Küçükçekmece Belediyesi Şirketi KİTAŞ’ın Başkanı Cevdet Ateş ve Küçükçekmece Belediye Meclis Üyesi Gökhan Aygün de etkinliğe katıldı. Türkiye’de kitap okuma alışkanlığının Avrupa ülkelerine göre oldukça az olduğuna dikkat çekilen etkinlikte bir araya gelen herkes yanlarında getirdiği kitapları birlikte okudu.
Artık düzenledikleri tüm toplantı ve etkinlikler öncesinde on ya da onbeş dakika kitap okunacağını söyleyen Trakya ve Balkanlar Gönül Birliği Platformu Başkanı Barış Sert, "Malesef ülkemizde kitap okuma alışkanlığının çok düşük olduğunu hepimiz biliyoruz. İstatistiklere baktığımız zaman gelişmiş ülkelerde bu oranın çok yüksek olduğunu görüyoruz. Türkiye’de ise bu oran her geçen gün azalıyor. İngiltere ve Fransa’da insanların kitap okuma oranı yüzde 21 iken, bu oran Türkiye’de sadece 10 bin de bir. Yani Türk insanı olarak günde altı saat televizyon izliyoruz ama konu kitap okumaya gelince yirmidört saat içerisinde sadece bir dakikasını bu işe ayırıyoruz. Aslında kitap okumak boş zamanlarımızı doldurduğumuz bir eğlence değil. Kitap okumak ekmek ve su gibi insanların en önemli ihtiyaçlarından bir tanesi. Vücudumuzun fiziksel ihtiyaçlarını karşıladığımız gibi kitap okuyarakta ruhsal ihtiyacımızı gideriyoruz" diye konuştu.
Atatürk 4 bin kitap okudu
Türk tarihinde çok fazla önemli liderin olduğunu ama özellikle bunların içinde yer alan iki kişiye değinmek istediğini belirten Sert, "Örneğin Fatih Sultan Mehmet 21 yaşında İstanbul’u feth etti diyoruz. Ama bunun arkasında müthiş bir entelektüel birikim var. O dönemde altı tane dil, matematik, felsefe, geometri bildiği gibi astronomi bilimine de olabildiğince vakıf. Ve bunun akabinde İstanbul’u feth ediyor. Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ise iki tane dil biliyor ve hayatı boyunca tam 4 bin tane kitabı not alarak okuyor. Bugün hemşehrisi olmaktan gurur ve onur duyuyoruz. Atatürkçü’yüz diyerek onun izinden gittiğimizi söylüyoruz. Peki biz kaç kitap okuyoruz? Kitap okumaya ne kadar zaman ayırıyoruz? Mesela Atatürk kendisi anlatıyor, "Biz çocukken çok fakirdik ama elime iki kuruş geçse, bir kuruşu ile kitap alırdım. Ben böyle yapmasaydım başardıklarımın hiç birini yapamazdım" diyor. Doğal olarak bunu kitap okumaya, bilime ve ilime zaman ayırmaya bağlıyor. Atatürk’ün izinden gitmek sözde değil, onun yaptıklarını örnek alarak özde gerçekleştirmek ile olur" dedi.
Birçok kişiye örnek olacağız
Etkinlikte konuşan bir diğer isim olan KİTAŞ Başkanı Cevdet Ateş ise insanların günümüzde internet ve televizyon başında çok fazla vakit harcadığını belirterek, "Bu yüzden kitap okuma konusunda eksiklerimiz oluyor. Bu durumu düzeltmemiz gerekiyor çünkü bizler okumazsak geçmişimizi öğrenemeyiz. Geçmişini bilmeyen millet ve topluluklar ise geleceğini belirleyemez. Umarım bu etkinlikle birlikte hem birçok kişiye örnek teşkil edeceğiz hem de yanımızda getirdiğimiz kitapları derneğe bağışlayarak, burada herkesin yararlanabileceği bir kütüphane oluşturacağız" ifadelerini kullandı. Yapılan bu etkinliği çok anlamlı bulduğunu ifade eden Küçükçekmece Belediye Meclis Üyesi Gökhan Aygün, "Aslında yapmamız gereken çok basit bir şey. Sabah ve akşam onbeş dakikamızı kitap okumaya ayırsak, hem kendimize bir katkı sağlarız hemde ülkemizin kitap okuma oranını yükseltiriz. Ben şahsen 25 yıldır bu şekilde kitap okumaya kendimi alıştırdım" diye konuştu.
Okunma Süresi: 3 dk
İBB Meclisi’nde “Ahmet Özer” kavgası! "Seni adam yerine koymam!"
#İstanbul Haberleri / 26 Kasım 2024
Sevgilinize Gönderilecek En Güzel 50 Adet Kürtçe Sözler Listesi
#Genel / 26 Kasım 2024
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *