Vergi borçlarının yapılandırılması
16 Ekim 2020 tarihlinde Meclis gündemine giren, 23 ekim 2020 tarihinde plan ve bütçe komisyonunda kabul edildilen teklif 5 kasım 2020 tarihinde TBMM Genel kurulunda kabul edildi. Kamu alacaklarına ait yapılandırmalar TBMM Genel kurulunda kabul edildiği için artık değişmeside çok olası değil.
YAPILANDIRMANIN İÇİNDE NELER VAR?
Yapılandırma sadece kesinleşmiş kamu alacaklarını içeriyor. İtilaflı vergi borçları ve inceleme aşamasındaki muhtemel borçlar kapsamda değil. Özellikle işletmelerin nefes almasına yardımcı olacağı matrah artırımı, kasa ve stok affı, ortaklara borçların tasviyesi gibi düzenlemeler yok.
KAPSAMA GİREN VERGİLER HANGİLERİ?
-Belediyelerce tahsil edilen emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, ilan reklam vergisi gibi vergiler, vergi cezaları, faizler, gecikme faizleri ve gecikme zamları.
-Vergi idaresinin alacaklı olduğu bütün vergilerin cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları
-Ticaret bakanlığına bağlı gümrük vergileri, idari para cezaları, faizler, gecikme faizleri ve gecikme zamları.
YAPILANDIRMA HANGİ DÖNEMLERİ KAPSIYOR
-31 Ağustos 2020 tarihinden önceki dönmelere, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları.
-2020 yılına ilişkin olarak 31 Ağustos 2020 tarihinden önce tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları.
-31 Ağustos 2020 tarihinden önce yapılan tespitlere ilişkin vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları.
-31 Ağustos 2020 tarihinden önce gümrük yükümlülüğü doğan ve gümrük idarelerince takip edilen gümrük vergileri, idari para cezaları, faizler, zamlar ve gecikme zammı alacakları.
-2020 yılına ilişkin olarak yıllık tahakkuk etmiş sayılan motorlu taşıtlar vergisi, yıllık harçlar, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi
Mücbir sebeb kapsamında ertelen vergiler yapılandırılmıyor.
Daha önceki yapılandırılmalardan Kalan borçlar, borç taksitlerini bu tarihe kadar ödemiş olanlar kalan taksitleri için kanun kapsamına girebilirler.
Yargı kararıyla kesinleşen ancak ödemeye ilişkin tebligatın yapılmadığı borçlar yapılandırılabilinir.
Yapılandırmaların en önemli avantajı vergi aslına bağlı cezaların tamamen, vergi aslına bağlı olmayan cezaların da yarısının silinmesi yanında daha Yüksek gecikme faizi veya gecikme zammı yerine daha düşük üretici fiyat endeksine bağlı aylık değişim oranına göre faiz ödemesidir.
Daha önceki köşe yazımda matrah artırımının, pandemi döneminde zor durumda kalan işletmelere nefes aldıracağı ve işletmeler tarafından beklentilerin bu yönde olduğu vurgusunu yapmıştım. Görünen o ki; hükümet bu tür yapılandırmaya sıcak bakmadı. İşletmeler bu kadar vergilerin, faizlerin azalan üretim gücünün altında nasıl ayakta duracak? Nasıl çalışanlarına istihdam sağlayacak?
Şeyh Edebali’nin Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Gazi’ye verdiği o meşhur nasihatı geliyor aklıma; “İNSANI YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN”