Esnafa devlet desteği sürüyor
Yılın ilk yarısında 53 bini aşkın esnaf iflas bayrağını çekerken son 5 yılda kepenk kapatan esnaf sayısı 570 bine yükseldi. Esnaf kepenk kapatıyor, şirketler birbiri ardına iflasını bildiriyor. Esnafın her zamankinden daha zor günler geçirdiği, daha sıkıntılı olduğu bu süreçte Cumhurbaşkanlığı “esnaf destek paketleri” kapsamında bir dizi paketler açıkladı. Esnaf; mağduriyetlerine ve kötü gidişatlarına dur demese de bir nebze nefes alacakları ve “hiç yoktan iyidir” diyebilecekleri bir destek olarak düşünülüyor.
Destek paketi kapsamımda; ülkemizde basit usule tabi 806 bin 871 vatandaşımız ile kısıtlamalar sebebiyle salgından doğrudan etkilenen 432 bin 567 esnafımıza destek verilecek. Toplamsayısı 1 milyon 239 bin 438 kişiyi bulan bu kesime 3 ay süreyle ayda 1000 lira destek ödemesi yapılacak ve hibe şeklinde verilecek. Doğrudan esnaf destek ödemesinden taksi, dolmuş ve servis işletmecisi, pazarcı, terzi, oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, kadın ve erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş, düğün salonu işletmecisi gibi kesimler faydalanacak.
Esnafa kira desteği basit usule tabi olmanın şartlarına göre belirlenecek. Bu şartları taşıyan ve iş yeri kira olan esnafa da yine 3 ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde ise 500 lira kira desteği yapılacak. Buna göre ayda 432 milyon liradan toplamda 1 milyar 300 milyon liralık bir kira desteğini esnafa hibe olarak verilecek. Bu iki destek kalemi çerçevesinde önümüzdeki 3 ay boyunca esnafa toplamda 5 milyar lira civarında bir hibe desteği sağlanması planlanıyor. Hazine taşınmazları üzerindeki turizm tesisleri ile deniz turizmi tesislerinin kira, kesin izin, kesin tahsis, irtifak hakkı, kullanma izni, yararlanma ve hasılat payları ile ecrimisillerin ödeme sürelerini başvuru şartı aranmaksızın 1 yıl süreyle erteleniyor. Belediyelere de mülkiyet veya tasarruflarında bulunan taşınmazların irtifak hakkı, kiralama ve benzeri kullanımından kaynaklanan bedellere indirim veya erteleme kararı alabilme imkanı sağlanacak.
Destek paketinin içeriğinde görüldüğü gibi, salgından doğrudan etkilenen, geçici olarak faliyetleri durdurulan ve faliyetleri kısıtlanan işletmelerin yararlandıklarını görüyoruz. Faliyetleri devam etmekte olan fakat durma noktasına gelen işletmeler de destek beklemekte.
Küçüklüğümüzde anaokulu yaş grubundaki çocuklarımıza anlatılan ve parmaklarımızla görsellik katılarak çocuğun ilgisini çekmeye yönelik yapılan oyun vardı. “beş minik kardeş varmış, bir gün ava gitmişler, bir kuş görmüşler. baş parmak tutularak “bu tutmuş", işaret parmağı tutularak "bu temizlemiş", orta parmak tutularak "bu pişirmiş", yüzük parmağı tutularak " bu da yemiş" dedikten sonra serçe parmak tutularak "bu da hani bana hani bana demiş”. Bir sektör destek alırken diğer sektör hemen serçe parmak görevini üstleniyor.
“Yaprak döker bir yanımız bir yanımız bahar bahçe” misali bir kısım işletmeler destek alırken bir kısım işletmelerde yaprak dökümü devam edeceğe benziyor.