100. yıl marşı
Marşın sosyal medyadan paylaşan Say, “Dostlarım, 23 Nisan gibi özel ve anlamlı bir günde 100. Yıl Marşımızı paylaşmak benim için mutluluktur. İyi dinlemeler diliyorum, güzel enerjiler getirsin size bu müzik. Bir gün hep beraber söylemek umuduyla. İçtenlikle, sevgiyle” notunu düştü.
Marş yayımlandıktan sonra farklı çevrelerden sert eleştiriler geldi. Andante Klasik Müzik Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bali, “Cumhuriyetimizin 100. yılı için bestelenmiş bir marşta bir kere bile 'Türkiye', 'Cumhuriyet' sözcükleri geçmez mi? Şiir, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yıldönümünü anlamlandırmaktan o kadar uzak ki. Beste de neticede ısmarlama olunca ortaya yapay bir iş çıkmış. Kusura bakılmasın” sözleriyle 100. Yıl Marşı'nı yerden yere vurdu.
Bali'nin eleştişrisine kayıtsız kalmayan Say, “100. Yıl Marşı’na gösterdiğiniz büyük ilgiye içtenlikle teşekkür ediyorum. Tüm emeği geçenlere tekrar teşekkür ediyorum. İşin aslı, biz besteciler tohumlar ekeriz. Eserlerimiz tohumlardır; Zamanla, fidan olur, çiçek olur, ağaç olur, orman olur. Zamanla.. Daha nice nice yüzyıllara. Şu sürekli tekrarlanan eleştiriye gelince; hatırlatmadır 'Türk’ ve ‘Türkiye’ kelimeleri resmi milli marşımız İstiklal Marşı’mızın okuduğumuz iki kıtasında da geçmemektedir” savunmasını yaptı.
Ünlü yazar Selahattin Yusuf da marşı dinlediğini belirterek, “Neşeye çağırıyor ama çatık kaşlı. Kendi söküğünü dikememiş bütün kitsch sanat ürünleri gibi. Şunu anlamıyoruz, sanatın tezi kendinden başka bir şey olduğunda işler sarpa sarar. Yürümez. Paraşüt açılmaz” eleştirisinde bulundu.
Fazıl Say'ın eserine en sert eleştiri ise eski manken Tuğçe Kazaz'dan geldi. Kazaz, “Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Fazıl Say'ın 100. Yıl Marşı yapmasını sert bir dille eleştirerek, "Şu hadsize bak, Millet İttifakı için yaptığı besteyi 100. Yıl Marşı diye yutturacak. Fazıl Say, sen CHP'nin sanatçısısın, ama en önemlisi milli birlikten ve manevi şuurdan uzaksın. O yüzden bu çıkarttığın marş Türkiye'yi tasvir etmiyor" ifadelerini kullandı.
Fazıl Say'ın Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına armağan olarak bestelediği, marşın sözleri ise şu şekilde:
Ver ver ver ver
Ver elini
Ver ver elini
Yıkalım karanlığı
Gel küçük sevinçler
duyalım kedere inat
Gökyüzünden sevgiden
söz edelim
Türküler söyleyelim
Aksın dolsun yüreğimize
Yarınların ışığı
Daha ne bekliyorsun
Ver ver ver ver ver elini
Göğün mavi şimşeği
Atamın gözlerinde
Toprak gülsün, gök tutuşsun
Güneş yansın, dönsün dünya
Daha daha, nice nice yüzyıllara
Dönsün dünya