İstanbul'un en soğuk zamanları!
Bu yıl İstanbul'da kar yağışına hasret bir durumdayız hem de havalar bu kadar soğukken yağmaması insanı daha çok beklentiye sokmuyor değil açıkçası. Ama İstanbul zamanında o kadar sert kışlar atlatmış ki 55 gün boyunca kar yağışı durmamış, aç kalan kurtlar ve domuzlar şehir merkezine inmiş, göller ve barajlar tamamen donmuş, insanlar yiyecek ve yakacak bulmakta zorlanmış. Resmen hayat durmuş diyebiliriz. Şimdi ki İstanbul'u, yaşanan iklim olaylarını düşününce böyle bir yağışın olması imkansız gibi geliyor akıllara. Geçmişten günümüze kadar İstanbul'un yaşadığı sert kış tarihlerini, neler yaşadıklarını merak ettim ve gelin birlikte bakalım.
Ocak 1929
İstanbul’un en soğuk, en karlı, en sert kışı 1929 yılının Ocak ayında yaşanmış. Öyle ki; 55 gün aralıksız kar yağmış ve Boğaz’a buz kütleleri sürüklenmiş. 21 Ocak 1929'da Tatavla'da (Kurtuluş) Aya Dimitri Kilisesi'nde yangın çıktı ve yangın hızla diğer evlere sıçradı. Yangını söndürecek su bulunmadığı ve sert hava koşulları nedeniyle 500 ev yandı. Hem soğuk havadan hem de yangın sebebi ile çok fazla hayatını insan hayatını kaybetmiş. Dönemi anlatanlar yoğun kar yağışı sebebiyle cenazelerin gömülemediğini ve ertesi gün gömülmek suretiyle mezarlıkta bırakılanların da kurtlar tarafınca zarar gördüğünü yazıyor.
Şubat 1954
1929 kışına benzer bir kış da 1954 senesinde yaşandı. Saatte 100 km. hızla esen rüzgar, tipi ve kar yağışını herkes birkaç gün devam eder sonra sona erer diye düşünürken 24 Şubat`ta Romanya`dan Karadeniz`e dökülen Tuna Nehri`nden koparak gelen buzlar, Boğaz`ı kapladı ve 500 metrekarelik alanı kaplayan buz parçaları aynı akşam Boğaz`dan içeri girmeyi başardı. Tehlikeli ve yasak olmasına rağmen insanlar buz kütlelerine çıkıp fotoğraf çektirmeyi ihmal etmemişler tabii ki.
Ocak 1969
1969 yılında İstanbul'a şiddetli bir kış daha geldi.Büyükçekmece Gölü, Küçüksu ve Kağıthane dereleri ile Elmalı Barajı tamamen dondu.
Ocak 2004
2004 kışında akşam saatlerinde kuvvetli rüzgar ile başlayan tipi hızla etkili oldu. Rüzgarın saatteki hızı 120 km/h`i bulan fırtına sebebiyle Boğaz Köprüsü'nün bağlantı levhası kırıldı ve halatlarından biri koptu. Birçok evin çatısı uçtu, elektrik direkleri devre kesti ve bazı ilçelerde elektrik kesintileri ve su kesintileri yaşandı. Kar kalınlığının birçok semtte ortalama 30-40 cm.'yi geçti ve İstanbul'u Avrupa'ya bağlayan TEM otoyolunun tam 14 saat süresince ulaşıma kapanan ve karayolunda mahsur kalan araç sahiplerinin açlık ve donma tehlikesi yaşadı, iki gün süren ve gerçek anlamda kar fırtınasının yaşanan, İstanbul için yakın tarihin en şiddetli kışlarından bir tanesiydi.
Ocak 2012
İstanbul son 33 yılın en soğuk gününü yaşadı. Tarihler 30 Ocak 2012‘yi gösterdiğinde İstanbul Çatalca’da hava (eksi)-8 derece olarak ölçüldü. İstanbul en son 1979 yılının ocak ayında (eksi) -7.9 dereceyi göstermişti.
Ocak 2017
6 Ocak 2017’de akşam saatlerinde başlayan kar yağışı ile şehir merkezlerinde 20 ila 30 santim olan kar örtüsü bazı yerlerde bir metreye yaklaşmıştı. Vapur seferleri iptal edilirken İstanbul ve Çanakkale boğazları gemi trafiğine kapatıldı. Atatürk Havalimanı’ndan kalkması planlanan 610 sefer iptal edildi. Yolcular havalimanında sabahladı. Maslak Fatih Ormanı’nda kar nedeniyle yiyecek bulmakta güçlük çeken ve aç kalan tilkinin vatandaşların yanına geldiği görüldü.
Ocak 2022
24 Ocak 2022 tarihinde başlayan yoğun kar yağışı trafiğin durmasına sebep oldu ve binlerce araç yollarda mahsur kaldı. Arnavutköy, Başakşehir ve Sultangazi gibi ilçelerin bazı bölgelerinde kar kalınlığı 80-85 cm buldu. Kent merkezinde ise 35 cm civarında birikinti oluşturdu. İstanbul Havalimanı'ndaki tüm uçuşlar geçici süre ile durduruldu.
Mart 2022
10 Mart 2022 tarihinde başlayan bir başka kar fırtınası daha İstanbulluları zorladı. Okullar 14 Mart tarihine kadar tatil edildi. İstanbul ve Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki bazı uçuşlar iptal edilirken tır ve kamyonların da İstanbul'a girişi yasaklandı. İstanbul Boğazı olumsuz hava koşulları sebebiyle çift yönlü olarak geçişlere kapatıldı.