyle olan ilişkisinde oyunları ve oyuncakları aktif kullanan bir anne, hem keyifli anlar yaratır hem de bebeği ile kurduğu ilişkiyi güçlendirir.

Son olarak; bebek ağladığında ve huzursuz hissettiğinde anne, şefkatli yaklaşmalı ve yumuşak davranmalıdır. Annenin bebek ile fiziksel temasta bulunması önemlidir. Annenin sarılması, bebeğe güvende hissettirir. Fiziksel temas kurmak, bol bol konuşmak anne-bebek ilişkisinin güçlenmesine yardımcı olur. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *