Gelişmeye çalışırken gerileyen ülkelerin 10 hali
1- Kitap okuma oranı %1'i geçmez...
Bu ülkelerde insanlar yatırımlarını kendilerine değil, lüks hayata ve lüks yaşama yaparlar. Kendi fikir dünyalarını önemsemezler. Kitap ve okumanın onların hayatında yeri yoktur. Hatta teknolojiyi hayatının tam merkezine alırlar fakat kitap okumayı onlar angarya, boş iş olarak görürler. Toplumun kitap okuyup bilgi ve fikir sahibi olmasını kesinlikle istemezler. Çünkü okuyan toplumlar kendi iradesi ve aklıyla hareket ederler.
2- Toplumda düşünme ve sorgulama yoktur...
Genellikle biat kültürü olan toplumlardır. Söyleneni direk kabul ederler, araştırma, görüş alma gibi huyları yoktur. Farklı düşünen , olayları farklı bakış açısıyla değerlendiren kişileri dinlemek yerine onları dışlarlar hatta kategorize edip hakaret ederler.
Netice olarak düşünmeyen, sorgulamayan toplumlarda (gerileyen ülkelerde) ehliyet ve liyakatten söz edilemez.
3- Bilim ve sanat ile ilgili haber göremezsiniz...
Bilim'in bu toplumlar için hiçbir kıymeti yoktur. Futbol'a olan ilginin yüzde biri bile bilim'e verilmez. Sanat ise onlara çok uzaktır. Sanat'a ve sanatçı'ya kıymet vermezler.
4- Dini ve milli duygular suistimal edilir...
Akılcılığı, realiteyi bir kenara bırakıp sadece gelenekler ve mahalle baskısıyla yapılan inanç ve değerleri ölümüne yaşarlar. Dinlerin ahlaklı birey, ahlaklı toplumlar inşa etmeyi söylediği halde onlar bağnaz, dar görüşlü olurlar. Hiçbir zaman çağa ve çağın gerektirdiği konjektöre göre hareket edemezler.
Milli duygular ise bu toplumlarda yapılan haksızlıkların, hukuksuzlukların ve yanlışların üzerini örtmek için kullanılan araçlardan biridir.
5- Yöneticiler zenginleştikçe, halk yoksullaşır...
Gelir dağılımında eşitsizlik günden güne ilerlerken halka her zaman kanaat ve şükür üzerinden mesajlar verilir. Diğer taraftan halkın emeği ve hakkı olanı ise bir avuç insan hunharca israf eder.
6- Okullarda verilen eğitim semboliktir...
Bu ülkelerde çocuklar okumak için okumaz, ileriki hayatlarında daha iyi şartlarda yaşamak için okurlar. Okuyarak sevdiği alanlarda çalışma yapmak ve o alana katkı sağlamak için değil, o alanda unvan almak için okurlar.
Geri kalmış ülkelerde eğitim ezberci ve dar bakışla öğretilir. Çok yönlü bireyler yetiştirmezler. Bununda en büyük nedeni ise eğitimli bireylerin yetişmesi, ehliyet ve liyakat sahibi olmayan makam sahiplerini tedirgin etmelerindendir.
7- Adalet, gücü elinde bulunduranın yanında olamadığınız takdirde tecelli etmez...
Bu toplumlarda güçlülerin adaleti işler. İstediğiniz kadar haklı olun, güçlü ve nüfuz sahibi değilseniz adalet size uğramaz. Genellikle adalet sözleri miting meydanlarında söylenir.
8- Ahmak insanların kolayca ünlü olduğunu görürsünüz...
Bilim insanı ve ilim insanın değeri hiç bilinmez. Hiçbir başarısı olmayan sadece fiziksel bedenleri üzerinden piyar yapan ve bunun dışında hiçbir meziyeti olmayanlar popüler olurlar.
9- Sürekli magazin konuşulur...
Toplumsal meseleler yerine falanca ne marka kıyafet giymiş, filanca hangi marka arabaya binmiş , öteki kiminle aşk yaşamış gibi gibi haberlerin ardı arkası kesilmez.
10- Üretenler den daha fazla tüketenler gösteriş yapar...
Bu toplumlarda enteresan olan bir şeyde üretenlerin mütevazı, tüketenlerin ise reklam ve gösteriş peşinde koşmalarıdır.
Üreten insanlar daha sade yaşarlar. Dolayısıyla bilgide ve teknoloji de yarışırlar. Ama geri kalmış ülkeler ise lüks yaşam ve ihtişam da yarışırlar. Ve bu durumu meşrulaştırmak içinde itibar kavramını kullanırlar.