Çatalca'da 9 ay 10 gün
Çatalca tam 9 ay 10 gün önce bugün Yeni Belediye Başkanını seçmiş ve üzerinden tam bir çocuk doğacak kadar bir zaman geçmiş. Haydi gelin hep birlikte nasıl bir çocuk doğmuş, bugüne kadar Mesut Üner bu ilçeye neler katmış, nelerin katılması için mücadele etmiş. Nerelerde çok başarılı nerelerde değil, hep birlikte bir analiz edelim. Tabi analiz ederken, kendisi ile yapmış olduğum sohbet üzerinden de bir kaç aktarmamızı yapalım.
2019 NİSAN AYI!
Çatalca halkının en fazla tepki gösterdiği konulardan bir tanesine el atmış. Belediye Başkan Yardımcılarına ve müdürlerine tahsis edilmiş, ve 24 saat altlarında olan tüm arabaları garaja çektirdi. Anahtarları “ Garaj Amirliği”ne teslim edildi. O günden bugüne değişen hiç bir şey yok. Kendisi de dahil olmak üzere hiç bir şekli ile 24 saat kapısının önünde hiç bir müdür yada başkan yardımcısına tahsisli tek bir araç bile yok. Tüm araçlar herkes tarafından hizmet noktasında kullanılabilir durumda. Tek bir kişi hariç. Gökçen Balcı! Fen İşleri Müdürü. 24 saat görev esaslı çalışan ve gerçekten çok çalışkan olan bir arkadaşımız. Olması gerektiği gibi. Araçlar ile ilgili soru soruduğumuz Başkan Mesut Üner'in cevabı “Hiç kimse vatandaşımızın verdiği vergi ile kendi saltanatını süremez. Buna ben de dahilim.”
2019 MAYIS AYI
Yıllarca en çok eleştirdiğimiz “Yamalı dona döndü” dediğimiz Mescit Sokak! İlk olarak tamamı ile sökülen ve sonra şekilli bir asfalt çalışması ile “Turkuaz”a boyanan, halk tarafındanda bir hayli beğenilen bir çalışma. Akabinde Tevfik Erdönmez Caddesi, Çarşı içi, PTT Önü Yolu, Meydan... Aynı şekilde çalışmaları hızlı bir şekli ile başlayıp, hızlı bir şekilde alt yapısı ile bitirilen yollar...
Bu konuda da Belediye Başkanı Mesut Üner “Çatalcalı her şeyin en iyisine ve en güzeline layık. İlk iş halkımızın yoğun olarak kullandığı alanlard düzenleme yapmak. Hem rahatlığa, hem de göze hitap eden bir yol çalışması olacak” diyordu ilk çalışma başladığında.
2019 HAZİRAN AYI
Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner'in büyük katkısı ve desteği ile Çatalca resmen bir tarih yazdı. Bir düğün düşünün ve 3 bini geçen sayıda bir katılım olsun. Bu bir tarihti ve tüm haber kanallarına konu oldu. Down Sendromlu bir kardeşimize yapılan düğün organizasyonu “Sosyal Belediyecilik” noktasında “Helal Olsun” dedirten bir ilke imza atıyordu. Başkan Üner “Çatalca halkı böyle konularda çok hassas, ve bugün bir defa daha gördük ki, Çatalca olarak hep biriz. Birlikte Çatalca'yız” diyordu. Ve o günlerden itibaren bu cümle olabildiğince, herkes tarafından kullanılacak bir cümle haline geliyordu.
YEREL ÜRÜN PAZARI!
Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner'in en çok üstünde durduğu projelerden bir tanesi. Yerel üretici, ürününü rahatlıkla pazarlayabilmeli. Seri bir şelikde çalışmalar başladı. İlk kademede 20 üretici ile başlayan pazar, daha sonra 44 ve bugün için neredeyse 100 tezgaha ulaşmış bir projeye döndü. Üner “Ben de bir çiftçi ailenin çocuğuyum. Ben de köylüyüm. Köylü üretecek, ürettiğini satacak ki, üretmenin güzelliğini yaşsın. Çatalca bu konuda İstanbul gibi bir metropolün gıda üssü olmaya hazır” sözleri ile gelecekte projelerin içerisinde Çatalca Yerel Ürün Pazarlarının ilk temelini attıklarını vurguluyordu. Haziran ayında bir ilke daha imza attı. “Spor Akademisini Kuracağız” sözünden yola çıkarak, akedeminin ilk adımı olan “ Spor Okulları” projesini hayata geçirdi. Bugün için Bin 500' e yakın öğrencisi olan spor okulları hala yoğun bir ilgi görüyor ve bu ilgi, her geçen gün artarak devam ediyor.
“Çocukların gelecekleri açısından spor yapmak her anlamda çok yararlı. Çocuklar üzerinde yapılan tüm araştırmalarda, spor ile uğraşan çocukların hem eğitimlerinde, hem de gelecek yaşamlarında başarıları kanıtlanmıştır. Kısa sürede ilçemizdeki tüm gençleri spor akedemimize katarak, bu projeyi daha da geliştirecek ve ilçemizi bu anlamda örnek bir kent haline getireceğiz” diyerek açılışını gerçekleştiriyordu.
2019 TEMMUZ AYI
Çatalca Belediye Meclis Üyeleri de yönetim kadrosuna sokuldu. Belediye Meclisi tarafından belirlenen iki başkan yardımcısının haricinde, Belediye Genel Koordinatörlüğüne Halit Aksoy, Spor İşlerinden Sorumlu Meclis Üyeliğine Lokman Naroğlu, Kültür İşlerinden Sorumlu Meclis Üyeliğine Tuba Uzun getirildikten sonra, Belediye içerisinde bir hayli hareketlilikler söz konusu oldu. Alınan karar doğrultusunda, mahallelere de birer sorumlu verildi. Dah önce belde olan Binkılıç, Çiftlikköy, Karacaköy, Muratbey ve köyden mahalleye dönen Kestanelik, Çanakça'da hizmet birimlerinin faal hale getirilmesi kararı alındı. Kestanelik'te faal bir hizmet binası açıldı.
2019 AĞUSTOS AYI
“Yapılacak mı, yapılmayacak mı” denilen festival halkın hakikaten çoğunluğunun takdiri ile dillere destan bir şekli ile yapıldı. Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri de öyle. Kurban ve Adak Hayvan Pazarı Çatalca'ya yakışır bir hale getirildi.
2019 EYLÜL AYI
Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner Ankara ziyaretinde bulundu. Bu ziyarette, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhuriyet Meydanında sözü verilen “Şehir Meydanı ve Millet Parkı Parojesi” ile ilgili ikili görüşmeler sağlandı ve sözü alınarak geri dönüldü. Bugün her iki projenin de onaylanması an meselesi. Stadın kalkması ile oluşacak olan proje, önüzdeki baharda başlayacak duruma geldi. Kaymakamlık Binasının yıkılması ve yenisinin başlaması da halkın bu iki proje için de heyecanını bir hayli arttırdı.
2019 EKİM AYI
Dillere destan bir Cumhuriyet Bayramı! Uzun zamandır böylesine bayram gibi bir bayram yaşamadı Çatalca. Resmen Mesut Üner himayesinde hazırlanan programlar tam not aldı.
2019 KASIM AYI
Kasım bizim için başkadır. Hüzün vardır Kasım Ayında... Her kanat “ Acaba nası bir 10 Kasım olacak” derken, AK Partili bir belediye ya, bir pasif program bekledi. Lakin ilk def Çatalca böylesine bir 10 Kasım yaşadı. Yürüyüş Yolu hüznün en alası ile donatıldı. Çatalca Belediyesi bu yolu Atatürk Yolu yaptı. Yien tam not aldı. Öğretmenler günüde bir kaç aksaklık hariç öğretmenlerin gönlünü yapabilecek bir program oldu.
2019 ARALIK AYI
Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner, İktisat Fakültesi Mezunları Vakfı Başkanı Kasım Kolcuoğlu, Belediye Genel Koordinatörü Halit Aksoy ile beraber İstanbul Üniversitesi'ni ziyaret ettik. Rektör Yardımcısı, akademisyenler ve öğretim üyeleri ile görüşmeler gerçekleştirdik. Aldığımız sonuçlar ilçemiz adına gelece açısından umut ışığı diyebiliriz. Ve seri bir şekilde projeler hazırlandı. Şu an Çatalca Belediyesi AR-GE Birimi oluşturuluyor. Bu anlamda ne kadar eksik olduğumuzu gördüm. “AR-GE” Birimi olmayan bir belediye olmak. Hasbel Kader teker yuvar giden projeler... Yıllarımızı böyle harcamışız oysa. Ve bugün Mesut Üner'in talimatları ile Çatalca Belediye Başkanlığının da bir AR-GE Birimi oluşturuluyor. Aslına bakarsanız bu bile büyük bir projedir. Şimdi küçük küçük başlıklar ile yazdım. Cümleleri kısa olan bir kaç proje!
AÇMAYA KALKSAK...
Köy Konakları, Sahil Şeridi Konaklama Alanları, Üniversite, Mahallelerin Planları, Tiyatrolar, Kurslar, Psikolojik Danışmanlık, Sokak Hayvanları Projesi, Atatürk Caddesi Yol ve Kaldırım Genişletme Çalışması, Çatalca Girişi Projesi, Hoşgeldin Bebek, Park Bahçeler Çalışmaları, Temizlik İşleri Çalışmaları, Eski Kıyafet, Oyuncak Kumbaraları, Kentsel Dönüşüm Projeleri, Engelliler Merkezi Çalışmaları... Yapılan çok iş var aslında görmediğiniz...
Tabi bir de diğer devlet kurumlarının işleri. O kadar çok işe yetişmeye çalışıyor ki Belediye...
AMA EN CAN ALICI NOKTALAR...
Birincisi;
Çatalca Belediyesi şu ana kadar bir metre kare, hatta bir avuç toprak bile satmadı. Yukarıda yazdığım tüm işler ile ilgili tek bir kalem taşınmaz elden çıkartılmadı. Hiçbir müteahhitte borca karşılık tek bir metre yer verilmedi.
İkincisi;
Çatalca Belediyesi 5 adet dorseli ve damperli kamyon, 15 adet kamyonet, 2 adet panelvan tip minibüs ve 2 adet pick up almak için kolları sıvadı. Bir tane ambulans Sağlık Bakanlığından geliyor. Düşünsenize yahu 1990'lı yıllardan bu yana 5 tane binek araç hibesi hariç, bisiklet bile alamamış bir belediyeden bahsediyorsunuz. Ve bugün ikinci el de değil, sıfır araç alıyor. 5 Milyon ile.
Üçüncüsü;
Atıl halde bulunan eski itfaiye binası tam bir hizmet binasına çevrildi. Mevcut Belediye Binası içerisinde yeni odalar oluşturuldu. İnşa edildi.
Ve dördüncüsü;
Belediye Başkanı Mesut Üner, hiç bir yer, hiç bir ortamda “Belediyenin şu kadar borcu var, elimiz kolumuz bağlı, hacizler ile boğuşuyoruz, Büyükşehirden hiç bir şey gelmiyor”demedi. Sokakta, okulda, kahvede, en önemlisi halkın içinde olmaya devam ediyor. Bugüne kadar “Belediyeye gittim başkanla görüşemedim” diyen de kimseyi görmedim.
Kim ne söyler ise söylesin;
Şu an için hiç kimse “Keşke oy vermeseydim, elim kırılsaydı” sözünü kullanmıyor.
He bir de şu İŞKUR üzerinden personel alımını da yaptı mı? O zaman tam olacak işte! Birkaç müdür değişikliğinin gerekliliği de cabası...
Şimdi buradan son olarak bir kaç cümle yazmak gerekirse;
Bu kadar kısa sürede, 10 yılda yapılamamış olanları yapmak, yada adım atmak bile aslında büyük iştir.
Çatalca Belediyesinde 125 milyon borç olduğunu düşünürsek ve satmadan bir şeylerin yapılamayacağını ve hatta hatta “Çalışanların maaşını ödeyemeyiz” cümlesi ile bu ilçenin varlıklarının satıldığını, satılırken her geçen gün borcun kat be kat arttığını düşünürsek, Mesut Üner şu ana kadar başarılıdır. Ve başarısı da halk tarafından takdir edilmektedir.
Köşeyi kendisinin bizzat tarafıma beyanı ile kapatalım...
İşte Mesut Üner'in o cümleleri;
“Ben bu ilçenin sevdalısıyım. İnsanını seviyorum, doğasını seviyorum. Ormanı, denizini, buğdayını, ayçiçeğini seviyorum. Benim ilçemde her renk var. Gelişime açık. Ancak tüm doğal ve tarihi yapısını bozmadan, bozdurmadan. Yolda yürürken, herkesin birbirini tanıyarak selam verdiği, herkesin hayalleri olan bir ilçe! Biz bu ilçe halkına hizmet etmek için göreve talip olduk. Bu koltuklar gelip geçici. Derdimiz bu ilçe halkının hakkını, hukukunu korumak ve geleceğini en iyi şekilde diyazn etmek. Yapacağımız ve yaptığımız her iş, her proje geleceğe imza atsın diye yaptığımız projeler. Ve bugün Çatalca için kimin ne hayali var ise, benim kapım herkese açık. Gelsin anlatsın. Farzı misal 80 yaşındaki Ayşe Ninenin bu ilçe için hayali mi var? Çağırsın, gidelim elini öpelim, onun hayallerini dinleyelim. Hayal deyip geçmeyin, projelerin ilk temeli, hayallerdir. Hayal kurmadan proje üretemezsiniz. Bizim bu ilçe için hayallerimiz var ve bir gün 'Hayaldi, Gerçek Oldu' demek istediğimiz her projeyi hayata geçirmek için varız. Her zaman dediğim gibi, önce bu ilçede birlik ve beraberlik bir simge haline gelecek. Çünkü biz birlikte Çatalca'yız.”