Partiler, ittifaklar ve 14 Mayıs seçim günü
Seçim kararı alınır alınmaz Cumhurbaşkanının diploması gündeme geldi var mı, yok mu?. Tüm bunlar daha öncede Cumhurbaşkanı olduğu için YSK tarafından dikkate alınmadı ve yapılan itirazların tümü reddedildi.
Arkasından Cumhurbaşkanı’nın Anayasamızın 101 ve 116. Maddelerine göre üçüncü kez aday olup olmayacağı tartışmaları başladı ve yine Cumhurbaşkanlığı tarafından atanan YSK üyeleri Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan'ın 3. Kez Cumhurbaşkanı adayı olacağına karar verdi ve seçim startı da başlamış oldu.
Partiler ve ittifaklar
Seçim takvimi açıklanınca partiler ve ittifaklar arası görüşmeler hızlandı. Daha önceleri kurulmuş olan Cumhur İttifakı içindeki AKP, MHP, BBP, kendilerine karşı kurulan Millet İttifakını oluşturan CHP, İYİ Parti, SP, DEVA, Gelecek Partisi ve DP’ye hakaret ve iftiralar atıp bu ittifakın Şer odaklı olduğunu terör destekçileri ile görüştüğünü her fırsatta söylediler. İşin garip tarafı, kendilerinin önceleri Oslo da, PKK’lı teröristlerle, Dolmabahçe’de HDP Heyeti ile Habur Sınır Kapısında PKK’lı teröristleri çadır mahkemeleri kurarak serbest bıraktıkları, PYD Liderini kırmızı halı ile karşılayıp, kendisine pasaport verdiklerini açılım döneminde, teröristlerin Diyarbakır askeri üssünde bayrağı indirirken ses çıkarmadıklarını unutup; CHP’nin HDP ile görüşmelerini ayyuka çıkarıp terör iltisaklı olarak ilan etmelerine ne demeli? Neymiş efendim bu parti ile TBMM’de neden görüşülmüş. Arkadaş aynı kutsal çatıda bir arada oturulmuyor, onların TBMM Başkan
Vekilinden izin alınarak konuşulmuyor mu?
Ayrıca “6’lı masa şer ittifakıdır bu masa çatırdar ve yıkılır” diyerek küçümsedikleri, kendi ittifaklarına sonradan, “Türklük neymiş, Ne Mutlu Türküm diyene nedir, Anayasamızın değiştirilemeyen maddeleri de değiştirilebilir, ülkemiz eyaletlere bölünebilir, kadın ve erkekler bir arada olamaz” diyen insanları domuz bağıyla öldürüp ölüm evlerinin bodrumlarını mezarlığa çeviren ve en önemlisi, Diyarbakır’da insanlarla çok yakınlaşıp Diyarbakır Spor’un neredeyse amigoluğunu yapacak hale gelen Emniyet Müdürü Gaffar Okan’ ı katledenler olarak gösterilen Hizbullah'ın temsilcisi olduğu ileri sürülen HÜDA-PAR’ı ittifaka kattı. Yetmedi Erbakan Hocayla kavga ederek ayrılan ve “Biz Milli Görüş gömleğini çıkardık” diyerek ilerleyen yıllarda da “Milliyetçiliği ayaklar altına aldık” diyen Tayyip Bey’in temsilcileri Erbakan Hocanın oğlu Fatih Bey’in kurduğu Yeniden Refah Partisi ile ittifak için görüşmeleri sonrasında, Fatih Erbakan, “Cumhur İttifakına katılmıyoruz. Cumhurbaşkanı adayı olacağım ve Kendi amblemimizle seçimlere gireceğiz” dedikten sonra. Cumhur İttifakına dahil olup AKP listelerinden milletvekili adayı olmasına ne denilir? Bu durumda Rahmetli Erbakan'ın kemikleri sızlamaz mı?
Yetmedi Sol’un liderlerinden sayılan ve Karaoğlan Lakabı ile bilinen Bülent Ecevit'in kurduğu hatta iktidar olduğu DSP’nin başkanı Önder Aksakal önce Kılıçdaroğlu ile görüşmüş sonrasında yine AKP temsilcileri ile görüştükten sonra Cumhur İttifakını destekleyeceğini açıklayıp AKP listelerinden milletvekili adaylığını kaptı. Bu durumda da yine rahmetli Ecevit'in kemikleri sızlamaz mı?
Böylece altılı masayı küçümseyenler kendi ittifaklarını da altıya çıkarmış oldular. Yetmedi Menzil ve diğer tarikatlarda destek açıklaması yaptılar, yine yetmedi İsmail Ağa Cemaatine izinsiz para toplama yetkisi vererek onları da ittifaka almış oldu. Bunca ittifak karmaşasında dikkat edilecek olursa Türklüğü ve Milliyetçiliği ve Anayasanın değişmez maddelerini savunan MHP ve BBP’nin tutumu ne olacak? Seslerini çıkarmadıklarına göre karar ve yorum sizlerindir.
Diğer ittifaklar
64 milyon 904 bin seçmenin oy kullanacağı 14 Mayıs seçimlerin de onların oylarına talip olacak diğer ittifaklarda var. Bilindiği gibi Millet İttifakı CHP, İYİ Parti, SP, DP, Gelecek Partisi ve DEVA partisi olarak altılı masada bir aradalar. Bunlar haricinde Milli Yol Partisi, Sol Parti, Doğru Parti ve Bağımsız Türkiye Partisi ve Mustafa Sarıgül’ün liderliğindeki TDP var. Sarıgül de Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini açıkladı ve Erzincan 1. Sıra Milletvekili Adayı oldu. Böylece yıllar sonra CHP Erzincan’dan yıllar sonra vekil çıkaracak gibi.
Emek ve Özgürlük İttifakında HDP isim ve logo değiştirerek Yeşil Sol Parti adıyla seçime girecek. Bileşenlerinde, TİP, Emek Partisi, Emekçi Hareket Partisi, Toplumsal Özgürlük Partisi, Sosyalist Meclisler Federasyonu var. Bu ittifaktaki TİP, seçimlerde kendilerini denemek için acele alınmış bir karar ile kendi logoları ile gireceklerini açıkladı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceklerini açıklayan TİP, milletvekilliği seçimlerinde CHP’den oy alarak, CHP ittifak listelerinin çıkaracakları vekil sayısını azaltacak gibi gözüküyor.
Sinan Oğan’ın Cumhurbaşkanı adayı olduğu Ata İttifakında ise, Zafer Partisi, Adalet partisi, Türkiye İttifak Partisi, Ülkem Partisi var.
Muharrem İnce ve Sinan Oğan
Bilindiği gibi Cumhurbaşkanlığı yarışında Memleket Partisi Lideri Muharrem İnce ve Ata İttifakının adayı Sinan Oğan var. Bu iki adaydan yandaş basın diye tabir edilen medya grubu sadece Muharrem İnce’yi şişirirken Sinan Oğan’ın adından bile bahsetmiyorlar. Aslında her ikisinin alacağı oy an itibariyle yüzde 1,5-2 bandında. Araştırmacılar seçimler yaklaştıkça bu oranın daha da azalacağını söylüyorlar. Ancak bu çevreye göre İnce alacağı oylarla seçimi 2. Tura bırakacağını söyleyenler bence yanılıyorlar. Sinan Oğan Cumhur İttifakından İnce ise kısmen Millet İttifakından oy alacaklar. Yani her ikisinin alacağı oylar birbirini sıfırlayacağı için genel sonucu etkilemeyeceği kanaatindeyim. Ayrıca benim vatandaşlarımın kazanamayacak adaya oy vereceklerin de sanmıyorum.
Sandık güvenliği
Yaklaşan seçimler nedeniyle sandık güvenliği gündem olmaya başladı. YSK’nın açıklamasına göre 26 parti aday adaylarını bildirdi, Bunlardan BTP Kılıçdaroğlunu destekleyeceğini açıklayarak adaylarını çekti. Sandık güvenliğini konusunda endişe edilmemesi gerektiği kanaatindeyim. 26 parti sandıklara baksın yinede yeterli değilse 2019 seçimlerinde, “Hiçbir şey olmadıysa bir şey olmuştur” denilerek iptal edilen ve sonrasında 806 bin farkla kazanılan seçimin mimarlarından Ekrem İmamoğlu, Canan Kaftancıoğlu ve Buğra Kavuncu ile onların ekiplerine danışsın, hatta onları sandık güvenliğini sağlamaları için görev versinler yeter.
Her sandıkta bulunan parti görevlisi sandık sonuçlarını belirten ıslak imzalı tutanağı okul ve bölge görevlileri ile İlçe Başkanlıklarına, onlarda İlçe Seçim kurulundaki Parti Temsilcisine bildirsinler, oradaki görevlilerde birleştirme tutanakları tanzim edilirken doğru yazılıp yazılmadığını aldıkları ıslak imzalı tutanaklarla kontrol etsin yanlışlık yapılırsa, “Hoop o sandık öyle değil. Doğrusu bu” demeleri yeterli olur.
Hatırlayın İstanbul Seçimlerinde Binali Yıldırım Bey seçimi kazandık açıklamasından sonra önceden hazırlanan ve İstanbul’un çeşitli yerlerine asılan seçimin kazandığını açıklayan pankartlar sonrası seçim mahalleri terk edilmiş olsaydı halen İstanbul Başkanı Binali Yıldırım Bey olurdu.
Bu unutulmamalıdır.