Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Ara

Otizm bir engel değil farklılıktır

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Otizm bir engel değil farklılıktır

2 Nisan, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratarak otizmden kaynaklanan sorunlara çözümler yaratmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edildi. Her yıl, “Otizm Farkındalık Ayı” olan nisan ayı boyunca dünya genelinde otizmin  sorunlarını ve çözümleri konuşuluyor, araştırmaların teşvik edilmesi ve erken teşhisle tedavinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.
 Otizm, bireyin dış dünyadaki uyaranları algılamasını, aldığı bilgileri düzenleyip kullanılmasını etkileyen, yaşam boyu süren gelişimsel bozukluktur. Kaynağı psikolojik değil, nörolojiktir, diğer bir deyişle beynin işlev bozukluklarına bağlıdır. 
Otizm tedavisi olan bir farklılıktır yeter ki erken fark edip tedavi sürecini başlatalım. Şöyle fark ederiz onları;
– Göz kontağı kuramama,
– Yaşıtlarıyla arkadaşlık kuramama,
– Diğerleriyle eğlence, ilgi veya başarıyı paylaşmaya karşı ilgisizlik,
– Empati eksikliği. Otistikler, diğerlerinin acı ve üzüntü gibi duygularını anlamada zorluk çekebilirler,
– Konuşmayı öğrenememe veya konuşmada gecikme. Otistiklerin % 40’ı asla konuşmaz,
– Sohbet etmeye başlamada zorlanma ya da başlamış bir konuşmayı sürdürmede zorlanma,
– Kalıplaşmış veya sürekli tekrarlanan konuşma,
– Aynı şeyleri yapmakta ısrar, rutine sıkı bağlılık,
– Duyusal az veya çok uyarılma,
– Dinleyicilerinin bakış açısını anlamada zorlanma. Örnek vermek gerekirse, karşısındaki kişinin yaptığı espriyi anlamayabilir. Kelimeleri algılayıp anlar ama ima edileni anlayamaz.
Bunları bilerek ve çevremize de olabildiğince duyurarak bir bireyin daha erkenden fark edilerek eğitimine bağlanmasına vesile olabiliriz.
Otizmin beynin ve merkezi sinir sisteminin yapısındaki organik farklılık ya da bozukluktan kaynaklandığı düşünülüyor. Ama hepsi öyle güzel çocuklar ki anlatamam size. Yüzlerdeki tebessüm ve masumiyeti bir görseniz. Dünyanın kötülüklerinden bir haberler, kin, nefret, öfke bilmezler. Dünya için bir çabaları gayretleri yok ama bize düşen büyük bir vazife var; onları korumak ve muhafaza etmek. Eğitim süreçlerinin her alanında onlara destek olmak. Çünkü onlar için yapılabilecek en büyük iyilik ve güzellik inanın bu.
Son yıllarda öyle bir hal aldı ki günümüzde her doğan 50 çocuktan 1 tanesi otizmli doğuyor otizm günümüzün önde gelen farklıklarından biridir. Birey olarak hepimize düşen farklı vazifeler var. “Gereken her şey yapılıyor ve yapılacaktır” gibi; açıklamalar yapmak, çocuklarla konuşmak, başlarını okşamak yetmez. Sahip çıkmak gerekir. Yanında olmak onlara     hayatın zorlu merdivenlerinde eşlik etmek gerekir. 
Samyeli Engelsiz Yaşam Derneği olarak; bugün onlar için harika bir şölen düzenledik. Hem onlar eğlendiler hem de aileleri sosyal hayata katılmanın keyfini sürdü. Önemli olan da bu zaten ailenin de çocukların da bu hayatta var olduklarını hissetmeye ve gönüllerince eğlenmeye hakları var. Nene Hatun Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte farkındalık adına hep birlikte mavi balonları gökyüzüne uçurduk. Uzun uzun dans ettik. Dileğimiz onlar için daha büyük projeler yapmak. Haydi, el birliği ile onların bu hayatı güzel bir şekilde yaşamasını sağlayabiliriz.
Hiçbir şey yapamıyorsunuz sadece onları farkedin ve hayatın içinde bir yer açın yeter!
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *