Aile okursa çocuk da okur
Yeni bir eğitim ve öğretim yılına girmiş bulunuyoruz. Okullu yıllara ilk adımı atmanın çekingenliği içinde olan minik çocuklarımızın yanında, gençlerimizi de yeni bir dönemin heyecanı sarmış durumda. Yap boz tahtasına dönmüş eğitim sistemi içerisinde öğrencilerimiz hangi kulvarlarda koşacağını bilemiyor, binlerce üniversite öğrencimiz iş bulamazken yeni mezun olacak gençlerimizi gelecek kaygısı şimdiden almış durumda.
Ülkemizde eğitim ve öğretim adına güzellikler de olmuyor değil. Sizlere; bu haftaki köşemde Osmaniye ilimizde görev yapan bir matematik öğretmeninden bahsetmek istiyorum. Okullarımızda çoğu öğrencimizin korkulu rüyası haline gelen matematik dersini, sevdirmek amacıyla birçok projeye imza atan, hayata geçiren ve ülkemizde ses getiren Mukaddes Karip öğretmenimden bahsetmek istiyorum.
“Matematik her öğrencinin korkulu rüyası olduğu gibi benimde öğrencilik yıllarımda öyleydi” diye söze başlıyor Mukaddes öğretmen. Matematik dersi olduğu günler okula gitmek istemediğini ve öğretmeni derste tahtaya kaldırmasın diye köşe bucak saklandığını anlatıyor. Bu korku onun içinde; “matematik öğretmeni olacağım ve tüm çocuklara matematiği sevdireceğim” duygusunu geliştiriyor.
Şimdi meslekte 16. yılını yaşıyor. İşe öğrencilerine kendini sevdirmekte başlıyor. Bir gün öğle arası tahtaya o dersin konusuna uygun karikatürler çiziyor. Öğrenciler sınıfa gelmeye başladığında tahtadaki karikatürleri görünce başlıyorlar gülmeye. Ders daha keyifli daha eğlenceli bir hal alıyor. Derslerde matematik adı geçmiyor, öğrencileriyle oyunlar oynuyor. Gerek sınıfta gerek okul bahçesinde kazanımlara uygun oyunlarla hem eğlendiriyor hem öğretiyor. Öğrencilik yıllarında matematik derslerinden kaçan bir öğretmenin, matematik derslerini keyifle bekleyen öğrencileri sarıyor dört bir yanını.
Eğlenceli matematiği daha çok öğrenciye nasıl empoze ederim fikri oluşuyor Mukaddes öğretmende. Önce “Durakta Matematik” projesini başlatıyor. Amacı; hem 7’den 70’e matematiği sevdirmek hem de durakta geçen zamanı verimli değerlendirmek. Projeyi 5 ülke, 79 il ve ilçe ile başarılı bir şekilde gerçekleştiriyor. Binlerce öğrenci konu anlatımlarına uygun resimlerle kavramaya başlıyor matematiği. Posterler belediyeler yardımıyla duraklara asılıyor. Bu proje ile ilgili birçok alanda ödüle layık görülüyor Mukaddes öğretmen.
Matematikte okuduğunu anlamanın çok önemli olduğunun farkına varıyor. “Gönüller bir kitap olsun” projesini hayata geçiriyor. 45 ilde Milli Eğitim Müdürlüklerinden destek alıyor. 3 bin kitap dağıtımı yapıyor. 1 yıl boyunca ev ev mahalle mahalle geziyor. Velilerle beraber kitap okumaya başlıyor ve okuduğunu anlama etkinlikleri yapıyor. En güzeli: “aile okursa çocukta okur” diyor hiç okumayan velilere kitap okuma alışkanlığı kazandırıyor.
Artık projeler birbiri ardına geliyor. “Cebimde matematik”, “mahallemde matematik”, “açık havada matematik”, “matematik gazetesi” ve “matematik sokağı” gibi başlıklı projelerle öğrencilerinin yanında tüm kesime matematiği sevdirmeyi başarıyor. Tabi ki başarı da takdiri, alkışı ve ödülleri getiriyor. Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluştan ödüle layık görülüyor Mukaddes öğretmen.
Son olarak sözlerini şöyle tamamlıyor: “matematik dersini sevmeyen bir öğrencinin matematik öğretmeni olması ve matematiği sevmeyen öğrencisinin olmaması bu hikayenin güzelliği.” Biz de Mukaddes öğretmenin başarı öyküsünün ve çabasının tüm eğitimcilere örnek olmasını diliyor, yeni eğitim ve öğretim yılında tüm öğrenci ve öğretmenlerimize sağlıklı ve başarılı bir eğitim ve öğretim yılı diliyoruz. Yine mukaddes öğretmeninin sloganıyla yazımızı bitiyoruz.
“Matematikle kalın ve gülümseyin”
Sağlıcakla…