Medipol Başakşehir Futbol Kulübü'yle ilgili geçtiğimiz hafta 'Başakşehir bedavaya gitmiş' başlığıyla haberler çıkmıştı. Söz konusu haberlerde İstanbul Büyükşehir Spor Kulübü'nün futbol biriminin çok ucuza İBB Meclisi ikinci Başkanvekili Göksel Gümüşdağ ve 6 kişiye satıldığı iddia edilmişti. Söz konusu haberler İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin de gündemine geldi. CHP'li Abdulhadi Akmugan ve Zeynel Yılmaz hazırladıkları soru önergesinde kulübün satışını sordu.
Amatörler yer bulamıyor
“Gümüşdağ’ın İBB Başkanvekili olması ve yönettiği bir kamu kurumunun kulübünü devir alması etik açıdan ayrı bir tartışma konusudur. Ancak buradaki asıl sorun İBB Spor’un mevcut hissedarlara kaç liraya satıldığıdır” diyen Akmugan, “Öte yandan kamu aleyhine büyük bir rantın ortaya çıkma ihtimali de söz konusu olabilir. Örneğin Başakşehir Futbol Yatırımları A.Ş.’nin, sezon sonunda büyük bir bedelle satılması durumunda satıştan kaynaklanan rant kamu yerine şahıslara kalabilecektir. İstanbul’da amatör kulüplerin ve 3. lig takımlarının statları yıkılırken kamuya ait bir spor kulübüne el değiştirdikten sonra bugünkü değeri yaklaşık 200 milyon lira olan modern bir stat’ın hediye edilmesi de büyük fırsat eşitsizliği yaratmıştır. Nitekim 600 civarı takım, 98 mevcut sahada kendisine yer dahi bulamıyor” ifadesini kullandı.
Rant kimlerin olacak?
Akmugan önergesinde “İlgili dönemde, söz konusu spor kulübünü devir almak için ihaleye kaç firma veya şahıs katılmıştır? Kamuya ait bir futbol kulübünün şahıslara devredilmek suretiyle özel kulübe dönüşmesi doğru mudur? İBB Başkanvekili olan Göksel Gümüşdağ’ın, yönettiği kamu kurumuna ait bir kulübe sahip olması yasal açıdan mümkün müdür? Bu alışverişten önce futbol ekonomisinden anlayan bir bilirkişi heyeti tarafından kulübün değeri saptanmış mıdır? Şayet saptandıysa bu değerlemenin tutarı kaç liradır? Kulübün herhangi bir nedenle daha yüksek bir bedel ile satılması durumunda ortaya çıkacak kar ya da ranttan kim ya da kimler yararlanacaktır” sorularını yöneltti.
16 milyon ödendi
Önergeyi başkanlık makamına havale ettikten sonra sözlü yanıt veren Gümüşdağ ise Başakşehir'in başarısından dolayı bu tür konuların gündeme geldiğini söyledi. Gümüşdağ, “Önce bilgi sahibi olmak lazım, sonra fikir sahibi. İstanbul Büyükşehir Belediye Spor Kulübü bir dernektir, kamunun malı değildir. 1990 yılında kurulmuş ve 2014'e kadar futbol da içinde olmuştur. Kadir Topbaş'ın 'rofesyonel futbolun belediye içinde olması doğru değil' temennisini iletmesinin ardından böyle bir karar alınmıştır. İBB Spor Kulübü bir dernekti ve satılırken hiçbir mal varlığı yoktu, sadece süper lig hakkı vardı. O gün uluslararası kuruluş tarafından bir değerlemesini yaptırdık ve o günün parasıyla 16 milyon 550 bin liraya kurduğumuz şirket İBB Derneği'ne ödedi” diye konuştu.
O gün kimse talip olmadı
“O gün çıktığında kimse talip olmadı. Şimdi Başakşehir başarılı olunca birileri rahatsız oluyor, konuşuluyor. Bunların hepsi resmi kayıtlı” diyen Gümüşdağ, “UEFA borçlanan kulüpler kapatılıyor, başka isimle kuruluyor. UEFA da buna çok dikkat ediyor. Biz ilk yıl başarılı olunca acaba bunlar borçları ertelemek için böyle bir yöntem mi uyguluyor diye gelip denetledi. Her şey dokümanlı, dosyalı, kayıtlı. Baktılar, hiçbir şey bulamadılar. Stat ise Başakşehir'in değil İstanbul'un... Bugün Beşiktaş, Fenerbahçe, Kasımpaşa kulüpleri nasıl kiracıysa ben de Büyükşehir Belediyesi'nin kiracısıyım. Belli bir kiram var. Her ay tıkır tıkır ödüyoruz. Bunları çok da önemsemiyorum. Bunlar büyümenin sancıları. Çünkü bugün Başakşehir Futbol Kulubü çok güzel yönetiliyor” açıklamasını yaptı.
Kulübün geçmişi
İstanbul Büyükşehir Belediye Spor, 1990’da Nurettin Sözen döneminde kuruldu. Süper Lig’e 2007’de Kadir Topbaş döneminde çıktı. Ancak 2013 yılında küme düştü. 2014’te tekrar Süper Lig’e çıkmak üzereyken ilgili futbol şubesi belediyenin ana yapısından ayrılarak, İstanbul Başakşehir Futbol Yatırımları A.Ş.’ye dönüştü. Ticaret sicil gazetesinin 10.06.2014 tarihli 8557 sayılı nüshasına göre de Göksel Gümüşdağ ve diğer 6 ortak tarafından 7 milyonluk liralık bir sermaye şirketine dönüştü. Mustafa Saral, Mehmet Nuri Ersoy, Ömer Faruk Ayvacı, Mahmut Volkan Sarıhan, Mesut Altan, Kaan Şahin ise diğer hissedarlar. 24 yıl boyunca bir kamu kurumu olarak faaliyet gösteren İBB Spor, yaklaşık 3 yıldır Gümüşdağ ve diğer 6 ortağın kulübü olarak faaliyet göstermektedir.
Okunma Süresi: 4 dk
Vapur ve feribot seferleri iptal mi? 22 Kasım Cuma günü İstanbul'da feribot seferleri iptal mi edildi, vapurlar çalışıyor mu?
#Gündem / 22 Kasım 2024
Yağmur Saat Kaçta Başlayacak? İstanbul'da 22 Kasım 2024 Cuma Günü
#Genel / 22 Kasım 2024
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *