Çatalca ve deprem (2)
Çatalca'nın olası "Büyük İstanbul Depremi" sonrası nasıl sıkıntı yaşayacağını yazmıştık geçen gün...
Bugün ise Çatalca halkının depreme ne kadar hazır olduğundan bahsedeceğiz.
Halkın şu an için yüzde 90'ının gündeminde deprem var... Peki kurumlarda durum ne?
Çatalca'da bir ' Arama Kurtarma Ekibi' yok demiştim en son. Ama Kaymakamlık Belediye ve diğer kurumlar ile yapılan son toplantıda 40 kişilik bir arama kurtarma ekibi oluşturuldu bilgisi aldım. Bu ekip neye göre seçildi? Aldığı eğitime göre mi, yoksa endamına, kalıbına göre mi? AFAD tarafından eğitime tabi tutulacaklarmış. Tutulmalılar tabi. Ancak 40 kişi ile biter mi bu iş?
Çatalca Kaymakamlığı ve Çatalca Belediyesi acilen halkı bilinçlendirmek ve olası depreme hazırlamak üzere ' Halk Toplantıları' gerçekleştirmeli. Bu işlerin erbabı kurumlar ile iş birliği içerisinde konferanstan çok halkın katılımının olacağı toplantılar gerçekleştirilmeli. Tüm kurumların memurları ve işçileri bu toplantılara zorunlu katılım sağlamalı. Hatta eşleri ile birlikte.
Çatalca Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü kurs ilanlarını bir kenara koyup tüm sosyal paylaşımlarını "Deprem Bilgilendirmeleri" yönünde yapmalıdır. Bugün için tüm belediyeler depremle ilişkili çalışmalar yaparken biz yine "Şinanay Yavrum Şinanay" noktasındayız. Nakaratını sorma gitsin. Simitçi, kahveci, gazozcu... Yıllarca bu noktada hep bu şarki nakaratı söylenmiş olabilir ama bugün nakarat farklı olmalı.
Okulların önünde anne ve babalar resmen nöbet tutuyor. Ancak öğrenciler ne kadar eğitiliyor?
Deprem anında herkesin merdivenlere koştuğunu gördük. Kimse hayat üçgeni falan dinlemedi. Herkes kısa kısa dışarı çıkmanın derdine düştü. 4. Kattan, 1. kata kadar herkes bunu yaptı. Oysaki hayatlarını hiçe saydılar.
Çatalca önce baştan aşağıya deprem ile alakalı eğitilmeli.
Köylerimize kaçmakla da çözüm olmuyor he! Düşünsenize 1766 yılında meydana gelen büyük İstanbul depreminde sizce o zamanki nüfusa bakarsak kaç kişi ölmüştür? Hele binaların yüksekliği? Olsun olsun iki kat binalar. Depremde hayatini yitiren kişi sayısı 4 bin kişi. Evet 4 bin kişi. Sizce 250, 300 bin nüfusa karşın bu zaiyat?
1999 öncesi yapılan yapılar ne kadar dayanıklı? Kaçı 7 üzeri bir depreme dayanır? 1999 sonrası yapılan binalar dayanıklı mı peki? Çatalca Halkı korkmakta haklı mı?
Bunları da Deprem Mühendisliği Uzmanı İnşaat Yüksek Mühendisi Fatih Saraçoğlu ile de konuştuk. Ve tüm bunları da sizler ile güzel bir söyleşi tadında paylaşacağız.
Ancak şunu söylemek isterim ki, Çatalca binalar anlamında depreme hazır olsa dahi, kurumlar, halk ve yerel yönetim bu depreme bence hazır değil. Önce bu dediklerimizi depreme hazırlamak zorundayız.
Bu sadece bizim ilçemiz değil, İstanbul'un tüm ilçeleri için geçerlidir. Hele hele, Silivri, Çatalca, Büyükçekmece, Beylikdüzü, Avcılar...