Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
19°
Ara
Damga Gazetesi Galeriler Seçim 2023 Oyların geçersiz olmaması için dikkat edilmesi gerekenler

Oyların geçersiz olmaması için dikkat edilmesi gerekenler

Bu haberimizde yarın yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde oyların geçersiz olmaması için dikkat edilmesi gerekenleri adım adım sizlere aktardık. Detayları haberimizde inceleyebilirsiniz.

Oyların geçersiz olmaması için dikkat edilmesi gerekenler 1

T.C Kimlik Kartınızı Mutlaka Yanınızda Bulundurun.

Seçmenlerin oy kullanacakları okullarda yanlarında muhakkak T.C Kimlik Kartı bulundurması zorunludur. Ya da resmi idareler tarafından verilen pasaport, evlenme cüzdanı, sürücü belgesi gibi kimlik tereddütünü ortadan kaldıracak resmi nitelikli belge olmalıdır.

Oyların geçersiz olmaması için dikkat edilmesi gerekenler 2

Seçmen Bilgi Kağıdı Olmak Zorunda mı?

Muhtarlık tarafından verilen seçmen kağıtları bazı vatandaşlara ulaştırılamamasından kaynaklı bu sorunun yanıtı oldukça merak ediliyor. Seçmen bilgi kağıdının herhangi bir zorunluluğu yoktur. Hangi okul ve sandıkta oy kullanacağınızı öğrenmek için e-devlet üzerinden "YSK seçmen sorgulama" yaparak oy kullanım bilgilerinize kolaylıkla erişebilirsiniz.

Oyların geçersiz olmaması için dikkat edilmesi gerekenler 3

Cep Telefonu ile Oy Kabinine Giriş Kesinlikle Yasaktır

Cep Telefonu, fotoğraf ya da film makinesi gibi görüntü kaydeden cihazlarla kabine girilmesi yasaktır. Cep telefonunuzu sandık başında duran YSK yetkililerine teslim edip oyunuzu kullanabilirsiniz.

Oyların geçersiz olmaması için dikkat edilmesi gerekenler 4

Kimler Oy Kullanamaz?

18 yaş altında olan Türk Vatandaşı, silah altında bulunan erler, onbaşılar, kıta çavuşları, askeri öğrenciler, ceza infaz kurumundaki hükümlüler oy kullanamaz.

Oyların geçersiz olmaması için dikkat edilmesi gerekenler 5

Görme Engelli Vatandaşlar Nasıl Oy Kullanacak?

Sandık kurulundaki heyet başkanları tarafından engelli seçmenler için YSK tarafından hazırlanan oy pusula şablonları ile vatandaşlar oy kullanabilecekler.

Oyların geçersiz olmaması için dikkat edilmesi gerekenler 6

Hangi Zarflar Geçerli Olacak?

YSK tarafından yapılan açıklamaya göre "Yüksek Seçim Kurulu" fligranı olmayan kağıttan imal edilmiş olan, YSK amblemi olmayan, zarf ve oy pusulasında sandık mührü bulunmayan, tamamı yırtılmış olan, üzerinde herhangi bir imza, mühür, yazı, parmak izi ya da işaret bulunan hiçbir zarf geçersiz sayılır.

Oyların geçersiz olmaması için dikkat edilmesi gerekenler 7

Yaşlı, yatalak veya herhangi bir engeli olan seçmenler nasıl oy kullanacak?

Hastalığı veya engeli ne olursa olsun polis ekipleri veyahut bulunduğunuz mevkideki kolluk kuvvetleri ve belediye personellerini arayarak kolaylıkla ulaşım konusunda yardımcı olacaklar ve yatağa bağımlı seçmenler için evlerinde seyyar sandıklarla oy kullanılabilecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *