Evliliğin arkasındaki sorunlar
Evlilik, toplumlar tarafından belirlenmiş norm ve değerlere göre düzenlenmiş bir kurumdur. Bu birliktelik, genellikle karşlıklı sevgi, saygı, sorumluluk ve hayatı birlikte paylaşma üstüne kurulur.
İnsanlar çoğu zaman, duygusal hisler, desteklenme ihtiyacı, ortak yaşam ve yuva kurma isteği şeklinde nedenlerle evlenmek isterler. Evlilik, birçok kişi için hayatlarını birlikte paylaşma, ortak hedeflere yönelme ve birbirlerine destek olma fırsatı sunar.
Fakat maalesef her evlilikte işler yolunda gitmiyor. Çiftler sürdüremediklerini farkedince gerek anlaşarak gerekse çatışmalarla, kavgalarla boşanma kararı alıyor.
Geçtiğimiz günlerde de TÜİK ülkemizde geçen sene yaşanan evlenme ve boşanma istatiklerini yayınladı. Ortalama ilk evlenme yaşı yükseldi. Yıllara göre ortalama ilk evlenme yaşı incelendiğinde, her iki cinsiyette de ilk evlenme yaşının arttığı görüldü. Evlenen çiftlerin sayısı 2023 yılında 565 bin 435 iken boşanan çiftlerin sayısı 2023 yılında 171 bin 881 oldu.
Boşanmaların %33,4'ü evliliğin ilk beş yılı içinde gerçekleşti. Geçen yıl en çok boşanma 33 bin 297 ile İstanbul'da gerçekleşti. Bu ili 14 bin 345 ile Ankara, 13 bin 639 ile İzmir, 7 bin 923 ile Antalya, 6 bin 834 ile Bursa takip etti. Boşanan çift sayısı Konya'da 4 bin 934'ü, Kocaeli'de 4 bin 767'yi, Mersin'de 4 bin 754'ü, Adana'da 4 bin 719'u buldu. Bayburt ise 77 boşanma ile son sırada yer aldı. Boşanma sayısı Hakkari'de 102, Ardahan'da 106, Gümüşhane'de 120 olarak hesaplandı.
Boşanma sebepleri kişisel ve çiftlere özgüdür. İletişim sorunları, uyumsuzluk, sadakatsizlik, maddi sorunlar, farklı yaşam hedefleri gibi faktörler sıkça karşılaşılan nedenler arasında yer alabilir. Ancak her çiftin drumu farklıdır. Boşanmaların altında çok fazla karmaşık etkenler var olabilir.
- İletişim eksikliği: İletişim eksikliği, duyguların ifade edilmemesi veya anlaşılmaması çiftler arasındaki ilişkinin temelinin bozulmasına sebep olan etkili etkenlerden biridir.
- Farklı değerler ve hedefler: Çiftlerin beklentileri ve gelecekteki hedefleri farklılık gösterebilir. Bu farklılıklar anlaşmazlıklara, zıtlaşmaya ve gerginliğe neden olur.
- Aile baskısı: İki partnerin yaşaması gereken hayata başka insanlar ve ailedeki bireylerin karışması, baskı yaratması ilişkinin dinamiğini bozmaya başlar. Ki bu olaylara etrafımızda çok fazla tanık olmuşuzdur eminim. Henüz evlenemeden evlilik yolunda bile aileler bu işe fazlası ile karışıyor ve yönendirmeyi fazlasıile seviyorlar.
- Finansal sorunlar: İlişkilerde en önemli etkilerden biri çoğu zaman para faktörüdür. Burada ise maddi beklentiler ve partnerler arasındaki finansal fark anlaşmazlıklara iter çiftleri.
- Güvensizlik ve sadakatsizlik: Aldatmak, yalan söylemek güvensizlik duygusunu ortaya çıkararak çiftler arasındaki bağı zayıflatıp boşanma sürecini hızlandırabilir.
- Erken yaşta evlilik: Fark ettiyseniz evlenme yaşı da fazlası ile düştü. Gençlerimiz bir anda aşklarının verdiği coşku ile evlilik kararı alıyorlar. Kimisine bir masal gibi geliyor bu durum. Kimisine ise evlenince hayat daha kolaymış ve evlilik kaçabilecekleri tek yolmuş gibi gözüküyor. Daha sonrasında sorunlar ile karşılaşınca mecburen kalpler kırılıyor, anlaşmazlıklar yaşanıyor ve ayrılık kararı ile boşanma kaçınılmaz son oluyor.
Başlangıçta aşk ile başlayan ilişkiler ve evlilik süreci, eksiklikler, uyumsuzluk, sorunlar ve yazıda bahsettiğim tüm bu etkenler yüzünden boşanma ile sonuçlanabiliyor, boşanma davalarının sayısının artmasına neden oluyor. Tabii mutsuz bir süreç yerine sorunların farkına varıp boşanmak, ilişkiyi bitirmek aslında yeni bir başlangıca, yeni bir hayata temelin ilk adımları olabilir.