15 Temmuz
15 Temmuz darbe girişiminin 6. yılı geride kaldı. Türk halkı işgalcilere karşı destansı bir mücadele verirken, sükunet sağlandıktan sonra bir yığın suni kahramanlar türedi. 15 Temmuz birlik ve beraberliğin önemini kafamıza kazıması gerekirken, siyaset toplumu kutuplaştırmaya devam etti. Belki de tarihin en büyük kutuplaşması yaşandı. O süreçte liyakat söylemi öne çıksa da sonraları eski hastalıklara geri dönülüp yine liyakat rafa kaldırıldı, adam kayırma revaç hale geldi. Halbuki 15 Temmuz bize gösterdi ki devletin dini adalet olmalı. İstismarın önüne geçmek için liyakattan asla ödün verilmemeli.
Şimdi o geceyi hatırlamak da fayda var... FETÖ her ne kadar askeriye ve emniyette kendine yer bulduysa da her iki gözbebeği kurumumuz canla başla mücadele etti. Darbe karşıtı olan askerler, 15 Temmuz'da darbecilere karşı büyük bir direniş gösterdi. Hava Harp Akademisi Komutanlığı binasında darbe karşıtı olduğu bilinen Hava Harp Akademisi öğrenci subaylarından Yüzbaşı Cihan Okur ile Üsteğmen Hüseyin Balık, darbe girişimine katılanlarca bina amfisinde rehin alınıp, silah ve telefonlarına el konuldu. Kemer ve bağcıkları çıkartılan Okur ve Balık'ın başlarına silahlı öğrenci subaylar dikildi. Harp Akademileri Komutanlığı görevini yürüten Korgeneral Tahir Bekiroğlu, Harp Akademileri Komutanlığı sahasındaki konutunda, darbeci askerlerce Hadımköy Askeri Cezaevine götürüldü. Bekiroğlu, sabah saatlerine kadar tutulduğu cezaevinden darbe girişiminin başarısız olması üzerine serbest kaldı.
Deniz Harp Okulu Komutanlığı görevini yürüten Tümamiral Mesut Özel, karargaha gitmek için bindiği araçta ağzı bantlandı ve ellerine plastik kelepçe takılarak Maltepe Askeri Cezaevine götürüldü. Burada tutulan Özel, darbe girişiminin başarısız olması üzerine serbest kaldı. Deniz Harp Akademisi Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar da kaçırılmaya teşebbüs edildi ancak darbeci askerler bunda başarılı olamadı. Ertem'in evine zorla girilerek arama yapıldı. 66. Zırhlı Tugayında, Piyade Kurmay Albay ve arkadaşları kahramanca bir direniş gösterdi. 47 yaşındaki Piyade Kurmay Albay Sait Ertürk, darbe girişimini öğrenince devre arkadaşlarıyla iletişime geçti. Evinde arkadaşı Kartaltepe Kışlası Komutanı Piyade Albay Davut Ala ve bir astsubayla buluşarak değerlendirmelerde bulundu. Toplantı sonunda Ertürk'ün 2 yıl önce görev yaptığı 66. Zırhlı Tugay Komutanlığının darbeye desteğinin engellenmesine karar verildi.
Ertürk, arkadaşı Piyade Albay Davut Ala ile 66. Zırhlı Tugayında verdiği mücadeleyle İstanbul için kilit rol oynayarak, tugayın darbe girişimine desteğini engelledi. 2 komutan, yanlarına aldıkları 3 polis ve 3 uzman çavuşla kurdukları 2 timle, tank, silah ve askerlerin dışarı çıkmasını engelleyerek tugay içindeki hareketlenmeyi durdurdu. Tugayın darbeye katılımını engelleyen Sait Ertürk, tek kurşunla şehit düşerken, Kartaltepe Kışlası Komutanı Piyade Albay Davut Ala ise vücuduna 7 mermi isabet etmesi sonucu yaralandı. Ertürk'ün emrindeki askerlerden biri olan Uzman Çavuş Halit Yaşar Mine ile polis memuru Serdar Gökbayrak da burada şehit oldu.
FETÖ'nün 15 Temmuz'daki kanlı darbe girişiminde darbeci askerlerin hedefindeki en önemli adreslerden birisi de basın yayın organları oldu. Açıkcası o karanlık gece, Türk medyasının büyük bir kısmı da dik bir duruş sergiledi.