Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Ara
Damga Manşet Haber Çatalca'da yıkım var!

Çatalca'da yıkım var!

Çatalca’da son zamanların en çok konuşulan konusu olan ve gazetemizin gündeme getirdiği kaçak yapılaşma ile ilgili tüm kurumlar kolları sıvadı ve ilk olarak bin 200’ün üzerinde kaçak yapıyı yıkmak üzere Hallaçlı Mahallesi'nden start verildi. Yıkımlar sırasında zaman zaman arbede çıktı. Ekiplere gelen tepkilere kolluk görevlileri anında müdahale etti

Okunma Süresi: 4 dk

Çatalca Hallaçlı Mahallesi'nde Hazine arazisi üzerine kaçak olarak yapıldığı belirlenen yapıların yıkımı için geniş güvenlik önlemleri alındı. Sabah saatlerinden itibaren polis ve jandarma önlem alırken ekipler tepkiler arasında yıkıma başladı. İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Çatalca İlçemiz Hallaçlı Mahallesinde hazine arazileri üzerine kaçak olarak inşa edilen yapıların 775 sayılı Gecekondu Kanunu'nun 18. maddesi gereğince yıkım çalışmalarına bugün sabah saatlerinde başlanmıştır" denildi.


Çatalca'da kaçak var

Damga'nın “Çatalca'da kaçak var” başlıklı haberinin ardından ilçenin tapusuz köylerinden biri olan ve neredeyse tamamı hazine arazisi kapsamında kalan Hallaçlı Mahallesi'nde yıkım işlemi başladı. Yapı kayıt belgelerini aldıktan sonra iptal kararları onaylanan yapıların yıkımı yoğun bir güvenlik önlemi içerisinde gerçekleşti. Bin 200 kaçağın yıkımın birkaç gün içerisinde ancak tamamlanacağı belirtildi. Yıkıma, İstanbul Valiliği, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Milli Emlak Müdürlüğü, Çatalca Kaymakamlığı ve Çatalca Belediyesi ekipleri katıldı.


Tepki gösterenler oldu

Yıkım için gelen iş makineleri gece geç saatlerde Çatalca’nın mahallelerinden geçerek Tekirdağ iline sınır olan Hallaçlı Mahallesi'ne giden yol ayrımında yıkım saatine kadar bekledi. Çatalca Kaymakamlık binası önünde toplanan ilçedeki tüm kurumlardan görevliler de ile sabah 06.00'da ilçe merkezinden yola çıktı. Görevlilerin, tespit, tahliye ve teknik ekip oldukları belirtilirken, Jandarma birlikleri ve zabıta ekipleri de kolluk görevlisi olarak yıkım bölgesinde hazır bulundu.
Yıkım ekiplerinin başında İstanbul Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden Sorumlu Vali Yardımcısı Günay Öztürk, Çatalca Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş görev yaptı. Yıkım sırasında Hazine arazisi üzerine yapılan evlerin sahipleri ile kısa süreli bir arbede de yaşandı. Bir vatandaş yıkım yapan bir iş makinesinin içine girerek çalışmayı durdurmaya teşebbüs ederken, kolluk kuvvetleri müdahale ederek vatandaşı yıkım alanından uzaklaştırdı.


Bakanlık iptal etti

Çatalca’nın merkeze en uzak mahallesi olan Hallaçlı’nın imar barışının ardından yoğun bir kaçak yapılaşmaya sahip olduğu tüm ilçe halkı tarafından bilinen bir gerçek. Ve birçok yapının da 2018 yılı sonrası yapıldığı tespit edildi. Ardından bu binaların yapı kayıt belgeleri Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca iptal edildi. Yapı kayıt belgeleri iptal edilen ve kaçak yapılan bin 200’ün üzerinde yapının yıkımının birkaç gün daha süreceği tahmin ediliyor. Yapı kayıt belgeleri iptal edilen ilçedeki diğer yapıların da yıkımına devam edileceği bilgisi alındı. 250-300 kişilik bir ekip ile gidilen yıkımlarda vatandaşın çok fazla itirazının olmaması dikkat çekti.

DÜN NE DİYORSAK O!

Yıkımlarla ilgili gazetemize konuşan Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner, “Ben 2018 yılında yine Damga'ya bir beyanat vermiştim. Eğer yapılarınız imar barışının belirtildiği tarih öncesi değil ise kesinlikle yapmayın. Sizi yanlış yönlendiriyorlar demiştim. Bugün için başlayan yıkımlar bizim uyarılarımızın ne kadar haklı olduğunu gösteriyor. Bu şekilde daha binlerce yapı var. Kaçak konusunda dün ne diyorsak, bugün de aynısını söylüyoruz. Yapmayın. Zararlı çıkarsınız” ifadelerini kullandı.


SABAH SAAT 00:05'TE GELMELERİ İSTENDİ

Çatalca Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş'in yıkım öncesinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne talimat vererek bütün okulların müdür yardımcılarını Kaymakamlığa davet ettiği öğrenildi. Müdürü yardımcılarından bazıları sabah saat 00:05'te Kaymakamlığa çağrılmasına tepki gösterdi. Ellerine resmi bir yazı ulaşmadığını belirten öğretmenler, neden sözlü olarak davet edildiklerini sordu. Kısa süren karışıklık ardından Damga'ya açıklama yapan Kaymakam Ermiş,  çok sayıda binanın yıkımının yapılacağını ve öğretmenlerin desteğine ihtiyacı olduğunu belirtti. Yıkıma çağrılan öğretmenlerin tutanak tutulmasına yardımcı olduğu öğrenildi.

ÖZEL HABER:

BAHADIR SÜGÜR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *