Çiftçi milletin efendisi değil mi?
Ne demiş Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk köylü milletin efendisidir.
Anayasa’da Tarım Kanunu’nun 21. maddesine göre çiftçilere milli gelirin yüzde 1’i oranında tarımsal destek verilmesi gerektiğini yazıyor. Peki çiftçi bu desteği alıyor mu?
Çiftçi ne yapar, ne eder, ne eker gelin birlikte bakalım.
1- Çiftçi üretendir
2- Çiftçi buğday üretir
3- Çiftçi mercimek üretir
4- Çiftçi nohut üretir
5- Çiftçi mısır üretir
6- Çiftçi hayvan besiciliği yapar.
7- Çiftçi peynir, tere yağı, yumurta, süt ve bal üretir.
İnsanlığın yediği içtiği en temel tüketim mahsulleri yüzde 99’u çiftçinin ellerinden geçiyor.
Hal böyle iken çiftçiye destek olunması kaçınılmazdır, eğer devlet çiftçiye destek olmasa çiftçi üretim yapamaz, üretim yapamayan çiftçi milli ekonomiye katkıda bulunamaz sadece kendine yeteceği kadar üretim yapmaya başlar.
İşte tamda bu nokta zaten temel gıda ihtiyacımızın karşılanmadığı ve ithal etmeye başladığımızın vehametidir.
Üretemeyen ülkeler hep dışa mahkumdur ithal gıdaya muhtaç olmak demek birgün ekmeklik buğdayı bulamamak demektir. Buğdayın yoksa olası bir 3. Dünya Savaşı veya her hangi bir ülke ile savaşa girdiğinde ya da ABD denen zebani ülkenin ambargo uyguladığını varsayarsak çıra gibi yandığımız andır.
Ben yıllardır yazıyor çiziyorum biz 4 mevsimi yaşayan bir iklime sahibiz.
Ülkemizin bir köşesi fındık bahçeleri bir köşesi fıstık bahçeleri ,bir köşe ayçiçek mısır bahçeleri ,bir köşesi muz çilek bahçeleri, bir köşesi buğday tarlaları olan bir ülkeyiz. Toprağın hem altı hem üstü altın değerinde. Buna rağmen neden böyle fakirleşiyoruz düşünmeden edemiyor insan.
Üretemediğimiz sürece her geçen gün artan eflasyon ve dolar karşısında paramız pul olmaya devam edecek çünkü sürekli tüketiyoruz. Elimizde ülkemizde olan dövizlerle dışardan gıda satın alıyoruz hal böyle olunca elimizde olan sermayede dışa göç ediyor. Dolarda Euro’da ciddi yükselişler olmaya devam edecek mazot artmaya devam edecek.
Üretim ile ilgili kimler görev yapıyorsa acil eylem planını hayata geçirmeli!
Eğer şimdi tedbir almazsak ilerleyen yıllarda daha büyük bedeller ödemek zorunda kalacağımız kesindir. Buradan Tarım Bakanı’na sesleniyorum çiftçiye sahip çıkmalısınız derhal üretim için çok ciddi adımlar atmamız gerekiyor. Bu verimli topraklar üzerinde bu kadar temel yiyeceklere ve gıdalara ulaşmamamız olayın vehametini ortaya döküyor.
Üretim yapmadığımız sürece eflasyona yenik dolara yenik açlığa yenik düşeceğiz.
İşte o zaman bizi para da kurtarmayacak pul da kurtarmayacak.
Kalın selametle.