Allah insanı iddiasından imtihan eder !
Her insanın bir iddiası olmalı mıdır? Evet olmalıdır. Çünkü insan toplumsal yaşam alanında hayatını sürdürür. Bu toplumsal yaşam içerisinde ise bir ideali, bir amacı ve hedefi olur. Her bireyin yaşam idealleri ve beklentileri farklılık gösterir. Bu farklılıklar toplumlar için zenginlik olmuştur. Fakat eğitim ve kültür seviyesi düşük toplumlar bu durumu olumsuz görmekle birlikte bu zenginliğe karşı çıkmaktadır. Gücü elinde bulunduranlar ise tek toplum, tek bakış, tek ses ve tek tip insan modelli toplum oluşturmak istiyorlar. Bu durum bugünün problemi değil, geçmişte de sık sık karşılaşılmıştır.
Nitekim Rus edebiyatının usta kalemi ve eserleriyle ölümsüzleşen F. Mihayloviç Dostoyevski, Yeraltından Notlar kitabında 19 yüzyıldan bugüne 21'inci yüzyıla atıfta bulunarak adeta insanın varoluş ve yaşam mücadelesini bizlere usta bir dille ifade ediyor; "Çünkü burada herkes tutsaktır, hepsinin vicdanı, acıma duygusu kökten yok olmuştur… Üstelik bu çirkefe bulaşmış olanların hakaretleri, sövgüleri çok daha iğrençtir. Elinde ne varsa buraya vermek zorundasındır. Sağlığını, gençliğini, umutlarını, geleceğini, hayallerini, evet her şeyini…"
Şimdi 19'uncu yüzyıldan bugüne zannetmiştik ki ; akıl ve vicdan, kavmiyetçiliğin önüne geçer!
Zannetmiştik ki ; hayali olan, söyleyecek sözü olana değer verilir!
Zannetmiştik ki; insanlar çoğunluğun, güçlünün değil, doğrunun yanında olur!
Zannetmiştik ki ; özgürlük ve hürriyet sözde değil, özde olur!
Tarih her dönem tekerrür ediyor. Dün bir iddia ile yola koyulanlar, bugün o iddialarıyla imtihan oluyor...
Sende mi brütüs!
Sende mi brütüs sözü hemen hemen herkesin ağzında pelesenk olmuştur. Bazen bu sözü ironi olarak kullanırız, bazen gerçek anlamıyla, bazen de ne anlama geldiğini bilmeden...
Brütüs Roma'nın ünlü diktatörü olan Sezar'ın üvey çocuğunun adıdır. Sezar'a karşı çıkan kişiler ile birlikte olan Brütüs, Sezar'ı ortadan kaldırmak için yapılan bir planın içerisinde yer alır. İmparator Sezar senatörlerin üzerine yürüdüklerini fark ederek birçok bıçak darbesine maruz kalmaktadır. Sezar'ın can vermesine neden olacak bıçak darbesini ise Brütüs saplamıştır.
Anlaşıldığı üzere aslında sende mi brütüs sözü hainlik yapanlar, çok güvendiği tarafından ihanete uğrayan, ikiyüzlülük yapanlar için kullanılmış...
Unutmayalım ki...
Unutmayalım ki ; hitap, muhataba göredir. Bir şeyi anlatırken karşıdakinin ilgi ve bilgi seviyesini hesaba katmak gerekir..
Unutmayalım ki; toplumsal değişim ve gelişim aydın ve münevver insanlar ile gerçekleşir. Aksine bilgisiz, eğitimsiz ve sadece reklam, resim siyaseti yapan insanlar ile gerçekleşmez...
Unutmayalım ki; başımıza gelen olumlu veya olumsuz her şeyin en temelinde insanların nitelik ve kalitesi ile orantılıdır.