Berrin Yeşiltepe - 2016 yılında AB'de yürürlüğe giren Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR), AB vatandaşlarının tüm verilerinin Avrupa'da bulunan sunucularda saklanmasını zorunlu kıldı. Bugün Avrupa'dan kurallara uymamanın ilk cezası geldi. Avrupa Birliği, Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın ana şirketi Meta'nın Avrupa ayağına 1,3 milyar dolarlık rekor ceza verdi. Cezanın temeli, veri iletiminin "temel hak ve özgürlüklere yönelik risklerle ilgilenmemesi" idi. Kısa ve uzun vadeli bir karara daha imza atıldı.
Meta'ya veriler hakkında bir talimat da verildi
İrlanda Veri Koruma Komisyonu'nun kararı Meta'ya para cezası vermenin yanı sıra Avrupalı Facebook kullanıcılarının verilerini Amerika Birleşik Devletleri'ne göndermeyi derhal durdurması talimatını da verdi.
Meta geçen yıl Avrupa'yı tehdit etti
Meta ile AB arasındaki veri savaşı nihayet geçen yıl Meta tehdidiyle gün ışığına çıktı. Meta, verilerin Amerika Birleşik Devletleri'ne gönderilmemesi durumunda Avrupa'da Instagram ve Facebook'un kapatılabileceğini ve kamuya açık bir risk oluşturabileceğini söyledi. AB'nin yanıtı şöyle:
Meta neden ABD'ye veri göndermek istemiyor?
AB vatandaşlarından Meta'ya sağlanan bilgiler, Meta'nın reklam faaliyetlerinde milyonlarca kişiye yardımcı olur.
AB, neden Meta’ya güvenmiyor?
AB'nin Meta hakkındaki şüpheleri Meta'ya özgü değil. GDPR, Amerikalı muhbir Edward Snowden'ın ABD hükümetinin dijital ağ aracılığıyla tüm dünyayı nasıl kontrol ettiğini açıkladığı 2013 yılına kadar uzanıyor. AB, verilerin yalnızca gözetim amacıyla kullanılabilmesi için kendi topraklarında saklanmasını istiyor.
Meta'dan ceza hakkında ilk açıklama: "Haksız"
Meta, İrlanda'nın kararına "yanlış" ve "haksız" diyerek itiraz edeceğini söyledi. Meta başkanı Nick Clegg, veri iletiminin interneti ulusal ve bölgesel parçalanmanın neden olduğu tehditlerden koruduğunu savundu.