Kırsal mahalle kanunu ve Çatalca
Kırsal Mahalle Kanun Maddesi Türkiye Büyük Millet Meclisinden geçti. Ve artık uygulanabilmesi için ilçe belediyeleri meclisinin alacağı karara bakıyor uygulanması... Peki bu kanun Çatalca'ya ne getirir?
Halkımızın cebi için gayet yerinde bir kanun diyebiliriz bu kanuna. Ama topraklarının çoğunluğu kırsal mahalle statüsüne girecek olan Çatalca Belediyesi için de bir o kadar da maddesel hüsran demek!
Büyükşehir Belediyesini etkileyecek olan tek şey "Su Faturalarının Düşmesi" olacak (İçme ve Kullanma Su Ücreti; En Düşük Tarifenin Konutlar İçin yüzde 25'ini, İş Yerleri İçin Yüzde 50'sini Geçmeyecek) iken, Çatalca Belediyesi emlak vergisi almayacak, bina inşaat harcı almayacak, imarla ilgili harçlar lınmayacak, kanuna göre alınması zorunlu diğer vergi, harç ve harcamalara katılma payı yüzde yüzde 50 indirimli olarak uygulanacak, Ve buralarda ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler (Piknik Alanları da bu kapsamda mı bilmiyorum) emlak vergileri yüzde 50 indirimli uygulanacak.
Bu kanunun tüm maddelerine baktığımız zaman Çatalca Belediyesinin veznesine bir nevi kilit vursanız yeridir.
Ama tüm mahallelerimiz için çok olumlu bir karar!
Ancak; Düşünün adam gelmiş, yazlık yapmış, sadece hafta sonları geliyor. Bir nevi lüks anlamda kullanıyor. Ama o mahallede hayatını idame ettirmek adına ikamet eden ve yıllardır mahalle olmasına rağmen köylü hayatı yaşayan vatandaş ile bir mi olacak?
Oysaki bu kanunun belli bir kriteri de var!
Çatalca'da bu kanunun mahallelerin tamamında uygulanmalı. Uygulanmalı ama " Kırsal Yerleşik Alan" olarak uygulanmalı. Yani düşünün adam kendisine villa yapacak ama bu kanundan yararlanarak her şeyden muaf olacak!
O sebeple falanca mahallenin tamamını kırsal mahalle olarak Meclisten geçirmek bana göre doğru bir karar olmaz. Ama dediğim gibi eğer bu kanun mahalel olmasına rağmen hala köylü olarak yaşayan vatandaşlar için çıkarıldı ise 10 Bin Metre Kareden Az Olmamak Şartı bulunan Kırsal Yerleşik Alan statüsü Çatalca adına çok daha mantıklı olacaktır.
Tabi bunu Çatalca Belediye Meclisi öncelikle tartışmalı. Düşünün hayvancılık yapan mahalleli belli, yerleşik alanda hayatını idame ettiren köylü belli, iş yerlerinin olduğu alanlar belli. Diğer tarafta ise milyonları olanların yaşadığı villalar belli.
Belki çifte standart gibi gelebilir ama bana göre bu kanunun esas çıkmasının hedefinde olanlar mahalle adını almış olmasına rağmen hala köylü olarak hayatını idame ettiren vatandaşlarımız.
Bence kanunun uygulanmasında ilk olarak inisiyatif Çatalca Belediyesi Meclisine verilmiş. Çatalca Belediye Meclisi alacağı kararı İBB'ye gönderecek ve İBB de bu kararı en çok 90 gün içerisinde görüşmek ve onamak zorunda.
Tekrar ediyorum. Bu kanunun Çatalca'ya ne getirip ne götüreceği, amacının ne olduğu ve amaç olarak hedeflenen kesimi çok iyi tartışılmalı.
Ben kırsal mahalle tabirinden çok Çatalca'nın Mahallelerinde kırsal yerleşik alan kararının çok daha uygun olacağı kanaatindeyim.