Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Hafif yağmur
7°
Ara

Çatalca ve deprem

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Çatalca ve deprem

Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner, herkesin binalarını depreme dayanıklılık açısından kontrol ettirmesinin çok önemli olduğunu vurgulamış. Özellikle Ferhatpaşa ve Kaleiçi Mahalleri’nde eski yapıların fazla olması nedeniyle depremden zarar görebileceğinden bahsediyor. Ancak insanlar binalarının kontrol edilmesi konusunda nasıl bir yol izlemeliler, nereye başvurmalılar bu konuda herkesin kafası karışık. Ne yazık ki günümüz şartları altında insanlar kime güveneceklerini de bilmiyorlar. Çünkü insanların deprem korkularından faydalanmak isteyecek ve bu durumu fırsata çevirmeye çalışacak pek çok firma olacaktır ve bu firmaların insafına bırakmak doğru mudur bilemiyorum. Yani bu konuda bilgi desteğine ve güvene ihtiyacı olan halka belediye de destek olacak bir birim var mıdır? Ya da halkı doğru bilgilendirmek adına sosyal medyadan seslenmek dışında, halk ile bir araya gelip soru cevap şeklinde birebir iletişim gerçekleştirilecek bir toplantı daha etkili olabilir mi? Hatta konusunda uzman kişilerinde yer aldığı bir halk toplantısının çok fayda sağlayacağı görüşündeyim.  

Kişilerin üzerine düşen kendi konutlarını kontrol ettirmek, kontrol yapıldı binaları dayanıklı, fakat insanlar günün her saatini evlerinde geçirmiyorlar. Örneğin okulların, hastanenin, diğer sağlık kuruluşlarının yani tüm kamu binalarının denetimleri yapıldı mı? Çocuklar okullarda, hastalar hastanede güvende mi? Çatalca Belediyesi veya Çatalca Kaymakamlığı’ndan bu konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapıldığını ben görmedim. İnsanların konutlarında deprem nedeniyle oluşacak zarardan binalarınızı kontrol ettirmenizi söylemiştik diyerek vicdanınızı rahatlatabilirsiniz. Ancak kamu binalarından oluşacak zararın sorumlusu sizler olacaksınız. Şimdi soruyorum Çatalca’daki okulların, hastanenin, belediye binasının ve diğer kamu binalarının depreme dayanıklılık raporları alındı mı? Çatalca derken sadece merkezdeki iki mahallesini kast etmiyorum, tüm mahalleleri için soruyorum. Eğer bu kontroller yapıldı ise her konuyu nasıl sosyal medya hesaplarınızdan paylaşıyorsanız raporları da paylaşın, halkın endişelerini bir nebze bile olsa azaltın.  

KURALLARA UYULDUMU

Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner’i kentsel dönüşüm konusunda gerekeni yaptı mı yapmadı mı diye sorgulayamayız. Çünkü bu dönüşüm işleri dört yılda yapılacak işler değil. Daha önce belediye başkanlığı yapmış tüm başkanların ne yaptığı sorgulanmalıdır. Belki 1999 Depremi öncesi depremin ne olduğunun farkında bile değildik. Fakat 1999 sonrası yapılacak en önemli hizmet depreme hazırlanmak olmalıydı. Depreme hazır olmanın ilk yolu da bina yapımına uygun zemine dayanıklı binalar yapmak olduğuna göre 1999 sonrası bu kurallara uyuldu mu gerekli denetimler yapıldı mı? Çatalca’da kentsel dönüşüm anlamında 1999’dan bu yana ne kadar yol kat edildi? Kentsel dönüşüm anlamında pek yol alındığı söylenemez ama 1999 depremi sonrası Çatalca’da yüzlerce bina ve site yapıldı.  Böylelikle binalar git gide artarken Çatalca daha bir sıkışık hale geldi. Bir yandan dönüşüm gerçekleşmedi diğer yandan konut yoğunluğu hızlı bir şekilde arttı. Yani işin içinden çıkılması daha zor bir durum yaratıldı. Belki dönüşüm için yapılması gereken KİPTAŞ konutları yapıldıktan sonra Çatalca’da acil dönüştürülmesi gereken binalarda yaşayanları KİPTAŞ konutlarına tahliye edip eski binaların yenilenmesi yapılabilirdi. Ancak Çatalca düşünülmedi. Erguvan Kentte pay sahibi olanlar kendilerini düşündü, seçim zamanı oy derdinde olanlar alacakları oyları düşündü, Çatalca’da yaşayanların konut sorulardan ziyade başka şeyler düşünüldü.  Şimdi eski binaları dönüştüreceğiz deseniz maalesef ki Çatalca’da o evlerde oturanları yerleştirecek kiralık ev bulamazsınız. Ve günümüzün konusu TOKİ… TOKİ’nin konut projesinin hayata geçmesini bekliyoruz. TOKİ konutları olduktan sonra ne olacak? Çatalca’nın geleceği düşünülerek yapılacak konutlar dışarıdan göç alınarak doldurulmayıp, Çatalca’nın kaderinin olumlu yönde değiştirecek projeleri uygulamak için bir süreliğine kentsel dönüşümü sağlamak adına evlerini boşaltması gereken insanların tahliye edilebileceği alternatif konutlar olarak kullanılabilecek mi? Eğer böyle olursa Çatalca’nın çehresi değişebilir. Sıkıştırılmış caddelerden, yola sıfır binalardan, dar kaldırımlardan kurtulup daha ferah bir Çatalca’ya dönüşebiliriz. Ancak şunu da bilmeliyiz Einstein’ın dediği gibi “problemleri onları üreten kafalarla çözemeyiz.” 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *