Sosyal medya...
Sosyal medya 'bireyin etkileşim içinde bulunabildiği çevrimiçi bir platform olarak da ifade edilebilen sosyal medya araçlarına; forumlar, bloglar, wikiler, paylaşım siteleri, sosyal ağ siteleri, mikro-blog siteleri ve çevrimiçi diğer sanal dünyalar örnek olarak gösterilebilir” şeklinde tanımlanıyor. Günümüzde özellikle gençlerin en büyük sosyalleşme alanı olarak görülen sosyal medya hakkında kısa bir araştırma yaptık.
Günümüzde, teknolojinin hızlı ilerlemesiyle birlikte sosyal medya, hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Ancak, bu dijital platformların hem avantajları hem de dezavantajları bulunmaktadır.
Avantajlar
Sosyal medya, insanların dünyanın dört bir yanındaki arkadaşları ve aileleri ile anında iletişim kurmalarını sağlar, bu da uzaklık engelini aşar.
Haberler, güncel olaylar ve bilgi paylaşımı hızla gerçekleşir. Sosyal medya, kullanıcıların kendi görüşlerini paylaşmalarını ve geniş bir kitleye ulaşmalarını sağlar.
Sosyal medya platformları, iş dünyası için etkili bir pazarlama aracı olarak kullanılır ve kariyer fırsatlarına erişimi artırır.
Dezavantajlar
Kişisel bilgilerin paylaşımı ve güvenlik ihlalleri, sosyal medyanın gizlilik sorunlarını beraberinde getirir.
Sosyal medyanın sürekli kullanımı, bağımlılık sorunlarına yol açabilir, bu da gerçek hayattan kopmayı ve sosyal ilişkileri olumsuz etkileyebilir.
Sosyal medya, yanıltıcı bilgilerin ve sahte haberlerin hızla yayılmasına olanak tanır, bu da toplumda güven sorunlarına neden olabilir.
Sonuç olarak, sosyal medyanın avantajları ve dezavantajları dengeli bir şekilde değerlendirilmelidir. Bilinçli ve sorumlu bir kullanım, bu dijital platformların olumlu etkilerini artırabilirken, olumsuz etkilerini minimize edebilir.
Sosyal medya bağımlılığını bir iki cümle ile geçiştirmek mümkün değil. Uzman Klinik Psikolog M. Berk Karaoğlu sosyal medya bağımlılığının olumsuz etkilerini,
“Anksiyete
Depresyon
Yalnızlık hissi
Dikkat eksikliği ve hiperakitivite bozukluğu
Uyku problemleri
İkili ilişkilerde sorunlar
Notların düşmesi ve derslere odaklanamama
Obsesif kompulsif bozukluk
Algı bozukluğu
Siber zorbalık
Sosyal güvensizlik
Kıskançlık
Nefret söylemleri” şeklinde sıralıyor.