Oltamıza dokunmayın deniz hepimizin…
İlkbaharın gelmesiyle Güneş daha doğmadan yorgun olsak da kendimizi sahilde buluruz.
Hazırlıklarımızı yapar oltamızı atar kısmetimizi beklerken sohbete başlarız.
Hobimizdir. Olta balıkçılığı…
“Bu akşam balık – rakı yapmam lazım” diyene yakaladıklarımızı paylaşırız.
Herkese açık alanlardır. Her selam verene destek oluruz.
Oltasını bağlar, yemlik veririz. Malzemesi yoksa karşılıksız takdim ederiz. Yakaladığında ondan çok biz mutlu oluruz. Paranın önemi yoktur.
Kadir Usta, Ali (genç yaşında Rahmetli oldu), Serkan, Oktay, Zeyyad, Deniz, Ercüment, Tayyar, Tarık, Cahit, Birol, Hasan, İbrahim, Hüseyin, Rıdvan gibi birçok güzel insan tanıdım.
Serkan iş değiştirdi. Balık avı malzemesi satan Oktay’ın da iş yerini taşıdığı Milas’a yerleşti. Gönderdiği mesajın da hüzün vardı.
Olduğu gibi aktarıyorum.
AMATÖR OLTA BALIKÇILIĞI ENGELLENEMEZ
Bizler amatör kıyı olta balıkçılarıyız. Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan Güllük dalyanı 2 yıl önce Kılıç holding tarafından kiralandı. Kiralama şartnamesinde amatör balıkçılar için 3 adet platform yapılması maddesi yer alıyordu. Aradan geçen 2 yıla rağmen bu platformlar yapılmadı. İl tarım müdürlüğü de bu kanunsuzluğa sesiz kaldı. Sesiz kaldığı gibi Dalyan içinde biz amatör balıkçılarla dalga geçer gibi dalyanın balık olmayan, sazlıklardan dolayı olta atılamayan bir alanı bizlere tahsis ettiler ve devletimizin kurumu olan il tarım müdürlüğü buna da sesiz kaldı.
Kılıç holding bu kadarla kalmadı. Dünya da bir ilki de başardı. Dalyan girişindeki kapaklar (kuzuluk ) Mart ayından Haziran ayının ortalarına kadar balık giriş çıkışları için açılmaktadır. Yılın geri kalanı ise kapalı durmakta balık çıkışı da girişi de olmamaktadır. Fakat Kılıç holding nasıl olduysa yılın her ayı sanki kapaklar açık balık giriş çıkışı yapılıyormuş gibi aksettirip dalyanın Deniz tarafını da 500 mt mesafeyle her türlü avcılığa da yasaklattı. Tabi ki bu yasağı da şuanda il tarım müdürlüğü en güzel şekilde uygulamaktadır.
Denizler ve kıyı şeritleri hepimizindir. Yapılan bu yasağın Kılıç holding için özel olarak çıkarıldığı çok açıktır. Bu yasağın çıkarılmasında en büyük çabayı sarf eden ise devletimizin kurumu olan Muğla il tarım müdürlüğüdür.
Amatör kıyı olta balıkçısı ve bu ülkenin vatandaşı olarak çıkartılan bu tebliğin yok sayılmasını bu usulsüzlüğe çanak tutan devlet kurumu çalışanlarının da ceza almasını istiyorum. Denizler kimsenin özel mülkü değildir”
Bodrum’da balıkçı bir ailenin çocuğu olarak doğan Orhan Kılıç’ın muhtemelen bunlardan haberi yoktur.
Aksi halde, “En iyi bildiğim ve çok sevdiğim iş balıkçılık” diyen kişi hobi olarak olta balıkçılığı yapan yurttaşların oltasını sazlıklara atmasına sebep olmaz.
2021 yılı verilerinde 260 milyon dolarla sektör lideri olmuş kişi olta balıkçılığını engellemez.
Yıllık 150 bin tonluk balık yemi ve 413.5 milyon adetlik yavru balık üretimiyle çipura ve levrekte Avrupa birincisi olup Türkiye’den Umman, Suudi Arabistan, Dominik ve Amerika’ya 6 milyon canlı balık ihraç eden Holding sahibi ferdi olta balıkçısını dışlamaz. (Kaynak: 29 Ekim 2017 Hürriyet Gazetesi)
Olta balıkçısı orkinos yakalayamaz. Yakalasa yakalasa, Lüfer, Palamut, Levrek, Kofona, Çupra, Karagöz, Zargana, Çinekop, Mırmır, Minekop yakalar.
Tarım İl müdürlüğü ne yapmaktadır, bilemeyiz. Ancak ücretle “Olta balıkçılığı kimliği” verdiği yurttaşların kanunlar ve şartnameler çerçevesinde yanında olması gerektiğine inanıyoruz.
Olta balıkçısından denize zarar değil, çevreye fayda gelir. Korur.
Yapabiliyorsanız, mangal yapan, şişeleri kırıp yerlere atan, sokak hayvanlarını tekmeleyen ve de doğayı kirletenlere yaptırım yapın.
Engelleyebiliyorsanız, yasak olmasına rağmen, küçük tekneleriyle 5 metre derinliğe ağ atarak balık yuvalarını bozan, gelişmemiş balıkları avlayanlarını men edin.
Yani küçük işlerin peşini bırakın.