Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Şiddetli yağmur
4°
Ara
Damga Yerel Haberler Deniz Özyıldız: Bodrum'un sorunlarını çözmek için yola çıktım

Deniz Özyıldız: Bodrum'un sorunlarını çözmek için yola çıktım

CHP Bodrum Belediye Başkan aday adayı Deniz Özyıldız, Bodrum'un sorunlarını bilen ve bu sorunlara yönelik yenilikçi çözümler üretmeye talip bir isim olarak yola çıktığını söyledi.

Okunma Süresi: 8 dk

SÖYLEŞİ: MEHMET MERT / Deniz Özyıldız, “En büyük özelliğim çözüm odaklı olmamdır. Yapılması gerekeni anında yaparım mutlaka çözüm üretirim. Yenilikçi çözüm önerilerini hayata geçirebilmek için başkan aday adayı olmuş durumdayım. Bodrum'a değer katacak çalışmalar için göreve talibim” dedi

CHP Bodrum Belediye Başkan aday adayı Deniz Özyıldız, Bodrum'u çok iyi bilen biri olarak, Bodrum'un sorunlarını çözebilecek, dertlere deva olabilecek bir profil olduğunun altını çizdi. En büyük özelliğinin hızlı çözüm üretebilmek olduğunun altını çizen Özyıldız, Bodrum sevdalısı olarak yaşadığı kente hizmet etmek istediğini vurguladı.

Bodrum halkı elbette sizi tanıyor ama bir de sizi sizden dinlemek isteriz. Deniz Özyıldız kimdir?

1975, Ankara doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi Konya’nın Ereğli ilçesinde tamamladım. Memuriyet hayatıma 1995 yılında Ankara Emniyet Müdürlüğü kadrosunda başladım. Kamu Yönetimi alanında lisans, Ekonomi üzerine yüksek lisans yaptıktan sonra Bahçeşehir Üniversitesinde siyaset eğitimimi tamamlamış olup halen Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Doktora programına devam etmekteyim. Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı çeşitli şehir ve birimlerde 20 yılın üzerinde yönetici ve Dışişleri Bakanlığı Yurtdışı kadrosunda 3 yıl süreyle Ateşe olarak görev yaptım. Son olarak 2012 yılından itibaren görev yapmakta olduğum Bodrum’da, Terörle Mücadele Büro Amiri olarak görev yapmakta iken yaşamaktan ve hizmet etmekten büyük keyif aldığım bu şehir dışına tayin olmam nedeniyle 2017 yılında kendi isteğimle Emniyet Genel Müdürlüğündeki memuriyet hayatıma son verdim. 2020 yılı Mart ayından itibaren 4 yıla yakın süredir Bodrum Belediyesi Zabıta Müdürü olarak görev yaptım. Göreve geldiğim günden bugüne Bodrum ilçemize hizmet etme fırsatı buldum ve ilçe sorunları ve çözüm projeleri hususunda büyük tecrübe kazandım. Kendisi de Bodrumlu olan, sınıf öğretmeni Şehnaz Özyıldız ile evli olup iki çocuk babasıyım.

Sayın Özyıldız, niçin belediye başkan aday adayı oldunuz?

Liderlik, yöneticilik, protokol ve kriz yönetimi konularında uzman olup Bodrum Belediye Başkanlığına, partimizin “çağdaş belediyecilik” vizyonunu getirmek ve mevcut sorunlara yenilikçi çözüm önerileri sunmak üzere “başkan aday adayı” olma kararı almış bulunmaktayım.

En belirgin özelliğinizi soracak olsak ne dersiniz?

En büyük özelliğim çözüm odaklı olmamdır. Yapılması gerekeni anında yaparım mutlaka çözüm üretirim. Yenilikçi çözüm önerilerini hayata geçirebilmek için başkan adayı olmuş durumdayım.

whatsapp-gorsel-2023-12-26-saat-18-34-59-ab8d8927.jpg

Bodrum çok özel bir kent olduğunu biliyoruz. Kent planlaması noktasında neler düşünüyorsunuz?


Bodrum’da yaşanan hızlı kentsel dönüşüm ve yenilenmenin getirdiği artan nüfus, izdiham, karmaşa, yoğun yaya ve araç trafiği, hava ve çevre kirliliği, yetersiz kalan sosyal, kültürel ve fiziki altyapı, kaybolmaya başlayan “Bodrum Kimliği ve Dokusu” sorunlarının ve çözümlerinin; sürüdürülebilirlik, iklim değişikliği ve ekoloji ile sağlıklı mahalle planlama ve kentsel tasarım ilke ve politikaları çerçevesinde ele alınarak daha iyi yaşanabilir, erişilebilinir, yürünebilinir, yeşil alanı artırılmış, tarihi dokusu korunan bir Bodrum hayal ediyoruz. Bunun için uzun ve kısa vadeli hedeflerimiz var. Bu hedeflerimizi halkımızla paylaşacağız. Proje ve uygulamalarla ilgili bilgiye erişimde, bilginin paylaşılmasında ve temel hizmetlerin alınmasında eşitlik, şeffaflık ve adalet içinde ulaşılabilirlik ilkesini önemsiyoruz.

Kentin nüfus yapısını da göz önünde bulunduruyorsunuz mutlaka...

Elbette. Sağlıklı yaşlanma politikaları çerçevesinde başta ulaşım ve konut olmak üzere yaşlı nüfusun fiziksel, sosyal, sağlık ve güvenlik ihtiyacını karşılayacak şekilde planlama ve kentsel tasarım uygulamalarının yapılması önceliğimiz olacak.

Uygun olan tüm mahallelere bir otopark yapacağız

Tam olarak neleri hayata geçirmeyi düşünüyorsunuz?

Toplu ulaşım çok değerli. Toplu taşımacılığın yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi uygun bölgelere raylı sistemler projelendirilmesi konusunda çalışıyoruz. Yaya yolları, meydanlar hakeza önemli. Vatandaşların bir araya gelebilecekleri sosyal paylaşımlarda bulunacakları kent meydanları oluşturmak ve yaya erişimini güçlendirmek istiyoruz. Uygun olan her mahalleye en az bir adet zemin altı, otopark yapılması da hedefimiz. Yine bisiklet yolları gündemimizde. Sadece spor amaçlı değil ulaşım alternatifi olarak bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak için, güzergâhlar oluşturmak ve kullanıcıyı destekleyici projeler geliştireceğiz.

Bodrum'da çok sayıda sit alanı da var...

Sit alanları kıymetli. Yapı ölçeğinden alana, sit ve diğer korunması gerekli alanların restorasyon veya bakımlarının yapılması, canlandırma projeleri ile kentin kimliğinin ortaya çıkarılmasının desteklenmesi ve tanıtımının yapılması konusunda çalışacağız. Tarihi niteliği olan yapılara ait yenileme/restorasyon çalışmalarının yapılarak topluma kazandırılması, her mahallede kültür faaliyetlerinin ortaya koyulduğu kültür merkezleri veya atölyeleri yapılması önceliğimiz olacak.

Yeşile çok kıymet veriyoruz

Yeşil alanlar da çok kıymetli. Bu konuda çalışmalarınız olacak mı?

Kent yeşil alan gelişim planının hazırlanması, iklim değişikliği ile mücadele
politikalarının entegre edilmesi şart. Kentte kişi başına düşen yeşil alan miktarının artırılması ilk hedefimiz olacak. Okul öncesi ve okul çağı çocuklarının oyun ve spor alanı gereksinimlerini karşılayacak şekilde parklar, açık alanlar tasarlanmasını planlıyoruz. Kent içi ağaçlandırma alanları oluşturulması; yol güzergâhı, açık alanlar ve parklar için ağaçlandırma programları hazırlanması

Kentin geçmişten günümüze gelen ağaç ve bitki dokusunun devamlılığını sağlayacak uygulamalar yapılması da önemsediğimiz konuların başında geliyor. Uygun olan mahallelerde park ve çocuk oyun alanları yapılması, parkların, çocuk oyun alanlarının ve açık alanların; çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin fiziksel aktivite de yapabilecekleri alanlar olarak tasarlanması gibi konuları da önemsiyoruz.

whatsapp-gorsel-2023-12-26-saat-18-34-49-d4cdfb90.jpg

Kent konseyini güçlendireceğiz

Halkla birlikte bir yönetim anlayışınız var mı?

Elbette var. Merkeziyetçiliğin aşılarak yerelleşmenin sağlanması için ilçede yaşayan her bireyin, tüm proje ve programlara planlama sürecinden dâhil edilip kullanımlarına sunulması ve sonrasında sahiplenerek dâhil edilmelerinin sağlanması asıl meselemiz olacak. Yerel yönetim olarak çalışmaların STK ve meslek odalarının katılımına ve denetimine açık olması, üniversitelerden danışma kurulları aracılığı ile yararlanmak asıl meselemiz olacak. Vatandaşların örgütlü olarak kent yönetimine katılmaları için semt temsilcilikleri kurulması (muhtarlıklar, gönüllü yapılanması gibi), her temsilcinin mahalle halkı ile belediye arasında “çözüm odaklı yaklaşım” ile hareket etmesi söz konusu olacak. Kent konseyinin güçlendireceğiz. Yine “Etkinlik-verimlilik-sosyal yarar” ilkeleri doğrultusunda tüm projeler uygulanırken ve sonrasında geri bildirim planlanmasının şeffaf ve gerçekçi planlanması. Yerinde anketler ve projenin sürdürülebilirliği gibi ölçütler ile kamu yararının korunmasına değer veriyoruz.

Kent içi yoksullukla da mücadele edeceksiniz sanırım...

Şüphesiz öyle olacak. Ayrıca belediyeler, gezici aşevi faaliyetlerinde de bulunmalıdırlar. Bunun dışında belediyeler, yoksul, muhtaç ve kimsesizlere gıda, temizlik maddesi, yakacak ve ekmek gibi sosyal yardımlar da yaptıkları gibi, toplu nikâh ve toplu sünnet törenleri de düzenlemektedirler. 4190 sayılı yasa gereği, belediyeler vatani görevini yapan askerlerin maddi durumu kötü olan ailelerine sosyal yardım ve destekle yükümlüdürler. Meslek ve beceri kazandırma programları ile mikro kredi yöntemi, eğer iyi uygulanırlarsa, yoksullukla mücadele, istihdamı geliştirme ve yerel kalkınma açısından önemli açılımlar sağlayabilme potansiyeline sahip bulunmaktadırlar. Dolayısıyla sosyal devlet, genelde sosyal sorunların, özelde ise yoksulluğun çözümünde ilk sorumlu olarak görülmelidir. Özel sektör ve kamu işbirliği oluşturarak, programlar geliştirmek, kooperatif oluşturmak ve gıda bankası kurmak da istiyoruz.

Bodrum'un gençlerine ve çocuklarına neler vaat ediyorsunuz?

Çocuklara yönelik olarak; eğitime katkıda bulunulması, yeterli beslenmeye yönelik katkı
sağlanması, çocuklar için beceri ve farkındalıklarını artıracak oyun ve eğitim merkezleri, gençler için uzmanlarda oluşan girişimcilik merkezleri yapılması, kreş hizmetleri, koruyucu sağlık hizmetleri ve çeşitli sosyal-kültürel faaliyetler gerçekleştirilmesi hedefimizdir. Gençlere yönelik olarak da; kötü alışkanlıklar ve madde bağımlılığının önlenmesi, meslek edindirme yardımı, eğitim yardımı, iş edindirme çalışmaları, gençlik merkezleri kurulması, eğlence ve spor alanları yapılması, çeşitli sosyal kültürel faaliyetler gerçekleştirilmesini sağlayacağız.

whatsapp-gorsel-2023-12-26-saat-18-34-43-45c8e0f6.jpg

Sosyal belediyeciliği önemsiyoruz

Başarılı bir sosyal belediyeciliğin ön şartı, belediyelerin sosyal hizmet ve yardımlar için
yeterince kaynak ayırabilmeleridir. Belediyelerin, sosyal nitelikli hizmetlerini sivil toplumla birlikte planlama ve uygulamaları faydalı olacaktır. Belediyelerin sivil toplum örgütleriyle ortak hareket etmeleri, hem toplumsal bir sinerji oluşturarak hizmetlerin verimliliğini hem de bu hizmetlerden gerçek ihtiyaç sahiplerinin yararlandırılması imkanını artıracaktır. Sonuç olarak; küreselleşme, ademi merkezileşme ve sosyo-ekonomik dönüşümlerle birlikte sosyal belediyecilik, günümüzün en belirgin belediyecilik eğilimlerinden birisi haline gelmiştir. Belediyeler geleneksel yerel hizmetlerine ek olarak, yerel topluluğun bireysel ve grup olarak ihtiyaçlarını çözme konusunda katkı yapmayı da belediyecilik vizyonlarının temel bir unsuru haline getirmektedirler. Bu durum, ilk anda belediyelerin görev alanlarını haksız yere genişlettiklerini ve kaynakları gereksiz yere harcadıklarını akla getirmekteyse de aslında belediyelerin sosyal hizmetler alanında sorumluluklar üstlenmelerinin, varlık nedenlerinin ve demokratik yapılarının bir gereği olduğu unutulmamalıdır.”

whatsapp-gorsel-2023-12-26-saat-18-34-38-c64fb4f4.jpg

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *