Herkes üzerine düşen görevi ne zaman yapacak?
Otizm son zamanların en yaygın gelişim gösteren problemi. Bazen eğitimle bazen de farklı alternatiflerle aileler çözüm aramak için çalışıyor. Bağırsak florasının önemini defalarca hatırlatan diyetlerden biri; GAPS Diyeti. Özellikle yurtdışında bu anlamda ciddi çalışmalar yapılıyor. GAPS diet, fodmap diyet ve gluten free diyet gibi isimleri olan farklı ancak teknik olarak birbirine benzeyen diyet listeleri ile hastalar üzerinde çalışmalar yapılıyor. Çocuklarının gelişimi için eğitim anlamında da tüm imkanlarını zorluyorlar. Aileler bu noktada her türlü çareyi arıyorlar ne yapsınlar?
Bir eleştiri yapmak gerekirse biz ülke olarak pek çözüm odaklı değiliz. Evet, pek çok çalışmalar mevcut kabul lakin terazinin iki tarafının da denk gelmesi gerekiyor. Eğitim anlamında evet hepimiz hassas çalışmalar yürütüyoruz. Lakin hal böyleyken devleti yöneten oturdukları makamları koltuklarını sadece işgal edenlere söylemek istediğim çok şey var.
Eğitimse imkan var, sağlıklı beslenme ise çok uzmanlarımız var, ama iş bürokrasinin yapacakları kısmına gelince maalesef çözüm yok. Çoğu kişi sadece o koltukların nimetlerinden faydalanmak için orada oturuyor. Yanına gitmeye görün bi kaç kere hepsi çok şey istiyorsunuz moduna bürünüyor.
Engelli çocukların eğitimi ile alakalı 100 yıllık Milli Eğitim Bakanlığı’nın gündeminde olan tek madde rehabilitasyon merkezlerine yüz tanıma sisteminin ivedilikle kurulması. Peki, kaliteli eğitim içeriği? Çocukların hayatını kolaylaştıracak çözüm önerileri? Bunların hiç mi önemi yok. Neden bu tarz sorunların çözümüne odaklanmıyorsunuz. Gerçekten bir art niyet mi söz konusu yoksa üşengeçlik mi kararsız kaldım. Umarım herkes ışık saçacak umut olacak gerçeği savunur. Artık bu tarz konuların yerini daha çözüm odaklı konular alır.
Kalın selametle.