Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
19°
Ara

Enerji problemi

YAYINLAMA:
Enerji problemi

Yıllık yüzde 8.5 artan enerji ihtiyacımızı göz önüne alırsak bu yıla kadar yapılması planlanan HES’ler, enerji hepsi yapılsa bile ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 5’ini karşılayabilecek. Halbuki oldukça eski olan elektrik iletim hatlarını yenileyip, kayıpları ve kaçakları azaltarak kazanılacak enerji, HES’lerden kazanılacak enerjiye yakındır.

Elektrik iletim hatlarının yarattığı bir diğer problem ise kanser problemidir. Yıllar önce İlçemizin her sokağında uzayıp giden bu hatları eksik olmasın Belediye Başkanımız hepsini yer altına taşıdı. En çok bu hatlar Karadeniz bölgemizde var.

Karadeniz halkının zaten Çernobil nedeniyle çok çektiği kanser. Üretilecek az miktarda elektriğin ulaştırılması[u1] için yüzlerce kilometrelik yeni yüksek gerilim hatları çekilecek. Karadeniz’deki halihazırda bulunan hatların bile kanser oranını büyük ölçüde arttırdığı geniş çaplı arttırdığı geniş çaplı TÜBİTAK araştırmalarıyla kanıtlanmışken bunlara yenilerinin eklenmesi bölgeyi yaşanmaz hale getireceği düşünülebilir.

Son dönemlerde özellikle Karadeniz bölgesindeki HES’lere yer altı suyunun çekilmesi sretiyle yasa dışı bir şekilde su takviyesi yapıldığı tespit edilmiştir. Bunun su döngüsüne vereceği zarar bir yana oldukça eğimli arazide kontrolsüz şekilde yapılan yar altı suyu çekiminin heyelan riskini büyük ölçüde artıracağı açıktır.

HES’lerin bütün suyu almadıkları, yüzde 10’unu can suyu olarak bıraktıkları söylenmektedir. Deniz zayıf akan ya da akmayan akarsu karşısında üstünlüğü ele geçirerek akarsu yatağından içeri doğru ilerlemeye başlar, deniz suyu yer altı sularına karışarak o suyu tuzlandırır. Bu su kilometrelerce ötedeki tarlaları tuzlandırır. Toprak çölleşmeye başlar.

Sonuç olarak doğanın dengesinin bozulup iklimin değişmesi, içecek, hayvanlara, tarlalara zarar verir. Yani biz insanlar bir şeyi yapmadan önce iyi düşünüp araştırıp öyle girişimlerde bulunmalıyız.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *