Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
18°
Ara

Elektronik ev eşyalarınızı hacklenmekten nasıl korursunuz?

YAYINLAMA:
Elektronik ev eşyalarınızı hacklenmekten nasıl korursunuz?

Geçtiğimiz günlerde bir robot süpürge ürününün hacklenerek ev sahiplerine hakaretler yağdırıp evlerde yaşayan kedi ve köpekleri kovalaması gündem olmuştu. Peki akıllı teknoloji ile üretilen elektronik ev eşyaları nasıl hacklenir? Eşyalarınız hacklenmekten nasıl korunur? İşte yanıtları…

Elektronik ev eşyaları hacklenir m?


Evet, elektronik ev eşyaları da hacklenebilir. Özellikle internete bağlanabilen ve "akıllı" özellikler taşıyan ev eşyaları, hackerlar için potansiyel bir hedef haline gelir. Akıllı buzdolapları, televizyonlar, güvenlik kameraları, termostatlar, ışıklandırma sistemleri, robot süpürgeler gibi Nesnelerin İnterneti (IoT) kapsamına giren cihazlar hacklenme riski taşır.

Akıllı ev ürünleri nasıl hacklenir?

Birçok akıllı cihaz, fabrika çıkışında varsayılan şifrelerle gelir ve bu şifreler değiştirilmezse hackerlar tarafından kolayca bulunup cihazlara erişim sağlanabilir. Yine bu cihazların yazılımlarında eski güvenlik açıkları bulunabilir. Güncellenmeyen cihazlar hackerlar tarafından hedeflenebilir. Öte yandan evde kullanılan Wi-Fi ağının güvenli olmaması, cihazlara izinsiz erişim sağlanmasına neden olabilir. Özellikle parola koruması olmayan veya düşük güvenlikli (WEP gibi) ağlar tehlikelidir. Ayrıca cihazların kontrolünü ele geçiren hackerlar, zararlı yazılımlar yükleyebilir veya sosyal mühendislik saldırılarıyla kullanıcıların güvenlik bilgilerini çalabilir.

Hangi akıllı ev eşyaları hacklenebilir?

Hacklenme riski taşıyan ev eşyaları arasında şunlar öne çıkar:

  • Robot Süpürgeler: Haritalama özellikleriyle evin planını çıkarabilir ve bu bilgiler izinsiz kullanıldığında güvenlik riski yaratabilir.
  • Güvenlik Kameraları: Ev içini izlemek için kullanılabilir, özel alanları gizlice gözetleme riskini doğurur.
  • Termostatlar ve Isıtma Sistemleri: Bu sistemler hacklendiğinde evin sıcaklığı veya güvenliği etkilenebilir.
  • Akıllı Televizyonlar: Ekran üzerinden kişisel verilere erişilebilir veya sesli komut özelliği üzerinden dinlenebilir.
  • Akıllı Buzdolapları ve Mutfak Aletleri: Kullanıcı alışkanlıkları, tüketim ve enerji verileri izlenebilir.

Eşyalarınızı hacklenmekten nasıl korursunuz?

  • Şifreleri Güçlendirin: Fabrika ayarlarında gelen varsayılan şifreleri değiştirin ve her cihaz için güçlü, benzersiz şifreler kullanın.
  • Güncellemeleri Yapın: Cihaz yazılımlarını düzenli olarak güncelleyerek güvenlik açıklarını kapatın.
  • Wi-Fi Güvenliğini Sağlayın: Ev ağınızı WPA2 veya WPA3 güvenliğiyle koruyarak şifresiz veya düşük güvenlikli ağlardan kaçının.
  • Güvenlik Duvarı Kullanın: İnternet güvenlik duvarı ve ağ kontrolü sağlayan cihazlar ile ev ağınızı daha güvenli hale getirin.
  • Akıllı Ev Cihazlarını Segmentleyin: Tüm cihazları ana ağ yerine ayrı bir misafir ağına bağlayarak ana cihazların güvenliğini koruyabilirsiniz.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *