Okullar açılıyor ama...
Pazartesi günü eğitim ve öğretimde yeni dönem başlıyor. Bir yanda kalabalık sınıflar diğer yanda öğretmen açığı derken diğer yanda ise aile bütçesini alt üğst eden kırtasiye malezemerl okul kitap gşderleri vs. nerseinden bakarsanız bakın Eylül aileler için "Dert ayı" oldu.
Kırtasiye alışverişinin gözde mekanlarında kırtasiyeciler ürünlere yüzde 100'ün üzerinde zam yaptı.Döviz kurundaki artış nedeniyle kağıt maliyetlerinin yükselmesini gerekçe gösteren toptancılar da bayramdan sonra birçok ürünün fiyatını yüzde 100’ün üzerinde artırdığını söylüyor. Yeni düzenlemeyle, 40 yapraklı defterin fiyatı yüzde 87.5 artışla 4 liradan 7.5 liraya çıkarken, 12’li boya kaleminin fiyatı yüzde 133 artışla 15 liradan 35 liraya yükseldi. 30 liradan 75 liraya çıkan test kitabındaki fiyat artışı ise yüzde 150’ye ulaştı. Kurşun kalemin fiyatı yüzde 300 artışla 50 kuruştan 2 liraya, silginin fiyatı da yüzde 166 artışla 3 liradan 8 liraya yükseldi.
Üst baş almak ateş pahası
Yeni eğitim-öğretim yılının açılmasına kısa bir süre kalan veliler okul ayakkabısı ve kıyafetleri için alışverişe çıktı. Eğitim yılı öncesi piyasaya hareket geldiğini söyleyen esnaflar, fiyatların geçen yıla göre iki katı artmasından şikayet etti. 12 Eylül itibarıyla eğitim dönemi başlayacak. Ekonomi belli, fiyat artışları belli. Bundan dolayı fiyatlarda artış mevcut. Buda vatandaşlara yansıyor. Dolayısıyla vatandaş istediğini alamıyor. Alacaklarını en alt seviyede tutmaya çalışıyorlar. Ama vatandaşlarımıza önerim merdiven altı ürünlerden uzak durmalarıdır. Özellikle çocukların sağlıklarıyla alakalı olan ayakkabı, çanta gibi malzemeleri belli bir düzeyde olanlardan alsınlar. Okul çantalarında sırt destekli çantaları tercih etsinler. Hem kullanım süresi hemde evlatlarımızın sağlığı açısından iyi ürünleri tercih etsinler. Ancak 2023 yaz sezonunda çok daha fazla fiyat artışlarını göreceğiz. 2023’te iki katı fiyatlar gelecek. Bizler siparişlerimizi bu yönde verdik” dedi.
Kıyafetler uçtu
Geçen sene ile bu sene arasındaokul kıyafetlerinde yüzde 100 fiyat artışı var. Geçen sene olan ürünleri eski fiyattan satmaya çalışıyoruz. Geçen sene 100 liraya satılan pantolon bu sene 200 liraya satılıyor Çocuk penyelerini 100 lira.Ancak ciddi artış var. Maliyetler çok yükseldi. Geçen yıl ben 300-500 bin liraya mal edilen ürünler bu yıl 1 buçuk milyona mal oluyor.
Kreş fiyatları uçuyor
Kamu kreşi sayısı ve olanakları çalışan aileler açısından yeterli değilken özel kreşlerin fiyatları ise çok yüksek. İşyerlerinde ise durum kadınlar için hiç kolaylaştırıcı değil. Okul öncesi eğitim, bugün pek çok çocuk açısından erişilebilir bir hizmet değil. Kamuya ait, tam günlük kreş bulmak ne kadar zorsa özel kreşler, vakıflara, tarikatlara ait kreşler her yerde! Türkiye genelinde resmi ve özel, toplam 30 bin 978 okul öncesi eğitim veren kurum var. Bu kurumların öğrenci kapasitesi ise toplam 1 milyon 226 bin civarında. Milli Eğitim Bakanlığının yayımladığı istatistiklere göre 2020-2021 eğitim öğretim yılında MEB’e bağlı 161 resmi kreşte yalnızca 8 bin 704 öğrenci eğitim gördü. MEB dışındaki kurumlara bağlı olan 2 bin 338 resmi kreşteki toplam öğrenci sayısı ise 53 bin 804. Resmi kurumlara bağlı kreşlerdeki öğrenci sayısının toplamı ise ancak 63 bine yaklaşıyor. Kamu kreşi sayısı ve imkanları çalışan aileler açısından yeterli değilken özel kreşlerin fiyatları ise çok yüksek. İşyerlerinde de durum kadınlar için kolaylaştırıcı değil, yalnızca 150’nin üstünde kadın çalıştıran işyerlerinin kreş açma zorunluluğu var.
Okul öncesi eğitim sadece ebeveynlerin çocuklarını bırakma “mecburiyeti” olduğu için olan yerler de değil. Çocuğun bakımı derken çocuğun bütünlüklü eğitim ve sağlık hakkını da kapsıyor. Okul öncesi eğitimde çocukların oyun oynaması, yaşıtlarıyla ilişki içinde olması, yaşına uygun bir biçimde zihnen ve bedenen gelişmesi için kurumsal olanaklara sahip olması bütün çocukların hakkı. Bu bir hak olarak ortada dururken erişilebilir, 7/24 açık kreşler bir hayal oluyor, özel kreşlerin açılması teşviklerle destekleniyor, cemaatler ve tarikatların sıbyan okulları, kurslar adı altında önleri açılıyor.Buda eğitimin önündeki en büyük tehdit olarak duruyor.