Türkiye'nin keşif ve gözetleme uyduları GÖKTÜRK-1 ve GÖKTÜRK-2, bu ay görev sürelerinin yeni yaşlarını kutlarken, gözler uydu sistemlerinin yenilenme çalışmalarına çevrildi.
GÖKTÜRK-1 ve GÖKTÜRK-2'nin Başarıları
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) hedef istihbarat ihtiyaçlarını karşılayan GÖKTÜRK-1 uydusu, 8 yıl süresince dünya etrafında 42 bin 700 kez dönerek 322 bin 607 kare görüntü çekti. 680 kilometre yörünge yüksekliğinde, saniyede 7,5 kilometre hızla hareket eden GÖKTÜRK-1, kamu kurumlarının çevre, tarım, sınır kontrolü gibi alanlarda da önemli veriler sağladı.
Diğer yandan, Türkiye'nin ilk yüksek çözünürlüklü keşif uydusu GÖKTÜRK-2, 12 yılda 64 bin kez dünya etrafında dönerken, 88 bin 478 kare görüntülemiş durumda. 2,5 metre çözünürlük sunan GÖKTÜRK-2, Türkiye’nin savunma, çevre, şehircilik ve tarım gibi alanlardaki ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor. Uydu, yaklaşık 640 kilometrelik bir alanı tek geçişte görüntüleyebiliyor.
GÖKTÜRK Uydularının Yenilenme Çalışmaları
Özellikle GÖKTÜRK-1’in görev süresinin sona ermesiyle, uyduların yenilenmesi için çalışmalar hız kazandı. GÖKTÜRK Yenileme Keşif Gözetleme Uydu Sistemi Geliştirme (GÖKTÜRK-Y) Projesi kapsamında, TSK'nın ihtiyaçlarına en yüksek çözünürlükle cevap verecek milli bir uydu sistemi tasarlanıyor. Proje, TUSAŞ ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) arasında Haziran 2021’de imzalanan sözleşme ile başlatıldı.
Proje, GÖKTÜRK-1’in görev süresi tamamlandığında kesintisiz bir hizmet sunmayı hedefliyor. GÖKTÜRK-Y projesi, çok yüksek çözünürlüklü elektrooptik kamera ve diğer uydu alt sistemlerinin milli imkanlarla sağlanmasını öngörüyor.
Türkiye'nin Uydu Gücü Artıyor
Türkiye’nin uydu filosu yakın dönemde TÜRKSAT 6A uydusunun hizmete girmesiyle daha da güçlenecek. Halihazırda Türkiye, 6 haberleşme uydusu (TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 4A, TÜRKSAT 4B, TÜRKSAT 5A, TÜRKSAT 5B) ve 3 keşif ve gözetleme uydusuyla (GÖKTÜRK-1, GÖKTÜRK-2, İMECE) uzaydaki varlığını sürdürüyor.