Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Ara
Damga Manşet Haber Doç. Dr. Doğan Kalafat: İstanbul'u etkilemez!

Doç. Dr. Doğan Kalafat: İstanbul'u etkilemez!

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, Düzce depremine ilişkin yaptığı değerlendirmede beklenen İstanbul depremine ilişkin de konuştu. Kalafat, "Düzce’de yaşanan deprem İstanbul’u etkilemez. Bu deprem Kuzey Anadolu Fayı’nın ana parçası üzerinde olan bir deprem değil. İstanbul için beklediğimiz Kuzey Anadolu Fayı’nın ana parçalarında olması" dedi

Okunma Süresi: 5 dk

Düzce’nin Gölyaka ilçesinde dün sabah saatlerinde 6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem İstanbul, Bolu, Sakarya ve Ankara’ya kadar geniş bir alanda hissedildi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, Düzce depremini değerlendirdi. “Orta büyüklükte yaşanan bir deprem oldu. Depremin büyüklüğünü 6 olarak verdik” diyen Kalafat, “Depremin kaynağı Sarıdere Köyüne çok yakın. Bu bölgede bildiğiniz üzere Kuzey Anadolu Fayı’nın ana segmentleri kuzeyde ama güneyde de bu depremin olduğu yerde tahliye kırıklar tabir ettiğimiz zon içerisinde kalan küçük parçalar var. Bunlar aktif değil. Bu deprem o bölgede olan doğu-batı doğrultudaki kırığın çalışması sonucunda meydana gelmiştir. Ana şok 6 büyüklüğündedir. Ana şok sonrasındaki süreç bizim için olumludur” ifadelerini kullandı.


Deprem bilinci yok

Artçı sarsıntıların devam ettiğini dile getiren Kalafat, “Artçıların zaman içerisinde hem büyüklükleri hem de sıkılıkları azalarak devam edecektir. 8 kilometrelik uzunluğundaki bu fay parçası ana depremde kırılmıştır. Enerjisi boşalmıştır. Bunun dışında orada daha büyük bir deprem olasılığı riski çok düşüktür. Bugün 40’a yakın artçı aldık. Takip ediyoruz. Dolayısıyla en yakın yerleşim yeri olan Sarıdere Köyü olduğu için muhtemelen eğer kerpiç evler varsa bunlarda hasar olabilir. Onun dışında normalde depreme dayanıklı binalarda hasar beklenmemesi lazım. Vatandaşlarımızın artçı süreçlerini panik yapmadan sakin bir şekilde karşılamaları gerekir. Benim de edindiğim bilgilerde özellikle vatandaşlarımız panik yaptığından dolayı yaralanmalar var. Halen deprem bilinci maalesef tam manasıyla oluşturulamadı. Dolayısıyla vatandaşlarımız deprem anı ve sonrasında panik halinde oluyor” dedi.


İki sismik boşluk var

İstanbul depremini takip ettiklerini dile getiren Kalafat, “Bildiğiniz gibi Marmara’da iki sismik boşluk var. Sismik boşluğun hangisinin kırılacağına daha bilmiyoruz ama Marmara Bölgesi’ndeki 7 il ve ilçelerin tamamı bu depremlerden etkilenecek. Marmara Bölgesi’nde yaşayan vatandaşlarımızın deprem bilinci yüksek bir toplum haline gelebilmesi lazım. Düzce’de yaşanan deprem İstanbul’u etkilemez. Bu deprem Kuzey Anadolu Fayı’nın ana parçası üzerinde olan bir deprem değil. İstanbul için beklediğimiz Kuzey Anadolu Fayı’nın ana parçalarında olması” bilgisini verdi.  


Yıkıcı bir deprem

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz Düzce'nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen depreme ilişkin yaptığı açıklamada, "Bölgede daha büyük bir beklentimiz yok" dedi. Bilim Akademisi üyesi jeolog Prof. Dr. Naci Görür ise Twitter paylaşımında, "Bolu Dağı Tüneli ile Bolu güneyi arasında, KAF’a bağlanan hat henüz kırılmadığı için bu kesim riskli bölge olarak düşünülmelidir" dedi.
“Bu deprem de 17 Ağustos'ta kırılan fayın ucunda meydana gelen bir deprem. Oldukça sığ. Sığ olması depremin yüzeyde şiddetli hissedilmesini sağlayan bir faktör. 6 büyüklüğü yıkıcı bir depremdir” diyen Tüysüz, “Zeminin de çok iyi olmadığını dikkate aldığımızda hasar beklentisi vardır. Şu ana kadar gelen depremlerde şok şükür can kaybı yok. Sürpiz sayılabilir. 17 Ağustos'tan sonra bu bölgede bu ölçüde bir deprem beklenmiyordu. Bu tetiklenmiş bir deprem olarak varsayılabilir ama bölgede daha büyük bir beklentimiz yok. 5 büyüklüğüne kadar artçıların olması mümkün. Gelen artçılarda hasar görmüş binaların daha çok hasar görmesi mümkün” ifadelerini kullandı.


Kırılmamış fay var

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Merkezi Öğretim üyesi Prof. Hasan Sözbilir de depremin beklenmedik bir yerde gerçekleştiğini söyledi. Sözbilir, 99 depreminde kırılan fayın ucunda yaşanan depreme ilişkin, “O bölgede birçok kırılmamış fay var. Ama şu anda depremin olduğu yer bu fayların hiçbiri değil. Kırılmanın beklendiği fayın üzerinde gerçekleşmedi bu deprem. Şu anda depremin merkezinin olduğu yer Gölyaka'nın kuzeyinde Sarıdere denen bir yer” dedi. Sözbilir, “Beklenen büyük bir depremi tetikler mi?” sorusuna ise "Hayır" yanıtını verdi.


NACİ GÖRÜR'DEN ÖNEMLİ UYARI

Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Sarıdere-Gölyaka/Düzce’de 6,0 deprem oldu. 1999 depremleri KAF’ın bu kesimini Bolu Tüneline kadar kırmıştı. Biz bu hattın Bolu kesiminin de kırılmasını beklediğimize dair bir tweet atmıştık. Bugünkü deprem muhtemelen Gölyaka-Sarıdere arasında kırılmamış KD-GB uzanımlı kısımda oldu" dedi. Görür yaptığı ikinci paylaşımında uyarıda bulunarak, "Arkadaşlar, Düzce’de olan bugünkü deprem ile bu yörede enerjinin büyük ölçüde boşaldığını düşünüyorum. Ancak Bolu Dağı Tüneli ile Bolu güneyi arasında, KAF’a bağlanan hat henüz kırılmadığı için bu kesim riskli bölge olarak düşünülmelidir. Sevgiyle" ifadelerini kullandı.


İSTANBUL’UN DEPREM GÜVENLİK SİGORTASI

Düzce'de meydana gelen deprem sonrasında konuşan Deprem Bilimcisi Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Burada daha büyüğü olmayacağı gibi bu bölgedeki depremler İstanbul’un deprem güvenlik sigortasıdır” dedi. Ercan İstanbul’da 2045’e kadar büyük deprem beklemediğini bir kez daha hatırlattı. Sözcü'ye konuşan Ercan, “Bu deprem İstanbul depremini öne çekmez. Düzce'de 1 buçuk ay boyunca 5.2 büyüklüğü geçmeyecek artçı depremler olacaktır. Ama gelecekte olabilecek en yüksek büyüklük 6,5'tir. İmar barışı yapıları güvensiz ve en önce yıkılacaklardır” diye konuştu. “Kuzey Anadolu Kırığı bu bölgeyi 3 buçuk milyon yıldır sürekli kırıyor” diyen Ercan, “Adapazarı, Kocaeli ve Marmara'da bu depremler sürekli olacak. Ama en sık depremlerin olduğu Sakarya Çukuru. Yani doğuda Kaynaşlı'dan batıda Gölcük'e kadar olan kesim. Burası İstanbul'un deprem güvenlik sigortası gibi çalışıyor. İstanbul, yani Kuzey Marmara'da olacak depremlerin gerginliğini aktaran yer burası. Ama burasının çok gevrek ve direnme gücünün çok düşük olması nedeniyle gerginliği aktarmadan kendi depremi olarak boşaltıyor. Burada 6 büyüklüğünde depremin olması İstanbul depremini öne almadığı gibi geciktirir” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *