Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Ara

Ataletten kurtulmanın sekiz adımı (1)

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Ataletten kurtulmanın sekiz adımı (1)

Sizin de üzerinize ‘ölü toprağı serpilmiş’ gibi hiçbir şey yapmak istemediğiniz, üstünüzde tonlarca ağırlık varmış ve bundan dolayı hareket edemediğiniz ya da görünmez bir elin sizi bilerek durdurduğunu, kımıldamanıza dahi izin vermediğini hissettiğiniz zamanlarınız oluyor mu?
Peki, hep istediğiniz halde ayağa kalkamadığınız, kalksanız dahi adım atamadığınız, atsanız da yürüyemediğiniz ruh halleriniz?


Eğer bunlardan biri ya da birkaçını yaşıyorsanız aman dikkat! Ataletin sizi sarmalamasına izin veriyorsunuz demektir.


İşin aslı şu ki yapılması gerekeni daima biliyoruz.
Zor olan, onu yapabilmektir.

Norman Schwarzkoff

 


Atalet, her ne kadar tembellik anlamına gelse de teknik olarak durağanlık, yılgınlık, eylemsizlik, hantallık veya hareketsizlik demektir. Kişisel gelişim terminolojisinde ise ‘amaca yönelik eyleme geçmeme’ halidir.

Birçoğumuz o denli eğitimler aldığımız, kişisel gelişim kitapları okuduğumuz, bununla ilgili videolar izlediğimiz, üstelik ne yapacağımızı da bildiğimiz halde neden tüm bunları değere dönüştürememekteyiz? Çünkü yaşamın temeli bilgiden önce eyleme dayanmaktadır. Faydaya yönelik işlemeyen bir bilgi, insanın omuzlarında yüke dönüşmektedir.

Bugün tüm bu ve benzeri atalete dayalı, üzerimizde bir ağırlığa dönüşen konulardan arınabileceğiniz, kendimizi eski halimizden özgürleştirebileceğimiz ve bilgimizi değere dönüştürebileceğimiz anahtarlar paylaşacağım.



ATALETTEN KURTULMANIN SEKİZ ADIMI


1- FARKINDALIK!

Farkında olmadığınız hiçbir şeyi bilinçli değiştiremeyiz. Bilincimiz dışında değişen her ne varsa, bu değişimler faydamıza da olsa kontrol daima dışarıdadır. Öyleyse ataletten kurtulmanın ilk adımı durağanlık halinde yaşadığımızın bilincine varmaktır.
Nasıl yaşıyoruz? Hangi işleri önceliyor, hangilerini erteliyoruz? Genellikle asıl yapılması gerekenleri ihmal ediyor, ertelediklerimizin üzerlerini mi örtüyoruz? Zorda kalmadığımız sürece bir işi tamamlamıyor muyuz? Bu ve benzeri davranışlarımız kısa süre için bizi rahat ettirebilir fakat uzun vadede aynı rahatlıktan söz edilmesi mümkün değildir. Çünkü ötelediğimiz, halının altına süpürerek ortadan kaldırdığımızı sandığımız her ne varsa kendimizden başkası değildir. Çevremizde iş bitirici olarak mı bilinmeliyiz işi geçiştiren biri mi?
Ataletin üstesinden gelebilmenin ilk adımı, kendimizi samimiyetle değerlendirmektir.

 


Tanrı bize iki yuvarlak organ verdi;
biri oturmak, diğeri düşünmek için.
Başarımız hangisini daha çok kullanacağımıza bağlı!”

Ann Laders.


 

2- VİZYON SAHİBİ OLMAK

Ataletten bağımsızlaşmanın ikinci adımı bir vizyona sahip olmaktır.

Vizyon, insanın akıl yolu ile gördüğüdür. Büyük başarılar elde etmiş hiç kimse yoktur ki bir vizyonu olmasın!
Vizyon; yolun olmadığı yerde yolu görebilmek, gerekirse yolu var edebilmektir.
Birçok insanın saatlerce, günlerce, haftalar ve yıllarca çalıştıklarını ancak hiçbir değer oluşturamadıklarını siz de görmektesinizdir. Bunun temel nedeni kendileri hakkında bir fikirlerinin bulunmamasıdır.
Bundan dolayı sadece sevmedikleri bir işte çalışmamakta aynı zamanda memnun olmadıkları bir hayatı da yaşamaktadırlar. Bu da böyle kimseler için başlangıçta bir yüke, devamlılığında ise bir eziyette, eziyet de yavaş yavaş atalete dönüşmektedir.
Vizyon, ufku görebilmektir. Göğü görebilmek için bazen bulunduğumuz yeri, bazen manzaramızı, bazen de her ikisini değiştirmemiz gerekir. Nihayetinde kendimizi değiştirmek esastır. Gelecek, şimdi başladı!



Yokuş yukarı hayallerimiz, yokuş aşağı alışkanlıklarımız var!”
John Maxwell


 

3- LİSTE YAPMAK

Her zaman yapacaklarımızın ve hayatımıza ekleyeceklerimizin listesini yapıyoruz. Bu defa hem daha eğlenceli hem de yapılması daha kolay bir liste önereceğim.


Bırakılacaklar Listesi!


New York Times’ın en çok satan kitaplar listesinde sık sık yer bulan 'Liderlik Gurusu', Inc Magazine tarafından dünyanın en iyi liderlik ve yönetim uzmanı seçilen ve liderlik üzerine yazdığı kitaplar milyonlarca okura ulaşan John Maxwell’den Amerika’da aldığım bir eğitimde söylediği tek bir cümle hayatımda dönüm noktası oldu:
Yokuş yukarı hayallerimiz, yokuş aşağı alışkanlıklarımız var!


Vizyonumuz doğrultusunda olmak istediğimiz kişi ile olduğumuz kişi arasındaki farkı belirleyen nokta alışkanlıklarımızdan meydana geliyor. O zaman hemen şimdi kâğıt ve kalemi elimize alalım. Bir sayfayı ortadan ikiye bölecek bir çizgi çizelim. Bir tarafına bizi yokuş aşağı, diğer tarafına ise bizi yokuş yukarı götüren alışkanlıklarımızı yazalım. Ardından bizi yokuş aşağı götüren alışkanlıklarımızın tek tek üzerinden geçip bunlardan hangilerini bırakılacaklar listemize ekleyebileceğimizi değerlendirelim.


* İstemediğim bir şeye Evet demeyi bırakıyorum

* Sosyal medyada bu kadar fazla zaman geçirmeyi bırakıyorum

* Gece çok geç yatıp sabah geç kalkmayı bırakıyorum

* Üşenmeyi, ertelemeyi, vazgeçmeyi bırakıyorum

* TV de boş boş dizi izlemeyi bırakıyorum


Listeye bizi yokuş aşağı çektiğini fark ettiğimiz bütün alışkanlıkları yazabiliriz. Artık neleri bırakacağımız ve bunların yerine neler yapmaya başlayacağımız listemiz hazır.

Önce biz alışkanlıklarımızı oluştururuz. Sonra alışkanlıklarımız bizi oluşturur.
John Dryden


4- İLK ÇIKTI KURALI

Ataletten kurtulmanın dördüncü adımında ise İlk Çıktı Kuralı’nı uygulamalıyız.

Ne yaparsak yapalım sonucunun ne olacağını tam olarak bilemeyiz ve bunu kontrol edemeyiz. Ne de olsa sürprizler her zaman kendi alanını yaratır. Fakat bilmeliyiz ki her işin başlangıcı ve kontrolü bizim elimizdedir. Vizyonumuz doğrultusunda ilk adımımız ne olacak? İlk adım ilk çıktıdır. Bütün planı yapmamış olabiliriz ama ilk adımı attık diyebiliriz. Ve bu bizi gerçekten iyi hissettirir. Çünkü bilinçaltımıza artık değişiyorum, gelişiyorum, ilerliyorum diyerek bir mesaj iletiriz. Ve bırakacaklar listesinin üzerinden geçip hemen bir tanesini seçerek o ilk bebek adımını attığımızda, beynimiz de değişmenin, gelişmenin, ilerlemenin yollarını oluşturmaya başlar.

* Sosyal medyada zaman geçirmeyi azaltacağım mı dedik, hemen kendimize bir alarm kuralım.

* Geç yatmayı bırakacağım mı dedik, hemen bugün hedef saati belirleyip o saatte uyumaya başlayalım.

* Bir kitap mı yazacağız, hemen şimdi ilk sayfasını yazalım.

* Yabancı dil mi öğreneceğiz, hemen şimdi doğru firma araştırmakla başlayalım işe.

* Sağlıklı mı yaşayacağız, hemen bugün on dakikalık yürüyüşle başlayalım.


Her neyi hedefliyorsak, hemen şimdi ilk adımımızla eylemimizi düşünce formundan somut forma taşıyalım.


* * *

Ataletten kurtulmanın ilk dört adımını paylaştım.
Diğer dört adımını ise haftaya paylaşacağım. Yazımızı İngiliz şair ve oyun yazarı William Shakespeare sözü ile tamamlayalım.
Tembellik vücudun aptallığı, aptallık da zihnin tembelliğidir.


Bugün tembelliği de bırakacaklar listemize ekleyip, bununla ilgili ilk eylem adımını atacağımız harika bir gün olsun…

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *