Popüler mi patlamak mı!
Müzik ve müzik türleri, ruh halimizi, hazlarımızı, duygularımızı, kişiliğimizi, düşüncelerimizi hatta kültürümüzü dahi yansıtmada önemli bir sanattır veya bir araçtır. Bu müzik türlerinden biri de dinleyicisi, hayran kitlesi en fazla olan pop müzik şüphesiz. Enerjik, eğlenceli, ritmik müziklerle akla gelir. Tabii bazen de aşkımızı, derdimizi yine en iyi pop müzik yansıtır ve ifade eder. En fazla dinlenen müzik türlerinden biri olan pop müziği gelin biraz inceleyelim, köklerine inelim.
Aslında dinliyoruz diye hepimiz pop müziği iyi bildiğimizi zannediyoruz. Ben de öyle zannediyordum ve sorulduğunda tabii ki cevap veremedim. Peki, kaç kişi merak ediyor veya biliyor pop müziğin kökenini? Nasıl ortaya çıktı? Mesela ülkemizdeki öncüleri aslında kimdir?
Pop müzik okunması ve yazması kolay, ritmik, tempolu, kısa ve orta öğeler ile oluşturulmuş parçaların bütünü. Kitlesinin çok fazla olmasından dolayı pop müziğin isminin popüler kelimesinden geldiği sanılsa da aslında öyle değil. Aslında İngilizce’de patlamak ya da bir anda patlamak anlamına gelen, ‘POP’ tabirinden geliyor.
Pop müziğin doğuşu 19. yüzyıl sonlarına dayanıyor. 20. yüzyılda da Avrupa ve Kuzey Amerika’da yaygınlaşmaya başlıyor. Pop müziğin ortaya çıkmasındaki sebep dinleyicilerin eğlenmesi, sorunlarını- sıkıntılarını çözebilmesi gibi nedenlere dayanıyor. Ayrıca Sanayi Devrimi sonrası yaşanan endüstrileşme ile fabrikalar tüketicilerin faydalanacağı her şeyi üretmeye başlayınca müzik sektörü de bir endüstri haline geliiyor. Plaklar ve pikaplar üretilmeye başlanıyor. Bu da pop müziğin yaygınlaşmasına ayrı bir fayda sağlıyor. Bir anda patlayan ve dünyaya yayılmaya başlayan pop müzik, ihtiyaçlarımızı karşılarken dünyada da evrenselleşmeye başlayıp, kitlelere ulaşması 1960 yıllarda oluyor.
1980'li yıllar ise pop müziğin altın çağı olarak kabul ediliyor. Michael Jackson, Madonna, Prince, George Michael gibi isimlerin hepsi adeta birer ikon. Ve şarkılarıyla günümüzdeki pop müzik endüstrisini yönetmeye ve sanatçılar için ilham vermeye devam ediyorlar. Sadece müzik değil, dansları ile de ilham vermiş oluyorlar. Günümüz de ise en önemli pop müzik şarkıcıları arasında ise Beyonce, Rihanna, Adele, Bruno Mars ve Ed Sheeran gibi isimler yer alıyor.
Türkiye’de ise Pop müzik 1970’li yıllarda dinleyicilerini buldu ve yayılmaya başladı. Önce ünlü batı müziğini dinlendi, 1980’li yıllarda ise Türk Pop müziği oluşmaya başladı. Türkiye’nin en parlak pop müzik dönemi ise 1975 ve 1990’lı yıllar arasında yaşandı. Fecri Ebcioğlu, Erol Büyükburç, Ajda Pekkan Türk Pop müziğin öncü isimlerinden oldu. Türkçe Pop altın çağını ise Nükhet Duru, Nazan Öncel, Sezen Aksu, Erol Evgin, MFÖ gibi isimler ile yaşadı. Bu sanatçılar 1980’li yıllara damga vurdu. Günümüzde ise Türkiye'de pop müziğin önde gelen isimlerine Tarkan, Kenan Doğulu, Gülben Ergen, Hande Yener, Serdar Ortaç gibi sanatçılarımızı örnek gösterilebiliriz.
Bu günlerde pop müziğe karşı bir önyargı, olumsuz yaklaşım çoğalmış durumda. Pop müzik türünün popülerliği ve teknolojinin gelişmesi ile de açıkçası yapılabilmesi, ulaşılabilmesi kolaylaştı. Basitleşmeye indirgedikçe de eskiye doğru baktığımızda dönemimizde biraz kirlenmiş olabilir. Bu sebepler pop müzik amacından sapıyor, kalitesinden uzaklaştırıyor ve dinleyicileri daha seçici olmaya itiyor. Saygısız içerikler ve kirli ses ve ritimler çoğalmadı mı sizce de? Tabii zevkler tartışılmaz, kimseyi yermek için değil bu sözlerim. Fakat Türk pop kültürümüzü yansıtan, hatta duygularımızı yansıtan sesleri bulması zor artık. Özlediğimiz, sevdiğimiz pop müziğini duymak, pop müziği yeniden hissetmek istiyoruz.