Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Ara

Sushi nasıl keşfedildi?

YAYINLAMA:
Sushi nasıl keşfedildi?

Genellikle çiğ deniz ürünleri ve sebzeler gibi çeşitli malzemelerle birlikte, biraz şeker ve tuz ile hazırlanmış sirkeli pirinçten oluşan geleneksel bir Japon yemeği olan sushiyi ilk kimin keşfettiğini hiç düşündünüz mü? Sushi aslında 2. yüzyılda Çinliler tarafından keşfedilmiş. Fakat zamanla Japonlar, kendi mutfaklarına göre uyarlanmış tarzıyla öne çıkarmışlar bu lezzetli yemek türünü.
Her sushi çeşidini sevmesemde, avokadolu ve somonlu sushiye bayılıyorum. Sushinin çok fazla müptelası var ve bazen benim de sushi krizim tutabiliyor. İlk kez yediğimde yengeçlisini yemiştim ve hiç beğenmemiştim. Acı sosunu zaten yiyemedim ve o günden sonra sushiye tövbe etmiştim.

Ama sonradan avokado ve somonlusunu yiyince tabi sosunu da yemeyince sushi bana inanılmaz lezzetli gelmişti. Sevdiğiniz ürünler içindeyse zaten tadı da güzel geliyor direkt olarak. İlk defa sushi yiyecek olanlara salatalıklı somonlu veya yengeçli öneriliyor bazen ama ben buna katılmıyorum. Neyi seviyorsanız içinde o olmalı bence. Yani somon sevmeyen birisi sushiyi somonla denediğinde yine beğenmeyecektir. Hatta bence sushiyi sevmeyenler, içinde o an sevmediği malzeme olduğu için sevmemişlerdir. İçinde sevdiği ürünler olduğu sürece sushiyi bence herkes sever. Önemli olan içindeki malzemeleri.

sushi.webp

Bir Japon yemeği olan sushinin ilk keşfedilme olayına gelecek olursak: Çinliler çiğ balığı uzun süre depolamak için pirincin fermantasyon özelliğinden yararlandılar. Böylece bir ülke mutfağında ilk kez balık ve pirinç kardeşliği boy gösterdi. Ancak, bu çileli kardeşlik, balığın uzun süreyle depolanması için kullanılan pirincin tüketilmeden atılmasıyla son buluyordu. Japonlar ise komşularından aldıkları bu fikri bir adım ileriye taşıyarak pirinci balıkla beraber yemeye başladılar.

17. yüzyılda ise Tokyo’da bir aşçı, suşiyi hazırlanır hazırlanmaz tüketilebilecek hale getirdi. Yani bugünkü tabiriyle suşi artık “fastfood” olmuştu. Fermantasyon işlemini pirinçle değil, sirkeyle halletmeyi başaran Matsumoto Yoshiichi‘nin uygulaması ile sushi bugünkü son haline geldi.
Böylece geleneklerin aksine, taze balığın hızlıca hazırlanıp tüketileceği bir yemek ortaya çıktı. Japonya’nın milli yemeği olmayı hak eden sushi kısa zamanda tüm ülke halkını etkisi altına aldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *