İnsana yatırım
Bir ülkenin gelişmişlik seviyesini belirleyen en temel etkenin eğitimin çok yönlü olması ve farkındalığı yüksek bireyler yetiştirmeyi hedefleyen bir sistem üzerinden yürütülmesine bağlıyorum. Bahsettiğim eğitim modeli sadece topluma lisans mezunu bireyler yetiştirmek değil toplumun tümünü kapsayacak biçimde kurgulanmış bir eğitim modeli. Öncelikle eğitim ailede başlar ve bu nedenle bilinçli ebeveynler yetiştirmek için aile eğitimleri, engelli veya sosyalleşme sorunu yaşayan, desteklenmesi gerekli olan bireylerin topluma kazandırılmasını amaçlayan eğitimler, çocuk ya da yetişkinlerin yeteneklerini keşfetmeleri ve geliştirmeleri açısından planlanan sanatsal veya sportif eğitimler ve bunun gibi kişilerin ruhsal ve bedensel sağlıklarına fayda sağlayacak pek çok eğitim toplumun gelişmişlik seviyesinde etkili olacaktır.
Belediyelerin yaptığı hizmetler de yol, kaldırım, çevre düzenlemeleri, park bahçe projelerinden ziyade benim asıl önemsediğim hizmet insana yatırım olan eğitimsel anlamda yapılan hizmetlerdir. Yaşadığım İlçe'de Çatalca Belediyesi’nin de bu manada gayretli ve üretken olduğunu düşünüyorum. Öncelikle engelli bir birey olmak ya da engelli bir evlat sahibi olmak hem maddi hem manevi açıdan yıpratıcı ve yorucudur. Özellikle engelli ya da rehabilite desteğine ihtiyacı olan çocuğa sahip olan aileler zorlu bir süreçten geçiyor. Öncelikle ailelerin çocuklarıyla doğru iletişim kurmaları için desteklenmeleri sonrasında çocukların topluma kazandırılmaları için rehabilite edilmeleri anlamında eğitilmeleri çok değerlidir. Çatalca Belediyesi’nin Çatalca’ya kazandırdığı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin ücretsiz olarak sağladığı eğitimler hem ailelerin hem de hizmet alan bireylerin yüzlerini güldürüyor. Bahsettiğim eğitim ücretleri külfetli ve ailelerin bütçelerini ciddi anlamda etkileyen giderlerdir. Çatalca Belediyesi’nin sağladığı bu hizmet pek çok ailenin biraz olsun maddi açıdan rahatlamasına ve başka ilçelere giderek kaybettikleri zaman anlamında da kazanç sağlamalarında etkili olmuştur.
Son zamanlarda Çatalca Belediyesi’nin sosyal medya hesaplarından paylaşımlarda bulundukları Tiyatrobüs etkiliğinin de her gün başka bir okulun öğrencileriyle buluşması çocukların motivasyonu açısından fayda sağladığına, yalnızca ders odaklı eğitim sisteminden biraz olsun uzaklaşıp eğlenceli etkinliklerle çocukların renkli dünyalarına renk kattığını düşünüyorum.
Eğitim masrafları git gide artarken diğer yandan çocuğum iyi bir lisede iyi bir üniversite de eğitim görsün kaygısı ile çocuklarını gönderdikleri özel etüt merkezi ve dershane ücretleri ailelerin belini daha fazla bükmekte. Oysaki eğitim ücret karşılığı olmamalı herkes eşit eğitim hakkına sahip olabilmeli. Her aile çocuğunu özel eğitim kurumlarına gönderemeyebilir ve bu durum ne yazık ki çocuklar arasında bir statü meselesi haline gelmiştir. Yani dershaneye gitmeyen çocuk yoksul gidebilense varlıklı ailenin çocuğuymuş gibi değerlendirilmekte. Halbuki çocuğun azmi ve okuma isteği yetersizse nereden eğitim alırsa alsın hedeflenen başarıya ulaşamayacaktır. Gerçi başarıdan kastımız günümüzde sadece akademik başarı olduğu için çocuklarımızın diğer başarılarını ne yazık ki görmezden de geliyoruz. Bu konu başlı başına değerlendirilmesi gereken ailelerin ve gençlerin arasındaki iletişimin kopmasında en büyük nedenlerden biri olduğu için başka bir yazımda bunu daha detaylı olarak değinme sözü vererek ara veriyorum.
Çatalca Belediyesi kendi bünyesinde oluşturduğu eğitmenlerle lise ve üniversiteye geçiş sınavına öğrencileri hazırlıyor. Yüksek ücretler karşılığında alınan bu sınavlara hazırlık kurslarının belediye tarafından ücretsiz olarak verilmesi önemli bir hizmettir. Aslında dileğim okullarda verilen eğitimlerin sınavlarda başarı sağlamak için yeterli olması, eğitimin ücret karşılığında verilmesinin ülkemizde hiç olmaması ve ailesi hangi gelir düzeyine sahip olursa olsun her öğrencinin eşit eğitim almasıdır. Okulların dışında verilecek destekleyici eğitimlerinde belediyeler ya da devlete ait kurumlar tarafından ücretsiz sağlanması ülkemin gençleri için umut ettiğim bir beklentim. Belki Çatalca Belediyesi daha fazla dersliklerle ve kurslarında sağladıkları başarı oranlarının yüksekliği neticesinde pek çok aileyi ve genci özel eğitim kurumlarından kurtarır ve daha çok öğrenci bu hizmetten fayda sağlar. Bu yıl yapılacak sınavlarda Çatalca Belediyesi’nin hazırlık kurslarından yararlanan öğrencilerin puanlarını ve yerleştikleri okulları merakla bekliyorum. Bizim şöyle bir bakışımız vardır ya para karşılığı aldığımız hizmet daha iyidir diye düşünürüz. İstiyorum ki bu bakışımız değişsin, özellikle eğitim alanında. Çalışan, emek veren her öğrenci ücretli ya da ücretsiz mutlaka hedefine ulaşır. Ayrıca zamanını doğru kullanan, düzenli ve disiplinli çalışmayı prensip edinmiş en önemlisi de ne istediğini bilen gençler için bu kurslar aslında bir ihtiyaç değil. Ailelerinde bunu bir gereklilik gibi görmesini, çocuklarına da bu fikri benimsetmesini doğru bulmuyorum. Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner’i ve eğitimsel konularda fikir üretip Çatalca’ya kazandırılmasında emeği geçen çalışma arkadaşlarını takdir ediyorum.
“Geleceğin güvencesi sağlam temellere dayalı bir eğitime, eğitim ise öğretmene dayalıdır” demiş Atatürk. O nedenle eğitimi ücrete dayalı hale getirmekten uzaklaşıp bir an önce başarılı ve idealist öğretmenlere dayandırmak ülkenin selameti için gereklidir.