Çatalca'da ekonomik proje...
Çatalca'da ekonomik proje... Şart kardeşim şart. Çatalca'da bu halkın ekonomisine, cebine dokunacak projeler üretmek ve hayata geçirmek şart.
2 bini bulan kişi Çatalca Belediyesine işe girmeye çalışıyor, CHP ve İYİ Parti'ye sırf Büyükşehirde işe girebilmek için CV bırakanların haddi hesabı yok. Belediye Başkanı Mesut Üner iddia ediyorum kendisini ziyarete gelenlerin yüzde 30'u ile sadece iş konusunda muhabbet etmek zorunda kalıyor. Gelenler ya kendisine, ya oğluna, ya kızına, ya gelinine, ya da damadına iş istemek için geliyor.
Dün de böyleydi. Geçtiğimiz dönemleri kastediyorum. Çatalca'da bunun önüne geçmenin en doğru yolu, bu ilçe halkına üreterek kazanmayı öğretmek ve bunun önünü açmak. Belediyeye tutun ki en fazla 100 kişi alabilsinler. İBB'ye tutun en fazla 20-25 kişi... Peki ya diğerleri?
Bakın arkadaşlar,i bu ilçede üretim noktasında çok fazla potansiyel var. Belediye Başkanı Mesut Üner bu potansiyelleri değerlendirme noktasında çalışmalara hız vermedikçe, bu ilçe halkının ekonomisine katkıda bulunup, cebine dokunacak projeler üretemedikçe, kaldırımları da genişletse, değil millet bahçesi millet sarayı da yapsa fayda etmez.
Çatalca'nın bugüne kadar ki kendi yağı ile kavrulması emlak sektörünün bir hayli hareketli olmasına bağlı idi. Satacak yer kalmadı açıkçası. Küçük, büyük ne kadar parsel varsa bu ilçe halkının elinden çıktı. Sata sata nereye kadar demiştik. Defalarca söylemiştik bunu. Üretecek tarlamız kalmadı desem yeridir.
Kısacası, yeni ve hane ekonomisine katkılarda bulunabilecek projeler harekete geçmeli, derhal hem de...
Birinci öncelik, hanelerde bulunan ve evinin ekonomisine katkıda bulunmak isteyen hanımlara yönelik olmalı. Alt yapısını oluşturup, proje kısmını Belediye Başkanı Mesut Üner ile paylaştık. Bir hayli olumlu bakıyor. Belediye şirketi üzerinden “ Kadın El Emeği Atölyesi” kurularak, İŞKUR ile ortak bir projeye gidilmeli. Özellikle el emeği demek yerel üretici demek. Bir çok firma ile görüşmeler yapılarak kadınların üretim yapacakları bir mini fabrika oluşturulmalı. Bunların pazar olayı da Belediye tarafından çözümlenmeli.
Gelişmiş Avrupa Ülkelerinde bu tür projelerin önleri hep yerel yöneticiler tarafından açılmış. İddia ediyorum belediye böyle bir işletmenin öncülüğünü yapar ise arkası girişimci iş insanları tarafından da getirilecektir.
Diğer bir yandan, özellikle köy( Mahalle) evleri geniş bahçeli evler, buralarda küçük seralar kurulup bu seralarda üretimin yapılması sağlanmalı. Ve yine belediye şirketi üzerinden yürütülmeli.
Kazanımları gören bir çok kişi inanın bu dediğim projelere katılım sağlayacaktır. Hatta Çatalca Belediyesi bünyesinde bulunan tarlalarda seralar kurulmalı ve buralarda da yerel ürünler üretilmesi anlamında istihdam çok rahat bir şekli ile sağlanabilecek noktaya getirilmeli. Bunların hiç birisi çok maliyetli işler değil. İlk kademede cüzi harcamalar ile Çatalca Belediyesi bu ilçe halkına ekonomik anlamda projeler üretebilir. Yoksa akşama evde neyi pişireceğini düşünerek yürüyen vatandaş çok ta kaldırımın genişliğini yada darlığını düşünemez. Onun tek düşüncesi içinde olduğu dar boğazdan başka bir şey olamaz.
Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner, ekibi ve bu ilçe halkı için gecesini gündüzüne katacağını söyleyen herkesedir bu söylediklerim...