Yeni Mevsim, Yeni Heyecan
Ağustos ayını da yarıladığımıza göre yavaş yavaş yaz mevsiminin sonuna doğru yaklaştığımızı söyleyebiliriz. Yazlıklarına gitmiş olanlar evlerine dönüyor, köylerine gitmiş olanlar dönüş yoluna geçiyor ve bir yaz mevsimini daha bitiriyoruz. Sonbaharla birlikte yeni bir heyecan kaplamaya başlıyor insanları: okul zamanı.
Milli Eğitim Bakanlığının çalışma takvimine göre 2023-2024 eğitim öğretim yılı tüm kademelerde 11 Eylül Pazartesi günü açılıyor. Bunun tam bir hafta öncesinde 4 Eylül Pazartesi günü anaokulu ve birinci sınıf öğrencilerinin okula uyum / oryantasyon haftası başlıyor.
Eğitim öğreti hayatının ilk yılına geçiş yapacak olan bu öğrenciler ve ailelerinin heyecanı, endişesi ve stresi şimdiden başlamış durumda. Bu sürecin ilk gününden son gününe kadar anne babaların aklında tutması gereken en önemli konu çocuklar için okulun eğitim ve öğretim ortamından ziyade sosyalleşme ortamı olacağı, ilgi ve yeteneğinin yüreklilikle ortaya koyabileceği, güvenli ortamında uzaklaşarak yeni ilişkilere ve köklü arkadaşlıklara başlangıç yapacağı bir ortamdır. Kendini ifade etmeyi, isteklerini dile getirmeyi, kendi kişiliklerini daha net oturtmaya başlayacakları bir sosyal ortama çocukların adım atacakları unutulmamalıdır. Tüm bu sosyal sürecin kolay geçecek olmasının öğrencilerin okula uyum sağlamalarını kolaylaştıracağı unutulmamalı, ilk zamanlarda gözlemlenebilecek endişe ve kaygı durumu karşısında veliler paniğe kapılmamalıdırlar.
Seneler boyu sürecek olan eğitim ve öğretim hayatının nasıl başladığının tüm eğitim yaşamını etkileyebileceği göz önünde bulundurularak daha ilk günden itibaren öğrenci, veli ve öğretmen iş birliğine önem verilmelidir. Velilerin desteği olmadan okula uyum sürecinin tam anlamıyla gerçekleşmeyeceği kabul edilmelidir. Bu sebeple veliler okul yönetimi, rehberlik birimi ve öğretmen iş birliğine gereken önemi vermeliler.
Bu süreçte velilerin unutmaması gereken en önemli konu her öğrenci arasında oluşacak olan farklılıklardır. Nasıl ki okul zamanına kadar anne baba, bakım veren ya da bakıcı ile büyüyen çocuklar arasında kişisel farklılıklar oluşacağı gibi bu farklılıklar okul ortamına da yansıyacaktır. Kimi çocuklar ilk günden bu sosyal ve eğitim ortamında uyum sağlarken, kimileri günler belki de haftalar sonra bu uyumu yakalayacak belki de bazıları hemen uyum sağlayıp daha sonrasında sorunlar yaşamaya başlayabilecektir. Öğrenciler arası oluşabilecek bu farklılıkların bilincinde olmalı ve bu yönde öğrencileri birbirleriyle kıyaslayacak herhangi bir söylemde bulunmamak gerekir. Öğrencilerde başlayan kaygıyı azaltabilmenin anahtarının önce kendi kaygı ve stresinizi azaltmak olduğunu unutmayınız.
Anaokuluna bu sene başlayacak olan bir kız babası olarak tüm bu sürecin önce kendim ve kızım sonra da tüm ebeveynler ve çocukları için kolaylıkla geçmesini dilerim.