Büyükçekmece’de ikamet eden Kore gazilerinin torunlarına Kore’de okumaları için burs imkanı tanıyan Güney Kore Cumhuriyeti, son derece anlamlı ve örnek bir davranışa imza attı. Kore heyetinin her yıl festival için Büyükçekmece’ye geldiğini ve mutlaka Kore gazilerini evlerinde ziyaret ettiklerini belirten Büyükçekmece Belediye Başkan Dr. Hasan Akgün, "20. Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali kapsamında Kore’deki Cheonan kardeş şehrimizin delegasyonu ilçemize geldi. Büyükçekmece’de yaşayan 3 Kore gazisine madalya verilmek üzere Kore devleti askeri ataşesi Sayın Jaesic Park görevlendiriyor. Ayrıca Kore gazilerimizin iki torununa da Kore devleti olarak burs verdiler. Bu çok anlamlıydı. Hem festival kapsamında olması hem de bu kadar ince düşünülmesi çok güzel. Hem Koreli dostlarımız hem de biz çok mütehassıs olduk. Sadece madalya takmakla kalmayıp onların torunlarına burs vermek çok anlamlıydı. İlk defa oluyor. O nedenle ben Bay Park’ın şahsında hem büyükelçiliğe hem de Güney Kore Cumhuriyeti Devleti’ne müteşekkirim. Emeği geçenlere tekrar teşekkür ediyor, Kore gazilerimize daha nice uzun ömürler diliyorum" ifadelerini kullandı.
Buraya ilk kez geldim
3 buçuk senedir Türkiye’de görev yapan Kore Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Deniz Kurmay Albay Jaesic Park ise "Askeri ataşesi olarak çok görevimiz var ama en önemlisi gazilerimize ve onların çocuklarına bakmak. Büyükçekmece’ye ilk kez geldim ve çok güzel bir şehir olduğunu gördüm. Cheonan belediyesinin kardeş şehri olduğu için daha çok ilgilendim. İki gaziye madalya, iki torununa da burs verdim. Askeri ataşe olarak, büyükelçi olarak, Kore halkı olarak Türk gazilerinin torunlarına burs verdik. Türkiye Kore’den daha güçlü ve daha güzel olsun diye bunu yaptık" açıklamasını yaptı.
721 şehit verdik
1950 yılında başlayan Kore Savaşı, çetin geçen 3 yıllık çatışmaların ardından 27 Temmuz 1953’te sona erdi. Türk askerinin bu savaşta gösterdiği cesaret ve başarıysa hiçbir zaman unutulmadı. Üç yıl süren savaş boyunca Türkiye üç kez tugay gücünde değiştirme birliği gönderdi Kore’ye. Böylece toplamda 23 bine yakın Türk askeri Kore’de görev yapmış oldu. Savaş bittikten sonra asker sayısı kademeli olarak azaltıldı. 1960’da askeri birlik, 200 kişilik bir bölük gücüne düşürüldü. 1965’te sembolik olarak manga düzeyine indirildi. 1971’de ise Türk askeri tamamen geri çekildi. Kutup Yıldızı, Kore Savaşı’nda toplam 721 şehit verdi. Yaralı asker sayısı 2147’ydi. 175 askerden ise bir daha haber alınamadı. Üç yıl süren savaş sonunda BM güçleri 55 bin asker kaybetti. En büyük can kaybını 36 bin 516 askerle ABD yaşadı. Türkiye; ABD ve İngiltere’nin ardından en fazla kayıp veren üçüncü ülke oldu.