Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Şiddetli yağmur
4°
Ara

Deprem gerçeği unutulmamalı

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Deprem gerçeği unutulmamalı

Ne çabukta unutuyoruz her şeyi, oysa daha dün gibi yaşamadık mı onca ölümleri. Felaketler başımıza gelmeden önlem almak aklımızın ucuna dahi gelmiyor. 2020 yılında yaşanan depremlerde en çok can kaybı yine ülkemizde oldu. Önce felaketleri yaşayacağız binalar yıkılacak, insanlar ölecek sonra önlem ve tedbirlerimizi almaya başlayacağız. Aldığımız önlemler de 2-3 ay sonra unutulacak tekrar en başa döneceğiz. Taki yeni bir deprem gerçeği ile yüzleşene kadar.

   İzmir depremi 2020 yılında açık ara en ölümcül deprem olarak kayıtlara geçti. Dünyada ölümcül depremlerde ikinci sırada ne yazık ki yine Türkiye'nin adı yazıyor. Depremle ilgili devlet olarak üzerimizde katı bir baskı yok. Hasarlı oturulamaz diye mühürlenen binaların mühürlerini kırıp yaşamaya devam ediyoruz.  Madalyonun diğer yüzünde çaresizlik var. Hasarlı binalarda oturmaktan başka çaresi olmayan insanlarımız var. Sosyal Devletcilik kavramı yok. Şehircilik ve çevre bakanlığı ile il ve ilçe belediyeleri arasındaki rant kavgasından çoğu riskli bölgeye kentsel dönüşüm izninin çıkmaması var.

   1999 Marmara depreminden en çok etkilenen ilçelerden birisi de Avcılar ilçesi olmuştu. Deprem gerçeğini en çok hisseden Avcılarda, kentsel dönüşüm kapsamında yapılan bir inşaat gördünüz mü? Avcılar Belediye Başkanı avk.Turan Hançerlinin kentsel dönüşüm adına verdiği mücadele her seferinde imar planı notu değişikliğinin aylardır İBB Meclisi'nde gündeme alınmamasından kaynaklanıyordu. Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, dönüşümün önünü açacak imar planlarının İBB Meclisi'nden çıkması için İmar Komisyonu'nda oturma eylemi bile başlatmıştı. Başkanın eylemi sonuç verdi, Avcılar'da 10 bin çürük binanın yeniden yapılmasını sağlayacak imar plan notu değişikliği İBB Meclisi'nden oy birliğiyle geçti.

   Büyükçekmece'ye bağlı Kumburgaz, Kamiloba ve Celaliye sahil şeridinde yapılar evlere şenlik. Yöre halkı bir an önce sahilin doğal yapısına dokunulmadan kentsel dönüşümün başlatılmasını istiyor. Bu bölgedeki yapıların çoğu yazlık olarak deniz kumlarıyla yapılmış hiçbir zemin etüdü yapılmamış, bina yapı yönetmenliği olmayan yapılardır. Çoğunun imarı, iskanı hatta tapuları yok. Site olarak bloklardan oluşan bir kısım yapıların en az 1 bloğu tapuda yapı olarak görünmemektedir. Olası bir depremde en çok etkilenecek bölge olarak görünmekte.

  Şehircilik ve Belediyecilik anlamında Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’ün deprem konusunda hassasiyetini ve kentsel dönüşüme verdiği önemi biliyorum. Büyükçekmece'nin her karesini inşaat alanına çevirmiş durumda. Büyükçekmece'yi adeta yeniden inşa ediyor. 1990 yılından itibaren yaşadığım Büyükçekmece’yi yazlık bir ilçeden, vidanjörlerle foseptik kuyuları boşaltılan bir şehirden, hiçbir alt yapı sorunu olmayan, şehircilik ve kültürel alanda Avrupa şehirlerini kıskandıracak seviyeye getirmesini 31 yıldır hayranlıkla izliyorum. Son olarak Büyükçekmece sahilini yeniden düzenlemeye koyuldu. Büyükçekmece plajlarını rant kapısı olmaktan çıkarıp ücretsiz halkının hizmetine açacağını, Büyükçekmece sahilinin Cannes, Barcelona ve Nice sahillerini geride bırakacağının sözünü verdi. Şehrini deprem ve doğal afetlerden korumak adına Büyükçekmece sahilinden Gürpınar sahiline kadar olan hatta 9 büyüklüğünde depreme dayanıklı 2 metre çapında kollektör hattı döşüyor. İşte bundandır ki; kendisine Belediyeciliğin doktoru Dr. Hasan Akgün denilmekte.

Hayat bize verilmiş en güzel hediye,

değerini bilirsen her şeyin var, değerini bilmezsen hiçbir şeyin yok. Ülkemizde halkının şehrinin değerini bilen, "önce insan" diyen insana yatırım yapan, "hizmetin temeli sevgidir" diyen, halkına ve şehrine sevdalı başkanlar olsun.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *